x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boureanu - Stenogramele PSD, o actiune politica

Boureanu - Stenogramele PSD, o actiune politica

de Gabriela Antoniu    |    Lavinia Dimancea    |    12 Dec 2005   •   00:00
Boureanu - Stenogramele PSD, o actiune politica

Cristian Boureanu a dezvaluit ieri ca a contribuit la publicarea in presa a stenogramelor PSD dupa ce Tariceanu a stat doua zile cu ele pe masa fara sa faca nimic.

Deputatul PNL Cristian Boureanu a dezvaluit ieri ca a contribuit la publicarea in presa a stenogramelor PSD dupa ce premierul Tariceanu a stat doua zile cu ele pe masa fara sa faca nimic. Tot ieri, Adrian Nastase i-a cerut presedintelui Basescu sa-si ceara public scuze ca a castigat alegerile printr-o "frauda morala".

Deputatul Cristian Boureanu a convocat ieri o conferinta de presa, unde a raspuns criticilor presedintelui PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, conform carora el nu ar fi facut suficiente declaratii impotriva PSD. "Ma deranjeaza foarte mult acest lucru, mai ales ca premierul Tariceanu stie cat de mult am facut campanie electorala sau cat de mult m-am batut, de exemplu, sa aduc la cunostinta opiniei publice stenogramele otravite ale PSD. Si, daca imi aduc bine aminte, atunci premierul Tariceanu a stat doua zile cu stenogramele pe masa, cu toate documentele aferente acestora, fara sa ia vreo decizie politica privitoare la modul in care acestea pot fi folosite pentru demascarea politicilor PSD de guvernare si atunci am decis singur sa contribui la publicarea lor. Dar astazi consider ca s-a pierdut un timp pretios, pentru ca, daca ar fi devenit publice mai devreme, foarte multi analisti politici spun ca poate altul ar fi fost scorul Aliantei D.A.", a declarat Boureanu. Declaratia deputatului PNL nu face altceva decat sa confirme ca scandalul stenogramelor, izbucnit in campania electorala pentru alegerile generale de anul trecut, a fost o actiune politica.

NUP. De altfel, procurorii DNA au decis la inceputul lunii noiembrie inchiderea dosarului stenogramelor. Anterior a fost audiat si Florin Hozoc, directorul agentiei de presa Romnet, unde Cristian Boureanu este actionar. Hozoc a distribuit stenogramele presei si a fost intrebat despre sursa acestora si daca a platit pentru a cumpara aceste informatii. El le-a spus procurorilor ca a primit stenogramele pe CD-uri, in format Word, de la persoane din anturajul conducerii PSD si ca a confruntat una dintre transcrieri cu inregistrarea de pe o caseta, in care a recunoscut vocile unor lideri ai PSD, dar nu a pastrat o copie a acesteia. Hozoc a refuzat sa dea insa numele celor care i-au furnizat documentele. Dosarul stenogramelor nu este singurul in care procurorii au decis neinceperea urmaririi penale, ci si cel privind fraudarea alegerilor.

"FRAUDA MORALA". De altfel, ieri, exact la un an de la turul al doilea al prezidentialelor, presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, l-a acuzat pe Traian Basescu, cel in fata caruia a pierdut cursa pentru Cotroceni, ca a castigat alegerile "printr-o enorma frauda morala". Nastase a intocmit un bilant al primului an de mandat al sefului statului, in care arata ca Basescu s-a impus la Presedintie prin "manipulare", lansand ideea ca alegerile de la 28 noiembrie au fost fraudate. El a aratat ca nici Justitia nu a putut dovedi veridicitatea acuzatiilor de fraudare si a invocat expertiza internationala solicitata de Asociatia ProDemocratia, care a dovedit ca nu au existat nereguli in utilizarea softului. Liderul PSD a semnalat insa ca rezultatele acestei expertize nu au fost date publicitatii decat dupa al doilea tur al alegerilor prezidentiale, desi puteau fi facute publice de la 10 decembrie. Nastase a amintit si de cazul "stenogramelor", acuzand actuala putere ca a lansat aceasta campanie pentru a aduce prejudicii PSD in batalia electorala.

EXPERTIZARE. Scandalul fraudarii alegerilor a izbucnit intre cele doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale, respectiv la 30 noiembrie 2004, cand Traian Basescu, copresedinte al Aliantei D.A. la momentul respectiv, a solicitat anularea scrutinului, invocand fraude electorale. Dovada pe care Basescu a adus-o in sprijinul acuzatiilor sale a fost o variatie a numarului de voturi nule inregistrate, asa cum reiesea din buletinele informative difuzate de BEC. In acest context, Traian Basescu, sustinand ca fraudarea a avut loc prin vicierea softului care contabiliza electronic voturile, a solicitat, pe langa anularea scrutinului, si arestarea imediata a directorului Institutului National de Statistica (INS), sigilarea calculatoarelor si intreruperea procesului electoral. Ceea ce nu s-a intamplat. S-a intamplat insa altceva. A fost verificat softul utilizat de BEC de catre experti sarbi, la cererea Asociatiei Pro Democratia (APD).

"SOFTUL, FARA PROBLEME"
La 13 decembrie 2004, presedintele APD, Cristian Parvulescu, prezenta concluzia evaluarii realizate de expertii sarbi: softul folosit de autoritatile romane pentru contorizarea voturilor exprimate la alegerile generale nu a avut probleme, deficientele constatate de expertii sarbi ai Centrului pentru Alegeri Libere si Democratie (CESID) fiind calificate de acestia drept "erori umane". In raportul expertilor sarbi CESID se aprecia ca, "daca votul multiplu nu este prevenit, acesta poate avea un impact serios asupra rezultatelor alegerilor". Expertii sarbi explicau, in raportul final al analizei datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), ca aproape 1.250.000 de persoane au votat pe listele suplimentare. In acelasi timp, sarbii au mai explicat ca erorile umane au fost cauzate de modul de redactare a proceselor-verbale, intrucat, pentru doua rubrici ce ar fi trebuit sa contina numere diferite, era folosita aceeasi sintagma de identificare. Faptul ca au fost descoperite multe procese-verbale corectate denota - potrivit raportului realizat de expertii sarbi - ca membrii birourilor electorale din sectiile de votare nu au fost bine instruiti.
SCUZE DE LA BASESCU
"Alegerile au fost corecte, dar ele au fost fraudate prin manipulare, prin minciuni care au fost ingropate deliberat in uitare, indiferent de gravitatea lor. Ii cer astazi lui Traian Basescu sa-si ceara scuze pentru aceasta frauda morala celor care l-au votat si mai ales celor care nu l-au votat, sa-si ceara scuze pentru ca a incercat sa aduca Romania intr-o stare de izolare", a declarat ieri presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, solicitand sefului statului sa recunoasca faptul ca a mintit. Mai mult, Nastase i-a atras atentia lui Basescu ca, dupa castigarea prezidentialelor, ar fi trebuit sa faca lumina in acest caz, dar nu a facut nimic in acest sens, iar "tacerea lui inseamna un atentat la siguranta statului".
×
Subiecte în articol: basescu politic psd