x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bugetul pe 2018, asul din mâneca lui Tudose

Bugetul pe 2018, asul din mâneca lui Tudose

de Robert Kiss    |    05 Dec 2017   •   11:30
Bugetul pe 2018, asul din mâneca lui Tudose
Sursa foto: DIANA OROS

În ultimele 48 de ore, în PSD nervii au fost întinși la maximum. Războiul deschis de primarul general, Gabriela Firea, cu premierul Mihai Tudose a trezit la viață jocurile subterane de putere din partid. Liderii locali s-au mobilizat și încearcă să se poziționeze cât mai bine într-o tabără sau în alta.

Încă de duminică seara, o parte din liderii partidului s-au întâlnit cu preșdintele PSD, Liviu Dragnea. La discuții au participat Codrin Ștefănescu, Claudiu Manda, Ionel Arsene și vicepremierul Paul Stănecu. Motivul oficial a fost cel al organizării mai multor mitinguri la sfârșitul acestei săptămâni. Pe lângă cei enumerați, la discuții au mai asistat și alți lideri din teritoriu. Dincolo de subiectul mitingului, social-democrații au încercat să afle direct de la președintele partidului ce se întâmplă și care este direcția în care merge PSD.

În același timp, premierul Tudose continuă să-și implementeze strategia. În cursul zilei de ieri, a avut o discuție cu unul dintre cei mai grei baroni din PSD, Marian Oprișan, liderul de la Vrancea, semn că negocierile și poziționarea fiecăruia tind către o confruntare directă între tabere. În tot acest timp, Gabriela Firea l-a apostrofat din nou pe Tudose și a cerut organizarea unui Comitet Executiv Național sau a unei ședințe a conducerii restrânse a partidului pentru a stabili direcțiile viitoare. Nu înainte de a sublinia din nou că premierul se află într-o campanie de imagine și că își dorește să preia partidul. Interesantă și reacția mai multor lideri, fie din București, fie din teritoriu, în privința organizării mitingurilor de la sfârșitul săptămânii. Deși la finalul ședinței de duminică seara, Codrin Ștefănescu o anunța ca pe o certitudine organizarea de mitinguri în marile orașe, surse din partid susțin că nu toți liderii partidului ar fi de acord.
Pe fondul acestor tensiuni, Executivul trebuie să adopte Bugetul pentru anul 2018 și să îl trimită în Parlament. Proiectul de buget și împărțirea banilor este o ocazie bună pentru Tudose să câștige sprijinul baronilor. Premierul poate negocia cu fiecare în parte o eventuală susținere politică în schimbul finanțării anumitor proiecte. Un rol important îl joacă vicepremierul Paul Stănescu, care, deși prezent la discuția cu Dragnea și cu cei câțiva lideri locali, este gata oricând să joace în tabăra lui Tudose dacă simte că aceasta va fi tabăra câștigătoare. Un lucru este cert, varianta în care premierul Tudose să fie înlăturat din fruntea Guvernului fie în urma unei moțiuni de cenzură, fie ca urmare a neadoptării Bugetului este exclusă de toate părțile din partid.

„Există o anumită tendință de a muta disputele politice, lupta politică, din Parlament în stradă. Eu cred că nu e nevoie de mitinguri de susținere...nu știu. O  să avem o ședință de coaliție și voi afla mai multe și atunci o să pot să fac și comentarii”, Călin Popescu Tăriceanu

×
Subiecte în articol: psd