x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc nu vrea depolitizarea CCR

Boc nu vrea depolitizarea CCR

de Aniela Nine    |    12 Apr 2011   •   16:01

Deşi în majoritatea mesajelor importante premierul Emil Boc vorbeşte despre nevoia depolitizării instituţiilor, indiferent de tipul lor, în practică dovedeşte cât de departe e de realitate discursul politic. Exemplificator în acest sens este avizul negativ dat de Guvern la o iniţiativă legislativă care propune ca niciun judecător care a fost membru de partid politic să nu mai poată ajunge magistrat la Curtea Constituţională. Propunerea legislativă are semnătura a doi senatori, pesedistul Gabriel Mutu (din perioada în care era membru PDL) şi pedelistul Iulian Urban şi cere ca orice judecător, la numirea la CCR, să dea o declaraţie pe propria răspundere că nu a fost membru al niciunui partid politic.

Propunerea a primit însă un aviz negativ din partea Guvernului, sub semnătura premierului Emil Boc transmiţându-se, în primul rând, că aceste modificări nu pot fi făcute prin lege organică. Totuşi, chiar dacă această modificare ar fi posibilă, Guvernul se declară tot împotrivă, pe motiv că

apartenenţa la un partid politic în perioada anterioară depunerii candidaturii pentru CCR nu reprezintă "o prezumţie de vinovăţie” asupra respectivului judecător. În plus, Guvernul consideră că este suficientă, pentru "consolidarea independenţei” CCR, prevederea costituţională care spune că, pe perioada mandatului, magistraţii Curţii nu pot avea decât funcţii în mediul universitar.

Aplicând principiul că legea fundamentală nu poate fi modificată prin lege organică, senatorii jurişti au respins şi ei marţi proiectul legislativ, care va intra cu acest raport negativ în dezbaterea Senatului, cameră decizională.

"Disperarea aberantă de a te agăţa de putere naşte monştri. Iar în acest moment pozitia Guvernului este împotriva ideii de reformare a justiţiei române, alăturându-se luptei împotriva aceleiaşi justiţii dusă de PSD şi PNL în ultimii ani”, a comentat ulterior Urban.

În prezent, judecătorii CCR sunt desemnaţi de Senat, Camera Deputaţilor şi Preşedinţie, aceştia provenind majoritar din rândurile partidelor politice care îi propun. În guvernarea Boc, majoritatea deciziilor politice importante au fost "tranşate” prin decizia judecătorilor Curţii Constituţionale.

×