x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boureanu şi Macovei cer Guvernului să anuleze Legea referendumului şi să aplice decizia CC

Boureanu şi Macovei cer Guvernului să anuleze Legea referendumului şi să aplice decizia CC

de Mediafax    |    10 Iul 2012   •   15:10
Boureanu şi Macovei cer Guvernului să anuleze Legea referendumului şi să aplice decizia CC

PDL a cerut Guvernului sa puna in acord prin Ordonanta de Urgenta Legea referendumului cu decizia Curtii Constitutionale, a declarat, vicepresedintele PDL Cristian Boureanu, aratand ca nu sta in puterea PDL convocarea unei sesiuni extraordinare pentru rezolvarea acestui lucru.

"Victor Ponta are posibilitatea si obligatia sa emita o noua Ordonanta de Urgenta care sa puna in acord legislatia referendumului cu decizia Curtii Constitutionale. Cerem Guvernului sa puna in acord prin ordonanta de urgenta Legea referendumului cu decizia Curtii", a precizat Boureanu, intr-o o conferinta de presa.

Intrebat daca PDL agreaza solutia convocarii unei sesiuni extraordinare pentru acest lucru, Boureanu a spus : "Convocarea unei sesiuni extraordinare nu sta in puterea PDL, nu avem majoritate".

El a adaugat ca exista doua cai eficiente de atac. "O cale de atac ar fi ca Guvernul sa publice hotararea Curtii Constitutionale prin care i se da dreptul sa se pronunte pe hotararile Parlamentului, iar PDL sa atace din nou la Curte schimbarea Avocatului Poporului si Avocatul Poporului sa poata ataca ordonanta de urgenta neconstitutionala", a spus Boureanu.

El a precizat ca a doua varianta este de a cere lui Victor Ponta sa puna in acord prin ordonanta de urgenta legislatia referendumului cu decizia Curtii Constitutionale.

La randul ei, europarlamentarul PDL Monica Macovei i-a cerut premierului Victor Ponta sa anuleze OUG care stabileste ca presedintele este demis, la refendum, cu 50% plus unu din participantii la vot, ea subliind ca CC a stabilit ca seful statului nu poate fi demis decat cu majoritatea alegatorilor de pe liste.

"Curtea Constitutionala a stabilit ca referendumul este valid numai daca participa cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. Cer guvernului Ponta sa anuleze imediat OUG nr. 41 din 5 iulie care are o prevedere contrara deciziei de astazi a Curtii Constitutionale. Ii cer lui Ponta sa-si respecte promisiunea ca va pune imediat in aplicare deciziile CC", scrie Macovei.

×