x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc îl adaptează pe Băsescu la Constituţie

Boc îl adaptează pe Băsescu la Constituţie

de Oana Stancu Zamfir    |    05 Iul 2008   •   00:00
Boc îl adaptează pe Băsescu la Constituţie

Preşedintele PD-L, Emil Boc, admite indirect că preşedintele României poate numi premier din rîndul demo-crat-liberalilor doar dacă aceştia îi oferă “argumentul constituţional”: un scor cît mai aproape de 50%.

Preşedintele PD-L, Emil Boc, admite indirect că preşedintele României poate numi premier din rîndul demo-crat-liberalilor doar dacă aceştia îi oferă “argumentul constituţional”: un scor cît mai aproape de 50%. În caz  contrar, Radu Berceanu nu exclude chiar şi o alianţă cu PSD.

 
Liderii PD-L şi-au chemat ieri aleşii locali din toată ţara la Palatul Parlamentului pentru a-i îndemna să pună osul la treabă pe durata verii, astfel încît la alegerile parlamentare să scoată un scor care să dea posibilitatea PD-L să formeze guvernul. Ocazie cu care Emil Boc a definit şi condiţiile legale în care şeful statului poate să desemneze un premier de la partidul său de suflet. Nu indiferent ce scor obţine PD-L, dacă nimeni nu ia peste 50%, ci dacă acesta reuşeşte să se situeze cît mai aproape de acest prag. “Este datoria noastră să dăm preşedintelui României un procent cît mai aproape de 50% pentru ca noi să formăm viitorul guvern al României. Munca din această vară este importantă ca să obţinem acel procent care să ne permită să dăm preşedintelui României argumentul constituţional pentru a desemna un premier al PD-L şi care să conducă Guvernul şi România”, a arătat Boc. În condiţiile în care nici un partid nu a mai reuşit din 1990 să obţină majoritatea de 50%+1, preşedintele “are libertatea să desemneze un alt candidat din rîndul oricărei formaţiuni politice care reuşeşte să alcătuiască o majoritate pentru susţinerea programului de guvernare”, a tradus el Constituţia. Potrivit lui Emil Boc, PD-L este partidul care are prima şansă să facă acest lucru, motiv pentru care l-a persiflat pe Mircea Geoană, care se şi vede premier: “I-am văzut pe unii lideri de partide care se vedeau prim-miniştri şi anunţau formarea guvernelor, uitînd că este o Constituţie care stabileşte mecanismul şi procedura de formare a viitorului Guvern”. “Bancul cu pedelistul prost îl ştiţi? Nici nu există! De asta o să cîştigăm alegerile”, a sărit în ajutorul lui Boc primarul Craiovei, Antonie Solomon, fost pesedist.

 
ŢINTA PNL. Ţinta atacurilor a fost ca de obicei PNL, însă mai cu jumătate de gură de această dată. Miniştrii lui Tăriceanu nu sînt demni de un stat UE, potrivit lui Emil Boc, care i-a amintit pe Cioroianu –”Good point”, pe Remeş – “Pălincă şi caltaboş”, pe Chiuariu, care “a dat o lovitură imobiliară la trei săptămîni după ce a preluat mandatul”, şi pe Atanasiu, care “retrăgea pe şest trupele din Irak”. Guvernul Tăriceanu este acuzat şi că, după scoaterea PD de la guvernare, a blocat orice proiect de descentralizare, “vrînd să ţină în cabinetele premierului şi ale miniştrilor pîrghiile şi robinetele puterii”, în timp ce PSD ar vrea să distribuie resursele tot după “bunul plac al celebrului pix al lui Mischie”.
 

