x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Birocraţii" se zburlesc la Băsescu

"Birocraţii" se zburlesc la Băsescu

de Monica Iordache Apostol    |    03 Iul 2009   •   00:00
"Birocraţii" se zburlesc la Băsescu
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

După ce preşedintele Traian Băsescu s-a răţoit la "birocraţii" de la Bruxelles pentru că nu avizează mai repede recapitalizarea CEC, oficialii Comisiei Europene îi bat obrazul şefului statului, anunţând că n-au fost informaţi despre această operaţiune, ci că s-au interesat "din proprie iniţiativă" la Bucureşti.




Comisia Europeană a anunţat ieri că autorităţile române "nu au informat Comisia în legătură cu recapitalizarea CEC". "Comisia a descoperit singură acest lucru şi au fost serviciile Comisiei cele care au contactat, informal, autorităţile române la jumătatea lunii martie, nu invers", se precizează într-un comunicat al CE. În plus, oficialii europeni se plâng că nu au suficiente informaţii. Calitatea informaţiei oferite până în prezent de autorităţile române este insuficientă pentru a permite Comisiei să evalueze dacă recapitalizarea CEC constituie un ajutor şi dacă, în cazul unui răspuns afirmativ, acesta este compatibil cu dispoziţiile Tratatului CE, afirmă oficialii de la Bruxelles, citaţi de Mediafax. "Totuşi, Comisia a fost foarte deschisă şi cooperantă faţă de autorităţile române, explicându-le acestora care le sunt opţiunile", se mai arată în răspunsul Comisiei. În aceste condiţii, statele membre ale Uniunii Europene "pot primi un răspuns din partea Comisiei", care să le dea ok-ul pentru recapitalizări, dacă acestea corespund dispoziţiilor din Tratatul CE, "cu condiţia să coopereze şi să-şi îndeplinească informaţiile, furnizând comisiei toate informaţiile cerute în ceea ce priveşte posibile ajutoare de stat".

CEC VREA BANI, DAR NU VREA SĂ STRICE RELAŢIA CU CE
Precizările Comisiei vin la trei zile după ce şeful statului, într-o declaraţie oficială susţinută la Cotroceni, la finalul unei şedinţe CSAT, a îndemnat guvernanţii să purceadă la recapitalizarea CEC, fără a mai aştepta avizul "birocraţilor" de la Bruxelles. CEC are nevoie de majorarea capitalului, cu 900 de milioane de lei, pentru a susţine creditarea. Prins la mijloc, preşedintele CEC, Radu Gheţea, a declarat ieri că majorarea capitalului CEC Bank trebuie făcută cât mai repede, dar fără a fi afectată relaţia cu Comisia Europeană. "Avem în prezent o cotă de piaţă de 5,05% din activele totale şi am crescut făcând nişte eforturi. Ar fi păcat să reducem ritmul de creştere. Dacă nu se va majora capitalul, la un moment dat ar trebui să reducem din viteză", a spus Gheţea, în cadrul seminarului "România Financial Forum", organizat de Mediafax şi BNR. Şeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, fost consilier la Cotroceni, recunoaşte că nu s-a cerut în mod oficial acordul Comisiei, ci au fost doar discuţii informale. Guvernul român şi oficialii europeni nu s-au înţeles asupra a două chestiuni: cuantumul sumei şi dacă recapitalizarea reprezintă sau nu ajutor de stat. "În esenţă, cu Comisia Europeană se discută neoficial, înainte de a trimite formal o informaţie. Noi, oficial, nu am trimis solicitarea de majorare a capitalului CEC, dar de la sfârşitul anului trecut şi până în prezent am avut o serie de discuţii referitoare la CEC", a declarat pentru Mediafax, Bogdan Chiriţoiu.

Supărat şi pe Statele Unite
Preşedintele Traian Băsescu nu a participat ieri la recepţia organizată de Ambasada Statelor Unite cu ocazia zilei de 4 iulie, deşi a fost invitat. Programul preşedintelui nu a inclus participarea, deşi recepţia a început la ora 18:00, iar prima acţiune de pe agenda prezidenţială era fixată la ora 20:00. Preşedintele şi-a făcut timp pentru a-l primi la acea oră pe ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Ahmet Davutoglu, iar la ora 20:40 urma să participe la aniversarea a 10 ani de la privatizarea Uzinelor Dacia.

În acest moment, SUA nu au ambasador la Bucureşti, întrucât procedura nu este finalizată. Nicholas Taubman, fostul ambasador, şi-a încheiat mandatul la sfârşitul anului 2008, astfel că gazdă a evenimentului de la ambasada SUA urma să fie însărcinatul cu afaceri Jeri Guthrie-Corn. Administraţia Obama l-a propus pe Mark Gitenstein pentru funcţia de ambasador în România, distins prin activităţi de lobby la Camera de Comerţ din SUA, consultanţă acordată Comisiei Juridice a Senatului şi o carieră în domeniul avocaturii.

Năstase: România, mai izolată ca acum 5 ani
România este mult mai izolată acum decât era în 2004, iar în interiorul Uniunii Europene este, în continuare, lipsită de iniţiative, nereuşind să adauge nimic, nici în plan politic, nici în plan economic, în relaţia cu marile puteri, declară fostul premier Adrian Năstase.

"Relaţia cu SUA a involuat în ultimii ani, contactele politice nu au mai avut loc la nivel de miniştri şi de prim-ministru. După schimbarea echipei de la Casa Albă era importantă o vizită de nivel înalt la Washington. Relaţia cu Rusia nu o mai discut. Nu consider că este de vină diplomaţia românească. Este vorba de un anumit mod de a concepe profilul extern al Românei, în condiţiile în care primul-ministru nu face nici o vizită în exterior şi nu primeşte nici un premier. România se autoizolează, deci este vorba de o anumită concepţie. Singurul care merge în diferite locuri este Traian Băsescu, dar a mers destul de puţin şi a primit destul de puţine vizite, creând, pe de altă parte, probleme, de pildă în Israel, unde a confundat sexul şefului opoziţiei, sau în Libia, într-un moment destul de tensionat", a declarat ieri Adrian Năstase pentru Agerpres.

În opinia sa, în felul acesta, România nu va reuşi să îşi consolideze statutul de ţară importantă europeană, cu deschideri pe zone noi, de pildă spre Orientul Mijlociu şi Extremul Orient.


×
Subiecte în articol: politic comisiei