x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bucuresti - Batalie pe Zona Metropolitana

Bucuresti - Batalie pe Zona Metropolitana

de Lavinia Dimancea    |    22 Oct 2005   •   00:00
Bucuresti - Batalie pe Zona Metropolitana

Comunele si orasele limitrofe ar urma sa fie inghitite de Bucuresti, care s-ar transforma in zona metropolitana.

Crearea Zonei Metropolitane, formata din Bucuresti si judetul Ilfov. Acesta este dezideratul parlamentarilor PSD, dar si ai PNL, care au initiat, la concurenta, in Parlament, proiecte de lege pe aceasta tema.

Legea Zonei Metropolitane Bucuresti, in varianta PSD. Legea privind Zona Metropolitana Bucuresti - Ilfov, in cea a PNL. Ambele proiecte au fost depuse zilele trecute la Camera Deputatilor si seamana ca doua picaturi de apa. Cu un pas inaintea PSD, deputatii liberali si-au prezentat inca de acum cateva zile proiectul, insa ieri pesedistii si l-au revendicat. Fostul primar al Sectorului 1, Vasile Gherasim, a spus ca aceasta tema se afla in dezbaterea PSD de peste sapte ani, iar liderul organizatiei Bucuresti, Dan Ioan Popescu, i-a acuzat pe deputatii PNL ca au copiat proiectul. "O parte dintre colegii de la PNL l-a copiat foarte rapid si au incercat sa-l propuna ca pe o initiativa liberala", a spus Popescu, precizand totusi ca si-ar dori ca proiectul sa nu fie transformat intr-un nou prilej de lupta politica.

SCHIMBARI. In versiunea PSD, Zona Metropolitana include 58 de comune si patru orase din proximitatea Capitalei si se intinde pe o suprafata de aproximativ 2.000 km patrati. Potrivit proiectului, Centrul Metropolitan Bucuresti va fi format din sase sectoare, care vor avea rang de orase si vor fi conduse de un primar si doi viceprimari, iar Zona Premetropolitana va fi constituita din teritoriul inconjurator Centrului Metropolitan Bucuresti. Pesedistii propun ca autoritatile administratiei publice sa fie reprezentate de Consiliul Zonei Metropolitane - format din 75 de consilieri - si consiliile locale, ca autoritati deliberative, si primarul general al Zonei Metropolitane si primarii localitatilor, ca autoritati executive. Primarul general va fi secondat de patru viceprimari, cate doi corespunzator celor doua zone, si va avea in subordine un corp de consilieri. Mai mult, proiectul prevede ca Zona Metropolitana sa aiba un secretar general, dar si un guvernator, functie asemanatoare celei de prefect. Guvernatorul va fi numit de Guvern si va fi ajutat de doi viceguvernatori. La nivelul Zonei Metropolitane va functiona si o delegatie permanenta, cu rol consultativ, formata din primarul general, viceprimari, primarii sectoarelor, guvernator si viceguvernatori. Proiectul PSD prevede si modul de functionare a serviciilor publice de interes metropolitan, astfel ca, de exemplu, transportul in comun de suprafata va fi gestionat de o regie autonoma si de operatori individuali, in regim de maxi-taxi. Vasile Gherasim a lansat ieri si ideea metroului usor in Zona Metropolitana, pe "o axa nord-sud si est-vest". In ciuda schimbarilor introduse de proiectul de lege, Gherasim a dat asigurari ca derularea proiectului nu va necesita cheltuieli administrative suplimentare.

PREFECT, NU GUVERNATOR
Proiectul PNL are putine prevederi diferite de cele ale PSD. Astfel ca liberalii vor ca Zona Metropolitana sa aiba un Consiliu General, format din 61 de consilieri, un primar general, in subordinea caruia sa functioneze un corp de consilieri si doi viceprimari, precum si un prefect - nu guvernator, ca in versiunea PSD - numit de Guvern. Centrul Metropolitan Bucuresti va fi format din sase sectoare, cu rang de oras, iar Zona Premetropolitana va cuprinde orasele si comunele limitrofe, care vor avea insa un primar si doar un viceprimar.

×