x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bugetul, între "succesuri şi aplauzuri"

Bugetul, între "succesuri şi aplauzuri"

de Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    15 Ian 2010   •   00:00
Bugetul, între "succesuri şi aplauzuri"
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalull Naţional

De trei zile şi jumătate stau parlamentarii închişi în Casa Poporului pentru a vota bugetul de stat. Gura nu le mai tace, mâncarea nu le mai place. Adică le-ar plăcea, dar nu le dă voie Roberta Anastase să meargă nici la masă.

Ministrul-vedetă al dezbaterilor a fost, bineînţeles, Sebastian Vlădescu. A îndurat cu stoicism zilele nesfârşite de dezbateri, singura plăcere pe care şi-a permis-o fiind câte o plimbare pe holurile Parlamentului, unde mai făcea vâlvă printre ziarişti cu câte un anunţ despre noii săi consilieri. Ca să-i uşureze misiunea în Parlament, lui Vlădescu i s-a improvizat un microfon în banca ministerială, ca să nu mai fie nevoit să se deplasese până la microfonul tribunei de 6.000 de ori pentru a anunţa la fiecare din cele 6.000 de amendamente că nu este de acord cu el.

Acelaşi microfon a fost mai târziu subiect de glume. Cum secretarul de stat Gheorghe Gherghina vorbea cu o voce stinsă, care de abia răzbătea până la tribuna preşedintelui de şedinţă, Teodor Meleşcanu l-a încurajat: "Domnule Gherghina, luaţi mai mult microfonul în gură! Aşa, ca mine".

PRIMARII ŞI ŢUICA DE ÎMPĂRTĂŞANIE
Discuţiile cele mai aprinse au fost suscitate de banii consiliilor locale, o parte consistentă din sumă provenind de la Guvern. Temându-se că Boc le va da bani numai primarilor PD-L, liberalii şi pesediştii au încercat să mai tragă ceva şi pe spuza lor. "Premierul de-aia e premier, ca să premieze pe cine trebuie. Pe cine nu trebuie îi aplică o corecţie, ca să-l aducă pe calea cea bună", a exprimat pesedistul Anghel Stanciu temerile Opoziţiei. Cheltuirea banilor de la capitolul "Reclamă şi publicitate" a stârnit iarăşi ceva emoţie.

Opoziţia avea încă în minte exemplul Elenei Udrea, care a dat pe publicitate bani incluşi în alt capitol bugetar al Ministerului Turismului. Protestul Guvernului cum că "asta nu se poate" a primit un contraargument plastic de la senatorul PSD Viorel Ştefan. "Un preot s-a dus la mitropolit să-l întrebe dacă poate să facă împărtăşanie cu rachiu în Postul Mare. Te dau afară din preoţie! Asta nu se poate, i-a replicat mitropolitul. Iertare, dar mie mi s-a terminat vinul şi am continuat cu rachiu.

Deci se poate!, a demonstrat preotul." Şi premierul Emil Boc a fost ţinta ironiilor, atunci când liberalii au încercat să introducă unele criterii de împărţire a banilor pentru primarii de comune. Ştiind ce vorbeşte, fostul premier Tăriceanu l-a acuzat pe Boc că respinge amendamentul ca să împartă discreţionar banii. "Nu, nu-i adevărat!", protesta gesticulând Boc, abia văzându-se din banca ministerială. "Nu, nu, lăsaţi că ştim şi noi. Şi noi am fost prim-miniştri...", a folosit Tăriceanu propria experienţă.

DACĂ NU VREA ZEUS, ÎŢI PICĂ CULA
Preocuparea aleşilor a fost să obţină cât mai mulţi bani pentru colegiile lor, începând cu construirea şi reabilitarea bisericilor, motiv pentru care au încercat tot felul de argumente. La capitolul "bisericeşti", deputatul Victor Surdu a încercat să-i îmbuneze pe colegi, spunându-le cum locuitorii unui sat moldovenesc au rămas supăraţi pe Ştefan cel Mare că nu le-a făcut biserică. Reacţia de respingere pe bandă rulantă a amendamentelor "pioase" a fost explicată de liberalul Puiu Haşotti: "Degeaba v-aţi pus bine cu sfinţii dacă nu aţi reuşit să vă puneţi bine şi cu Zeus".

Uneori, termenii bisericeşti au părut a fi total necunoscuţi chiar iniţiatorilor, din gura unui deputat ieşind sintagma "complex munahal", în timp ce, în faţa mirării preşedintei Roberta Anastase, deputatul Cosmin Manda s-a văzut obligat să-i explice cum "cula" e "o chestie care ţine de biserică".

