x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc nu mai ştie ce a "convenit" cu Băsescu

Boc nu mai ştie ce a "convenit" cu Băsescu

de Aniela Nine    |    Monica Iordache Apostol    |    26 Iul 2011   •   21:00
Boc nu mai ştie ce a "convenit" cu Băsescu

Noul portofoliu menit a coordona accesarea fondurilor europene pare a fi inca o tema nelamurita chiar pentru primul ministru, desi discutiile despre infiintarea acestui minister nu numai ca au avut loc de ceva timp in coalitie dar, potrivit presedintelui Basescu, la nivel de sef de stat-premier s-a stabilit chiar si numele viitorului ministru. Basescu a explicat luni seara la TVR ca tema noului portofoliu al fondurilor europene a venit ca urmare a unei intelegeri cu Comisia Europeana, dupa esecul unei situatii-surogat constand in trecerea in subordinea premierului a Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale. Mai mult decat atat, seful statului a declarat ca "a convenit" cu premierul chiar si numele viitorului ministru, care este o persoana cre­dibila pentru Bru­xelles. "Nu are rele­vanta numele. Va stabili premierul, coa­litia, pe cine desemneaza, dar structura se va crea. In primul rand tre­buie sa fie un om credibil la Bru­xelles. Nu fac un secret din a va spune ca stiu cine va fi, este convenit cu premierul", a spus Traian Basescu la TVR.

"Conventia" facuta cu premierul pare a fi fost insa uitata la Palatul Victoria, primul ministru Emil Boc (foto) declarand ieri ca nu s-a stabilit "concret" cine va fi noul ministru, iar subiectul va fi transat in coalitie. "Dupa ce va fi discutat si cu colegii din coalitie il vom prezenta ca si propunere (n.r. – numele ministrului fondurilor europene). Dar, repet, eu, ca sef al Guvernului, in primul rand, trebuie sa discut in cadrul coalitiei acest aspect. Am discutat, dar nu am stabilit concret cine", a sustinut Emil Boc ieri, citat de Agerpres. Discutii privind persoana care va ocupa acest portofoliu ar fi avut loc si in intalnirea Basescu-Boc de la Guvern de acum doua saptamani, potrivit unor surse politice, numele lui Leonard Orban, fost comisar european si actualmente consilier prezidential pentru afaceri europene, fiind vehiculat intens pentru ocuparea acestui portofoliu. Procedura pentru infiintarea acestui nou minister presupune insa aprobarea prin vot de catre Parlament. In pri­vinta acestui aspect Emil Boc a sustinut ca nu va avea nici o emotie intrucat Coalitia va avea majoritatea necesara. Ca sa nu se expuna nici unui risc, pedelistii planuiesc sa supuna votului parlamentarilor doar numirea ministrului care va coordona absorb­tia fondurilor europene, si nu intregul Guvern, care va avea astfel o noua structura. Liderul de­putatilor PDL, Mircea Toader, a declarat pentru Mediafax ca la infiintarea ministerului fondurilor europene Parlamentul trebuie sa se exprime doar asupra nou­lui ministru, ce va fi audiat de co­misii, si nu asupra intregului Guvern, deoarece nu e vorba de modificarea programului de guvernare. El a aratat insa ca opiniile in aceasta privinta sunt impartite, existand si ideea ca Parlamentul sa voteze intre­gul Guvern. Vicepresedintele PDL Sever Voinescu a vorbit despre infiintarea unui singur minister si a cerut Opo­zitiei sa fie "rationala" si sa-l voteze.

"Procedural, premierul poate solicita votul Parlamentului doar pentru titularul acestui minister. Nu se va face acest lucru in timpul verii, intr-o sesiune extraordinara, pentru ca e riscant. Nu poti aduna vara toti parlamentarii Coalitiei, iar daca votul va fi negativ si ministerul nu se va putea infiinta, asta va fi o bila neagra pentru Romania in fata UE. In schimb, daca se cere votul doar pentru un minister, restul guvernului ramane in functie", a explicat deputatul UNPR Eugen Nicolicea pentru Jurnalul National.

Pe de alta parte, reprezentantii Opo­zitiei sustin ca premierul este obli­gat sa vina in fata Parlamentului cu toata lista Guvernului, pentru ca este vorba despre schimbarea structu­rii si a compozitiei politice a Executi­vu­lui, prevazuta de Constitutie.

"A­cest minister va prelua din atri­bu­tiile celorlalte ministere, deci e vorba de o schimbare mai larga a modului de func­tionare a Executivului", a de­cla­rat deputatul PSD Florin Iorda­che.

Mica remaniere a UDMR, coapta la Cotroceni
Discutarea subiectului in Parlament ar putea coincide cu o mica rema­nie­re, sugerata tot de declaratiile pre­se­dintelui Basescu care a criticat ati­tu­dinea ministrului UDMR de la Sanatate, Cseke Attila, impreuna cu cea a sefului CNAS, Lucian Duta. Daca subiectul achizitiilor de medicamente si al fondurilor de la CNAS nu va fi lamurit de cei doi, a sustinut Basescu, usa le este deschisa acestora sa plece din functii. Termenul dat de Basescu: inceputul sesiunii parlamentare, adica exact momentul in care se va supune votului infiintarea noului minister. Lista remaniabililor vehiculata de diverse surse il mai cuprindea si pe ministrul UDMR Laszlo Borbely, cu exact cateva zile inainte de izbucnirea scandalului privind implicarea lui in dosarul traficului de influenta. Criti­ca lui Basescu la adresa lui Cseke a fost comentata de udemeristul Petru Lakatos care a apreciat ca problema nu este intre Cseke si Duta, ci este una de viziune si strategie. "Gandirea pre­sedintelui este una secventiala, el nu pune cap la cap secventele", a comentat Lakatos, apreciind ca pre­se­dintele a crezut ca reforma in sa­na­tate se opreste cu restructurarea spitalelor.

×