Radu Berceanu nu exclude o alianţă cu PSD

Chiar dacă discursurile s-au axat pe aceeaşi teză a PD-L-ului izolat pe scena politică de coaliţia celor 322 sau explicit de PSD, PNL, PC, UDMR şi PRM – Liviu Negoiţă afirmînd că preferă această izolare unei asocieri cu aceste partide –, Radu Berceanu nu exclude chiar şi o alianţă cu PSD după alegeri. Întrebat la Realitatea TV explicit ce alianţă este exclusă acum de democrat-liberali, Berceanu a răspuns “Nici una! Nici chiar cu PSD.” De altfel, democrat-liberalii au şi eliminat din programul politic paragraful care pînă acum interzicea orice colaborare cu social-democraţii. În schimb, senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter consideră că Uniunea nu ar trebui să colaboreze cu “un PSD nereformat şi cu un nea Nicu în puteri” după alegerile parlamentare. De altfel, el se opune încheierii unei colaborări pentru consiliile judeţene şi viceprimari cu PSD şi nu-şi aminteşte cînd s-a discutat la nivelul Uniunii despre o astfel de situaţie. “Cu PNL este ok, sîntem la guvernare, sînt corecţi în relaţiile cu UDMR, dar ce este asta cu PSD pe locul doi”, s-a întrebat ieri Eckstein.

  • Dana Piciu

 

“Boc n-are şanse să devină premier”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a arătat ieri că majoritatea şi premierul se stabilesc de către cetăţeni, prin vot, şi nu de găştile de la Cotroceni, menţionînd că Emil Boc este singurul lider de partid care nu are şanse să devină premier. La rîndul său, secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, a declarat că afirmaţia lui Emil Boc este “plîngăcioasă” şi “ridicolă”, dovedind că PD-L continuă să se agaţe de pantalonii lui Traian Băsescu pentru a rămîne la putere. Corlăţean a mai spus că realităţile socio-economice ale României, condusă în ultimii patru ani de dreapta, inclusiv de reprezentanţii PD-L, relevă faptul că ţara merge într-o direcţie greşită, iar românii vor avea şansa să sancţioneze puterea de acum, precum şi “visele de mărire” ale lui Boc, la alegerile din toamnă.

 

PRM vrea alegeri parlamentare în 2009 şi vot pe liste

Liderul PRM, C.V. Tudor, a anunţat ieri că grupul senatorial al partidului a făcut o propunere de amînare pînă în 2012 a aplicării votului uninominal în cazul alegerilor parlamentare. El s-a declarat convins că la următorul scrutin va fi folosit votul pe liste, pentru că, se pare, votul uninominal nu poate fi aplicat. Liderul PRM a menţionat că are astfel de informaţii de la directorul Constanţa Călinoiu, de la Direcţia juridică a Senatului, care ar fi spus că înainte de un scrutin bazat pe votul uninominal ar trebui să fie făcut un recensămînt. Pe de altă parte, Vadim şi-a declarat convingerea că va fi folosit în continuare votul pe liste, “chiar şi pentru faptul că partidele politice încă mai au un cuvînt greu de spus după o absenţă din viaţa ţării de 60 de ani”, dar şi pentru că altfel “i-am bate în cuie, i-am eterniza pe baronii locali”. Preşedintele PRM a mai spus că ar fi “înţelept” ca alegerile parlamentare să fie amînate pentru anul 2009, apreciind că nu este nimeni pregătit pentru alegeri în 2008. “Noi sîntem pregătiţi pentru orice, dar înţelept ar fi să se amîne alegerile. Să nu creadă cineva că noi vrem să amînăm alegerile pînă ne mai punem pe picioare”, a afirmat Vadim, adăugînd că va candida şi el la aceste alegeri, pentru că astfel partidul va creşte “automat” cu cel puţin cîteva procente.

  • Dana Piciu


Critici
“Declaraţia domnului Boc, cu un conţinut plîngăcios şi ridicol, confirmă faptul că PDL şi liderii săi continuă să se agaţe de pantalonii domnului Băsescu, în speranţa că vor continua să rămînă la putere exclusiv datorită şefului partidului unic”
Titus Corlăţean, secretarul general al PSD

×
Subiecte în articol: politic psd pd-l alegerile