x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc şi Băsescu, înghesuiţi în program

Boc şi Băsescu, înghesuiţi în program

de Dana Piciu    |    08 Sep 2009   •   00:00
Boc şi Băsescu, înghesuiţi în program
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Membrii Birourilor Permanente nu au fost ieri de acord ca preşedintele Băsescu să se adreseze Parlamentului la 14 septembrie, ci la 15 septembrie, în aceeaşi zi în care Guvernul îşi va asuma răspunderea pe cele trei pachete de legi. Motivul? La 14 septembrie, parlamentarii merg la deschiderea anului şcolar.

Preşedintele Traian Băsescu îşi va ţine discursul în faţa Parlamentului la 15 septembrie şi nu la 14 septembrie, aşa cum a cerut el. Data a fost stabilită ieri de Birourile Permanente reunite ale Parlamentului şi tot în aceeaşi zi, 15 septembrie, Guvernul îşi va asuma răspunderea în plenul reunit pentru proiectele Legilor Educaţiei, a salarizării unitare şi a reorganizării unor instituţii publice. Senatorii şi deputaţii reuniţi în şedinţa Birourilor Permanente au considerat "nepotrivită" ziua de 14 septembrie pentru venirea preşedintelui, deoarece, fiind ziua în care începe anul şcolar, toţi oamenii politici sunt prezenţi la acest eveniment, în diverse localităţi din ţară.

"Analizând împrejurarea că 14 septembrie este o dată extrem de importantă pentru majoritatea populaţiei României, în sensul că încep şcolile şi că în principal toţi oamenii politici sunt prezenţi cu diverse activităţi la acest eveniment, BP-urile au hotărât să-i solicite preşedintelui să fie prezent în Camerele reunite la data de 15 septembrie, urmând ca, în raport de programul dumnealui, să se stabilească ora la care doreşte să se adreseze celor două Camere reunite", a spus chestorul Senatului, social-democratul Ioan Chelaru.

El a arătat că au fost propuse mai multe ore la care preşedintele s-ar putea adresa parlamentarilor, printre care 15:00 şi 19:00, dar aceasta va fi stabilită ulterior în funcţie de programul lui Traian Băsescu.

ŞI ASUMAREA, TOT LA 15 SEPTEMBRIE
Ioan Chelaru a anunţat totodată că Birourile Permanente reunite au analizat şi au aprobat data de 15 septembrie pentru ca prim-ministrul Emil Boc să vină în Parlament pentru asumarea răspunderii pentru cele trei proiecte de lege. "E adevărat că au fost nenumărate discuţii pe data aceasta şi pe asumarea răspunderii şi pe modul în care se face această procedură legislativă. Până la urmă, prin vot, s-a tranşat în favoarea datei de 15 septembrie", a spus el. Asumarea răspunderii de Guvern va avea loc, începând cu ora 16:00, în trei şedinţe succesive, din oră în oră.

Prima va fi asumarea pe Legile Educaţiei, apoi va urma Legea salarizării unitare şi, la final, Legea reorganizării unor instituţii ale statului. Termenul până la care se pot depune amendamente este vineri, 11 septembrie, ora 20:00. Potrivit lui Chelaru, în cadrul şedinţei au existat numeroase discuţii referitoare la angajarea răspunderii.




"Opoziţia a considerat că modalitatea de asumare a răspunderii nu este democratică şi că ar fi bine ca Guvernul, dacă tot îşi asumă răspunderea pe mai multe legi, să o facă separat, la intervale de timp separate, să se facă amendamente separate, dacă se vor declanşa moţiuni, să fie trei moţiuni de cenzură, pe fiecare lege separată", a explicat Chelaru. Sâmbătă, duminică şi luni, Guvernul va analiza amendamentele, iar marţi va veni în Parlament cu proiectele de legi complete.

 

În concediu fără plată la Parlament
Liderul grupului PD-L din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a propus ieri colegilor parlamentari să renunţe la indemnizaţia pe luna noiembrie, lună în care să-şi desfăşoare activitatea în teritoriu. În acest fel, parlamentarii ar avea şi ei "aşa-numita lună fără salariu" şi, oricum, prezenţa la lucrări a parlamentarilor în acea lună va fi influenţată de campania electorală.

"Legislativul ar trebui să dea un semnal de solidaritate cu hotărârile Guvernului şi cu ceilalţi bugetari care vor fi trimişi în concediu fără plată timp de zece zile. Şi noi suntem bugetari. Ştim din experienţă că în timpul campaniei electorale activitatea în Parlament e din ce în ce mai subţire", a spus Toader.

El a precizat că, în cazul în care celelalte grupuri nu vor sprijini iniţiativa, PD-L va participa la lucrările Parlamentului pentru a nu rămâne nereprezentat în forul legislativ. Deputatul PSD Cristian Dumitrescu a precizat că propunerea a fost făcută în Coaliţie şi că "PSD a fost de acord" pentru că, oricum, "în noiembrie e campanie şi majoritatea parlamentarilor se vor angrena în această activitate".

×