HOP ŞI PEPENELE DE DĂBULENI
În dezbaterea bugetului au ajuns şi pepenii de Dăbuleni, deputatul Ion Călin încercând să-i îmbuneze pe aleşi cu amintiri despre savoarea lubeniţelor. "Sunt convins că toţi, măcar o dată în viaţă, aţi mâncat savuroşii pepeni de Dăbuleni, aşa că veţi susţine aceste amendamente." Cum banii nu urmau să crească producţia de lubeniţe, ci să bage canalizare în Dăbuleni, parlamentarii au respins cererea deputatului. Gramatica de Dorobanţi s-a făcut şi ea auzită în plen, atunci când deputata Aura Vasile a încercat să explice împortanţa pentru ţară a celor două "bugeturi".




În râsetele celor din sală, Haşotti a marcat din nou momentul: "Doamna Aura Vasile s-a bucurat de succesuri şi aplauzuri din partea colegilor PSD".


"Daţi-ne o pauză să bem şi noi un pahar cu apă"
Dezbaterile au mers în a doua zi cu pauze lungi şi dese, sub conducerea preşedintelui de şedinţă Teodor Meleşcanu (PNL), dar succesele s-au lăsat aşteptate. Ghinionul aleşilor a fost că, profitând de retragerea PSD şi PNL din sală, microfonul a ajuns pe mâna Robertei Anastase (PD-L).

A suprimat pauza de masă şi i-a pus pe pedelişti să respingă toate amendamentele Opoziţiei, care a rămas şi fără amendamente, şi fără mâncare. La finalul zilei, pesedista Aura Vasile a cerut o pauză de consultări în care sărmanii ei colegi să apuce să bea un pahar cu apă. De fapt, au băut un pahar cu vin, pentru că, scăpaţi fiind din sala de şedinţă, s-au oprit direct la restaurant, unde şi-au sărbătorit cu întârziere Ionii.

Punctul de pensie nu se majorează  
Parlamentarii au adoptat aseară bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat, însă opoziţia nu a reuşit să obţină un vot favorabil şi pentru majorarea punctului de pensie. Cu 192 de voturi pentru şi 138 împotrivă, aleşii au reuşit ieri după-amiază să adopte bugetul de stat pe 2010 în aproape forma impusă de Guvern, micile modificări făcute vizând redistribuiri de fonduri în cadrul aceluiaşi ordonator de credite. Un vot favorabil a primit şi bugetul asigurărilor sociale de stat, dar vestea proastă a acestuia este că opoziţia nu a reuşit să strângă suficiente voturi favorabile şi pentru amendamentul care viza majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut. Discuţiile la acest punct au fost însă tensionate, cu jigniri la adresa premierului Boc, care a fost poreclit "domnul premier Lăcustă Vodă". La începutul dezbaterilor, premierul Boc le-a amintit parlamentarilor de declaraţia pe care au semnat-o privind respectarea înţelegerii cu FMI şi a dat asigurări că, dacă deocamdată resursele bugetare permit numai indexarea pensiei minime sociale, în a doua parte a anului, dacă va exista creştere economică, se va realiza o indexare cu rata inflaţiei pentru toate pensiile, începând cu cele mai mici. Promisiunile premierului nu au convins opoziţia, care l-a acuzat pe Boc că, precum Lăcustă Vodă, va lăsa pensionarii să moară de foame pe motiv că aşa cere FMI. Comparaţia făcută de la tribună a făcut-o pe Roberta Anastase să-i taie microfonul deputatului PSD Adrian Solomon. PSD a încercat să propună ca banii de pensii să fie luaţi din bugetele unor instituţii care, pentru că s-au dovedit "ascultători loiali", au primit majorări de fonduri, gen STS, dar Emil Boc a răspuns într-un registru emoţional, susţinând că acele fonduri, destinate serviciului 112, sunt menite salvării vieţii celor aflaţi în pericol. În cele din urmă PSD a propus ca votul la amendamentul privind mărirea punctului de pensie să fie nominal, pentru ca alegătorii pensionari să ştie astfel cine s-a împotrivit majorării veniturilor lor. Propunerea PSD a fost însă respinsă prin vot şi aceeaşi soartă a avut-o câteva minute mai târziu şi amendamentul cu pricina. (Aniela Nine)


×
Subiecte în articol: politic