x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boşcodeală, primar pe viaţă?

Boşcodeală, primar pe viaţă?

de Mihai Bunaziua    |    27 Mai 2008   •   00:00
Boşcodeală, primar pe viaţă?

BUZĂU ●O întrebare pe buzele adversarilor şi localnicilor
"Va cîştiga Boşcodeală al patrulea mandat consecutiv?" este o întrebare la ordinea zilei în actuala campanie electorală de la Buzău. Un primar PSD, din 1996, încearcă să rămînă încă patru ani în fruntea Palatului Comunal, în detrimentul unor adversari din PNL şi PD-L, care pînă nu demult i-au fost prieteni sau principali colaboratori.



BUZĂU ●O întrebare pe buzele adversarilor şi localnicilor
"Va cîştiga Boşcodeală al patrulea mandat consecutiv?" este o întrebare la ordinea zilei în actuala campanie electorală de la Buzău. Un primar PSD, din 1996, încearcă să rămînă încă patru ani în fruntea Palatului Comunal, în detrimentul unor adversari din PNL şi PD-L, care pînă nu demult i-au fost prieteni sau principali colaboratori.
 
Pentru funcţia de primar al oraşului Buzău sînt doar trei nume cu rezonanţă din totalul celor 12 candidaţi: actualul primar PSD, Constantin Boşcodeală, viceprimarul PD-L, Constantin Ionescu, şi liberalul Cristi Romanescu. Ultimele sondaje îl creditează pe Boşcodeală pe primul loc. Este şi motivul pentru care în campanie liberalii şi democraţii îşi axează speach-urile pe atacuri împotriva actualului primar. Şeful de la Palatul Comunal promite, printre altele, o maternitate nouă, străzi asfaltate şi suplimentarea locurilor de parcare, reabilitarea termică a blocurilor şi înfiinţarea unei universităţi. Constantin Boşcodeală are un avantaj de "ultimă oră" prin salvarea de la retrogradare a Gloriei Buzău, club în care Primăria a investit sume importante de bani. În contrapartidă, viceprimarul Ionescu îi asigură pe electori de locuinţe noi prin mansardarea blocurilor, sistematizarea circulaţiei, scutirea de taxe şi impozite pentru cetăţenii care vor să-şi reabiliteze termic blocurile, iar liberalul Cristi Romanescu promite drumuri asfaltate şi parcări subterane, măsuri sporite de siguranţă pentru cetăţeni şi atragerea de fonduri europene pentru investiţii în premieră pentru oraş.  


SCANDALURI ŞI PROMISIUNI. Primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, a fost implicat în diverse scandaluri reflectate de presa locală. Unul dintre ele declanşat de Curtea de Conturi, care l-a acuzat pe primar că le-a acordat prime ilegale angajaţilor de Sărbători. Procesele care au urmat i-au dat dreptate edilului-şef. A mai fost acuzat că ar fi dispus cheltuirea ilegală a unor sume pentru reabilitarea Palatului Comunal, însă faptele nu au fost dovedite pînă acum. Chiar dacă adversarii politici au încercat să profite de aceste "slăbiciuni", primarul nu a pierdut în imagine pe măsura tam-tamului creat. Principala promisiune din 2004 a primarului a fost legată de introducerea reţelei de canalizare în cartierele Poştă şi Mihai Viteazul. Lucrările au început anul trecut, iar acum, în plină campanie electorală, sînt aproape de final. În schimb, buzoienii i-ar putea reproşa acum lui Boşcodeală starea jalnică a străzilor din municipiu şi lipsa locurilor de parcare, probleme pentru care şeful Primăriei a lansat un program în actuala campanie.


Preda, distrugătorul arhivei PCR

Pentru şefia Consiliului Judeţean, principalii contracandidaţi sînt actualul preşedinte, Victor Mocanu (PSD), şi Cezar Preda, şef al organizaţiei judeţene PD-L. În cursă s-a înscris şi vicepreşedintele CJ, liberalul Ioan Caton Mateeşescu. Potrivit unui document intrat în posesia Jurnalului Naţional, emis la 13.11.1997 de Direcţia Judeţeană Buzău a Arhivelor Naţionale, transmis Grupului de Control al Ministerului de Interne şi semnat de directorul prof. Constanţa Tănase, Cezar Preda este acuzat că alături de Dumitru Grâu a distrus arhiva fostului Comitet Judeţean al PCR Buzău. În documentul citat este redată mărturia fostului arhivar al Comitetului Municipal PCR, potrivit căreia imediat după Revoluţie "a fost obligat, sub ameninţarea armei, de inginerul Grâu şi Preda – din partea CFSN Buzău – să deschidă depozitul de arhivă. În prezenţa celor doi arhiva a fost încărcată într-un camion şi transportată la sediul IJVRMR Buzău, unde a fost distrusă. Menţionăm că în acest depozit de arhivă se păstrau documentele create în perioada 1945-1950, precum şi cele ale organizaţiilor raionale 1950-1968 şi municipale 1969-1979. (...) În luna august 1996 am extins aria cercetărilor, am luat legătura cu domnul Petcu Constantin, care a funcţionat la Secţia de propagandă a Comitetului Judeţean PCR Buzău, care ne-a comunicat că numele arhivarului care avea în primire arhiva este Marian Dănuţ. De asemenea, am mai discutat cu doamna Drăghici Dumitra, secretar al Consiliului Judeţean Buzău, care mi-a confirmat că este la curent cu distrugerea arhivei create de Comitetul Judeţean PCR Buzău din perioada 1945-1980, iar Prefectura şi Consiliul Judetean au întreprins cercetări şi au înaintat un raport la Departamentul Administraţiei locale privind situaţia acestei arhive. Cunoştea faptul că arhiva a fost distrusă în prezenţa inginerilor Grâu şi Cezar Preda". (Eliza Popa)

×
Subiecte în articol: politic buzău primar boscodeala