x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Biro Rozalia (UDMR): România va trebui să introducă bugetarea pe bază de gen

Biro Rozalia (UDMR): România va trebui să introducă bugetarea pe bază de gen

10 Apr 2019   •   19:02
Biro Rozalia (UDMR): România va trebui să introducă bugetarea pe bază de gen

România va trebui să integreze, prin politicile promovate, egalitatea de gen şi să introducă bugetarea sensibilă la dimensiunea de gen, a declarat miercuri, la Oradea, preşedinta Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, Biro Rozalia.

Potrivit deputatei UDMR, aceasta a fost concluzia unei conferinţe internaţionale ce a avut loc luni la Parlament, organizată de ong-ul European Women's Lobby, de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), Fundaţia Corona şi Fundaţia Centrul de mediere şi securitate comunitară, împreună cu Comisia de politică externă a Camerei Deputaţilor.

"În cadrul acestei conferinţe, s-a focusat pe diseminarea bunelor practici dezvoltate în statele membre, prin prezentarea modelului portughez despre bugetarea pe bază de gen şi s-a discutat despre posibilitatea introducerii acestui principiu în elaborarea bugetelor naţionale", a declarat Biro într-o conferinţă de presă.

Ea a explicat că bugetarea pe bază de gen este, de fapt, o modalitate de accelerare a egalităţii între femei şi bărbaţi, o chestiune care se discută deja de peste 20 de ani în Uniunea Europeană.

"Nu e ceva nou. Dar este doar o intenţie şi o discuţie. Practic, implică mai întâi o analiză a impactului asupra bugetului existent, după care construirea bugetului nou bazat pe aceste analize: care sunt acele aspecte ale proceselor economice care necesită, desigur, finanţare şi care nu se reflectă în buget. Vă dau un exemplu: nu se valorifică nicăieri, nici în PIB, nici în bugetul naţional, nici în bugetele locale, valoarea acelei munci prestate de femei sau bărbaţi în gospodăriile proprii - în educarea copiilor, în îngrijirea bătrânilor, în munca de voluntariat", a spus deputata.

Din discuţiile purtate s-a evidenţiat parcursul aplicării acestui principiu, începând cu un studiu pentru a identifica exact domeniile în care lucrează majoritar femei, cum ar fi în învăţământ, în sfera socială, în cultură.

"Procesul este de sus în jos. În bugetul de stat trebuie să avem o sumă alocată pentru a face un raport pentru a identifica acele politici publice care aduc cea mai mare contribuţie la egalitate de gen. Apoi identificăm acele alineate din bugetul naţional care aparţin acestei politici, unde am putea modifica sumele alocate. Acest lucru l-au făcut cei din Portugalia. Au reformulat politicile astfel încât să aibă în vedere politicile de gen", a precizat Biro.

Paşii următori ar însemna ca anul acesta, pe baza acestui studiu, ANES împreună cu ong-uri şi dimensiunea parlamentară să elaboreze un studiu al bugetului naţional în care să arate care sunt domeniile în care trebuie o modificare a structurii bugetului pe ministere pentru a promova egalitatea de gen. După care studiul va fi depus, prin octombrie, la parlament şi la guvern, pentru a fi luat în calcul la elaborarea bugetului pe 2020.

AGERPRES

×