x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Biroul Executiv PSD a gasit formula magica

Biroul Executiv PSD a gasit formula magica

09 Feb 2005   •   00:00

POLITIC
Sedinta Biroului Executiv Central al PSD a cimentat noua formula de conducere care va fi dezbatuta de congresul partidului: presedinte, presedinte executiv, secretar general.
TOMA ROMAN JR, LAVINIA DIMANCEA

SEDINTA. Liderii PSD au discutat ieri modificarile la statutul partidului ce vor fi propuse congresului
Deciziile care s-au conturat dupa intalnirea cu liderii judeteni si care urmau sa fie asumate de Biroul Executiv Central au definit noua formula de conducere a PSD: presedinte, presedinte executiv si secretar general. Adrian Nastase a anuntat ca orice membru de partid cu experienta politica probata de vechime in partid si cu imagine nepatata se poate inscrie in cursa pentru ocuparea unui post in conducerea partidului. Acestia vor fi alesi, la Congres, prin vot secret, pentru a asigura seriozitatea competitiei interne. "Vom face astfel incat sa incurajam depunerea de candidaturi pentru a nu mai asista la meciuri incrucisate, formule de sustinere", a explicat liderul PSD. Candidaturile vor fi depuse cu un numar de zile inainte de Congres. El a tinut sa sublinieze ca nu se va deschide "linia" unor platforme sau motiuni diferite, urmand sa se candideze pe acelasi program al partidului. Surse din partid spun ca pe postul de secretar general se bat pana acum Miron Mitrea si Victor Ponta. Ion Iliescu a declarat ca structura de conducere a partidului propusa de Nastase, este "o structura de principiu, care poate fi sustinuta".

VEDETA. Marian Oprisan a fost asaltat de ziaristi

De altfel, mult-discutata reformare a partidului s-a concretizat ieri in formularea unor solutii de simplificare a structurilor de conducere. Delegatia Permanenta si Biroul Executiv vor disparea din schema organizatorica a PSD, daca la Congres se va da unda verde. Locul acestor doua foruri ar urma sa fie luat de un Birou Executiv National, ca singura structua executiva, dupa cum a spus Nastase, din care vor face parte 21-25 de membri. Din acest Birou vor face parte presedintele, presedintele executiv, secretarul general, presedintele Consiliului National, 5-7 vicepresedinti, presedintele celor doua Camere ale Parlamentului. O structura noua care ar aparea este Secretariatul general, in care se vor regasi 7-9 secretari executivi, coordonati de secretarul general. Au fost propuse schimbari si in privinta organizarii alegerilor in partid si a Congresului in sensul desfasurarii acestora din doi in doi ani.

ANALIZA. Inceputul sedintei Biroului Executiv a fost dominat timp de doua ore de discursurile lui Adrian Nastase si Ion Iliescu. Primul la cuvant, presedintele in functie al partidului a pledat pentru depasirea starii de depresie care a cuprins anumiti membri ai partidului si concentrarea pe actiunea politica. "Imi asum esecul la alegerile prezidentiale", a recunoscut Adrian Nastase in fata membrilor BExC. El a spus ca a gresit pentru ca nu a inteles exact mesajul publicului referitor la coruptie si nu a fost ferm in unele "situatii mai confuze din punct de vedere moral". Nastase a precizat ca, desi nu sunt erori scuzabile, isi asuma si implinirile si neimplinirile. "Victoria are multi parinti, infrangerea e orfana", explica liderul PSD.

FUNCTIE. Miron Mitrea ar viza postul de secretar general

Nastase a vorbit de reorganizarea si redefinirea partidului ca unul "de cadre, de profesionisti". "Nu ne mai putem permite nici un fel de angajamente de culise, nici un fel de cumetrie in desemnarea cadrelor de conducere", a spus Nastase. Datele luate in calcul pentru organizarea Congresului sunt 18-19 martie si 22-23 aprilie, insa, dupa cum a precizat Adrian Nastase, a doua optiune este sustinuta de majoritatea liderilor.

Iliescu si-a concentrat discursul pe cauzele pierderii alegerilor, una dintre ele fiind folosirea de catre unii a pozitiilor ocupate in institutii pentru promovarea intereselor personale sau favorizarea unor grupuri de interese. Fostul sef al statului a sustinut si el ideea de reasezare a partidului si a propus introducerea unui stagiu minim in partid pentru cei care doresc sa ocupe functii pentru a pune capat valului de oportunisti. Ion Iliescu s-a confesat colegilor de partid ca a fost avertizat ca vor fi unii care nu doresc intoarcerea lui in partid. El a spus ca, desi au existat semnalele unor manifestari de ostilitate, a intalnit simpatie si solidaritate, dar a receptat o stare generala de nemultumire dupa esecul din alegeri. Iliescu a spus ca nu doreste ca revenirea sa in partid sa genereze tensiuni, crize sau conflicte, dar aceasta nu-l va impiedica sa critice ciocoismul unor lideri, parvenitismul, intolerenta, dorinta de imbogatire pe orice cai, coruptia si atitudinea dispretuitoare.

OK PENTRU FORMULA NASTASE
BExC a adoptat propunerea lui Adrian Nastase privind noua formula de conducere a PSD, care va fi supusa votului congresului, stabilit pentru 21-22 aprilie. Presedintele PSD va avea ca atributie coordonarea politica a partidului, iar presedintele executiv, potrivit lui Nastase va coordona "guvernul din umbra" al partidului. Presedintele executiv se va ocupa cu departamentele partidului si cu grupurile de reactie rapida, care, practic, reprezinta un guvern din umbra. liescu si Nastase au evitat sa spuna daca vor candida la una din functii.

REZOLUTII ALE BEXC
PSD ii solicita presedintelui Traian Basescu intr-o rezolutie adoptata de Biroul Executiv Central sa inceteze actiunile "anticonstitutionale" si "nedemocratice", reafirmand ca, daca seful statului "va continua excesele de autoritate", in afara prevederilor Constitutiei, va fi "obligat" sa initieze procedura de suspendare a acestuia. Intr-o alta rezolutie, PSD acuza liderii coalitei de guvernare de "hartuiala politica" a membrilor partidului, prin incercarile de schimbare din functii a presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene.
×