x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Blaga: Parlamentul care propune o suspendare a preşedintelui nevalidată de electorat ar trebui desfiinţat pe loc

Blaga: Parlamentul care propune o suspendare a preşedintelui nevalidată de electorat ar trebui desfiinţat pe loc

05 Dec 2012   •   11:44
Blaga: Parlamentul care propune o suspendare a preşedintelui nevalidată de electorat ar trebui desfiinţat pe loc
Sursa foto: Intact Images/Karina Knapek

Liderul PDL Vasile Blaga susţine că viitoarea Constituție ar trebui să conțină, printre altele, o prevedere potrivit căreia Parlamentul să fie desființat pe loc în cazul în care referendumul pentru demiterea șefului statului este invalidat de electorat.

"Discutăm de modificarea Constituției, pentru că va trebui să facem să fie mai clare relațiile între instituțiile statului. Avem exemplul clasic raportul dintre Parlament și Președinte. Și în alte state există posibilitatea referendumului pentru suspendarea președintelui, în Austria de exemplu. Dar cine pierde pleacă acasă. Adică dacă Parlamentul pierde se desființează pe loc. În Romania, Parlamentul poate face orice vrea", a susținut Blaga, copreședinte ARD, într-un interviu pentru Agerpres.

El a adăugat că într-o viitoare Constituție imunitatea parlamentarului trebuie clar limitată la declarațiile politice.

"Trebuie, mai departe, în Constituție să avem prevederi clare vizavi de imunitatea parlamentarului. Pur și simplu imunitatea să se rezume doar la declarații politice", a precizat Blaga.

Potrivit preşedintelui PDL, ar trebui discutată şi reorganizarea administrativ-teritorială.

"Care sunt unităţile administrativ-teritoriale în România, pentru că noi trebuie să discutăm şi sub acest aspect, nu numai de o regionalizare a României. În actuala Constituţie, unităţile administrativ-teritoriale sunt definite ca fiind judeţele, oraşele, comunele, satele, unele oraşe fiind declarate municipii. Trebuie să introducem şi "regiunea" în Constituţie. Trebuie discutat, repet, de reorganizarea administrativ-teritorială, nu doar de regionalizare. Reorganizarea administrativ-teritorială este aceeaşi cu cea din 1968. Or, pentru aceasta, cred că Puterea şi Opoziţia, indiferent cine va fi Puterea şi cine va fi Opoziţia, vor trebui să stea de vorbă. Şi nu să o folosească Opoziţia ca temă pentru a facilita un patriotism local, care să se opună unor astfel de iniţiative", a mai declarat Vasile Blaga.

×