x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Blaga, Orban şi Atanasiu, invitaţi să facă un pas în spate

Blaga, Orban şi Atanasiu, invitaţi să facă un pas în spate

de Marius Gîrlașiu    |    05 Aug 2016   •   19:45
Blaga, Orban şi Atanasiu, invitaţi să facă un pas în spate
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Liberalii cu state vechi în Parlament şi-ar putea lua adio de la un nou mandat de senator sau deputat în viitorul Legislativ. Adriana Săftoiu, i-a invitat pe aleşii cu trei-patru mandate să facă un pas spate la alcătuirea listelor pentru parlamentare. Printre cei care se încadrează în profilul descris de purtătorul de cuvânt al PNL se regăsesc însă unii dintre cei mai grei liberali sau foşti pedelişti din actualul partid.

“Eu vreau să cred că aceste liste vor fi foarte bine gândite, că sper, vom avea colegi care vor înţelege că e un moment foarte bun, în care trebuie să facem un pas în spate, în lateral. Ştiu că e destul de greu să renunţi la un moment dat la ideea că eşti parlamentar, mai ales după ce ai trei-patru mandate, dar eu cred că ar trebui să fie şi o alegere a unor colegi care se află deja la al patrulea mandat şi când spun lucrul acesta mă refer la faptul că, zic eu, 16 ani pe care i-ai avut, uneori chiar 20 la dispoziţie să arăţi ţării ce poţi să faci pentru ea sunt suficienţi”, a declarat Adriana Săftoiu la RFI. Fără să vrea, purtătorul de cuvânt al PNL a atentat însă la imaginea unor lideri cu mare greutate în partid. Dacă s-ar ţine cont de sfaturile Adrianei Săftoiu, lucru extrem de puţin probabil, ar însemna ca primul trecut pe linie moartă să fie chiar unul dintre cei doi copreşedinţi ai PNL, Vasile Blaga. “Bulldog”-ul se află în prezent la cel de-al cincilea mandat în Parlament, primul ca deputat FSN (1990-1229), următoarele patru ca senator. Blaga a anunţat însă că va candida pentru al şaselea mandat pe listele din Timiş. Cel mai longeviv ales al noului PNL, deputatul Ioan Oltean, ar trebui să renunţe şi el la pretenţii. Trimis în judecată de DNA în dosarul retrocedărilor de la ANRP, fostul pedelist se află deja la al şaselea mandat din carieră. Practic, Oltean nu a lipsit din niciun Parlament al României de după Revoluţie şi ar fi la al şaptelea mandat dacă ar căştiga un nou fotoliu de deputat la finalul anului. Un alt fost pedelist care ar sări din schemă ar fi deputatul Costică Canacheu, ajuns în prezent la cel de-al cincilea mandat. Exclus din calcule ar fi şi actualul lider al deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu. Fostul ministru al Sănătăţii se află deja la al patrulea mandat ca deputat, în vreme ce un alt liberal cu greutate, senatorul Puiu Haşotti este la al cincilea mandat în Parlament, fiind deputat în două legislaturi şi senator în ultimele trei.

 

Ludovic, împins pe scări

 

Un alt liberal cu greutate care ar fi nevoit să-şi pună pofta în cui în privinţa unui loc pe liste ar fi chiar vicele PNL, Teodor Atanasiu. Eminenţa cenuşie a liberalilor s-ar afla la al treilea mandat în cazul în care ar obţine un nou fotoliu după parlamentare. Mai mult, Adriana Săftoiu l-a invitat subtil şi pe Ludovic Orban să renunţe de bunăvoie la pretenţiile pentru al treilea mandat. Orban s-a retras deja din toate funcţiile pe care le deţinea în partid, după ce DNA l-a pus sub acuzare în timpul campaniei pentru Primăria Capitalei, şi n-ar fi bine văzut pe listele pentru Bucureşti. Şi-a păstrat însă fotoliul de deputat. “Presupun că în baza criteriilor de integritate, cu atât mai mult cu cât domnul Orban a fost unul dintre colegii care au şi lucrat la aceste criterii de integritate şi având în vedere şi reacţia pe care a avut-o domnul Orban în momentul în care a devenit suspect pentru justiţie, cred că nu va candida şi va fi mai degrabă chiar decizia lui, nu va trebui să i-o ceară partidul”, a afirmat Adriana Săftoiu pentru RFI.

 

×