x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc caută sprijin pentru Codul Muncii

Boc caută sprijin pentru Codul Muncii

de Monica Iordache Apostol    |    22 Feb 2011   •   16:45

Deşi Traian Băsescu şi Elena Udrea vorbesc tot mai limpede despre schimbarea lui Emil Boc, premierul a făcut ieri turul grupurilor parlamentare ale Coaliţiei guvernamentale pentru a le obţine sprijinul în vederea asumării răspunderii pe proiectul Codului Muncii. DeşI gestul pare sinucigaş politic, întrucât procedura asumării răspunderii guvernamentale implică şI depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului, Boc a plecat de la discuţiile cu PDL, UNPR, UDMR şI grupul minorităţilor cu promisiunea că va fi sprijinit.

Pus de jurnalişti să comenteze afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu – “Stai să vedem ce facem cu premierul!” -, Boc s-a făcut că n-o înţelege. "Sunt în faţa dumneavoastră, îmi asum răspunderea pe Codul Muncii pe o lege extrem de importantă de care depind locurile de muncă ale românilor. Asta fac din primul până în ultimul moment al mandatului, indiferent cât va fi el. Demisiile şi remanierile nu se discută şi nu se fac  prin presă", a declarat el, la finalul întâlnirii cu parlamentarii PDL.

Boc a arătat că noul Cod al Muncii va proteja mai bine angajaţii care vor îndeplini criteriile de performanţă stabilite contractual în faţa eventualităţii concedierilor collective, dar le va tăia salariaţilor cheful de bârfă. UDMR-iştii i-au promis şI ei premierului că îi vor sprijini demersul de asumare a răspunderii Guvernului dar cu condiţia să le fie acceptate amendamentele, la fel şI parlamentarii UNPR, care au cerut şI ei acceptarea unor amendamente. “În cadrul modificărilor pe care le propunem la Codul Muncii am ţinut, în mod expres, cont de propunerea UNPR-ului care spune foarte clar   contractelor colective de muncă se reglementează  prin lege specială>. Actualele contracte de muncă, inclusiv cele la nivel naţional rămân în vigoare, nu se modifică nimic. Problema contractelor colective, inclusiv a celor la nivel naţional, se va reglementa  prin lege specială”, a declarat Boc după discuţiile cu UNPR-iştii.

Boc a mai susţinut că regula de bază a noului Cod al Muncii rămâne contractul pe perioadă nedeterminată, excepţia fiind reprezentată de cele pe durată determinată. Legat de propunerea UDMR  de a elimina sancţiunile penale pentru cei care lucrează la negru, premierul a susţinut că “există nuanţe şi nuanţe”. “Trebuie să avem de-a face cu o înăsprire a sancţiunilor pentru cei care după această flexibilizare mai utilizează munca la negru”, a susţinut Boc.

Liderul grupului minorităţilor din Cameră, Varujan Pambuccian, a declarat şI el după întrevederea avută cu premierul Emil Boc, că, deşi ar fi de preferat o dezbatere amplă pe tema Codului Muncii, totuşi şi angajarea răspunderii este o procedură acceptabilă. "Dacă va fi nevoie de un vot, vom da un vot pozitiv", a promis liderul deputaţilor minorităţilor, precizând însă că Emil Boc nu a înaintat o dată la care să aibă loc asumarea Guvernului pe noul Cod al Muncii.

×