x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Buldogul revine la butoane după achitare

Buldogul revine la butoane după achitare

de Sînziana Duţă    |    06 Noi 2017   •   11:30
Buldogul revine la butoane după achitare

Surse din Modrogan susțin că fostul copreședinte PNL Vasile Blaga își dorește să revină la butoane după ce a fost achitat în primă instanță în dosarul finanţării ilegale a PDL, în care este judecat pentru trafic de influență. Conducerea PNL a decis recent schimbarea Statutului astfel încât foștii lideri ai PNL şi PDL, aleși de Congres sau aflaţi în funcţie la data fuziunii, devin membri cu drept de vot în conducerea centrală.

Fostul secretar general al PDL, Vasile Blaga, ar putea să revină în prim-planul poli­ticii românești, susțin surse iberale. Conform acestora, achitarea în primă instanță în dosarul finanţării ilegale a PDL a trezit în „Buldog” dorința de a reveni la cârma PNL, măcar din postura neoficială de „sforar” din umbră. În septembrie 2016, Blaga și-a dat demisia din funcţia de copreşedinte al PNL şi cea de şef de campanie și a decis să nu mai candideze la alegerile parlamentare din 2016, în urma acuzaţiilor aduse de procurori. Aceeași strategie a aplicat-o și actu­alul președinte al PNL, Ludovic Orban, în primăvara lui 2016, atunci când s-a retras din cursa pentru Primăria Capitalei. Achitat şi el în primă instanţă, în dosarul în care este acuzat că i-a cerut 50.000 de euro aface­ristului Tiberiu Urdăreanu, pentru a-şi promova imaginea în campania electorală, Orban a candidat în iunie la șefia partidului şi a fost ales în fruntea PNL cu toate că dosarul său se află în faza de apel la Instanţa supremă.

Rivali la europarlamentare

Surse liberale susţin că, în ultima perioadă, apropiaţii Buldogului s-au poziționat împotriva şefului PNL, iar Orban şi Blaga s-ar putea bate pentru primul loc pe listele partidului la alegerile europar­lamentare din primăvara lui 2019. Până atunci, Blaga va reveni în forurile de condu­cere, profitând de faptul că Justiţia îl consideră deocam­dată nevinovat, ca şi pe Ludovic Orban. „Potrivit Statutului PNL, foştii preşe­dinţi ai partidului care au fost aleşi de Congres sunt membri cu drept de vot în Biroul Politic Naţional. Cât timp a fost sub incidenţa prevederilor de integri­tate, domnul Blaga nu a ocupat această poziţie, dar dacă va vrea să exercite această poziţie, la care are dreptul, în conformi­tate cu prevederile statutare, este oricând bine-venit”, a explicat Ludovic Orban. În plus, liderul PNL a precizat că se bucură pentru achitarea colegului său, iar „acuzaţiile formulate de procurori nu sunt reale şi nu sunt demon­strate”.

Orban caută sprijin în SUA

În perioada 10-19 noiem­brie, Ludovic Orban va efectua o vizită în Statele Unite ale Americii, unde va avea întâl­niri cu membri ai Congresului și Senatului, cu înalți oficiali ai Departamentului de Stat, cu reprezentanţi ai think-tank-urilor, ai mediului de afaceri şi ai comunităţii româ­neşti de peste Ocean. Secre­tarul general al PNL - Robert Sighiartău, vicepreşedintele Ben-Oni Ardelean şi liderul liberalilor din Diaspora, sena­torul Viorel Badea, îl vor însoţi pe Ludovic Orban în această vizită. Pe pământ american, delegaţia liberală se va întâlni şi cu ambasadorul României la Washington, fostul director SRI George Maior, dar şi cu reprezentanţi ai Partidului Republican, formaţiune de centru-dreapta. „Consolidarea parteneriatului special pe care România îl are cu Statele Unite ale Americii este o componentă prioritară în viziunea politicii externe a PNL, iar în acest sens PNL va accentua dezvoltarea relaţiilor bilaterale în mai multe domenii de convergenţă. Toto­dată, PNL consideră extrem de importantă relaţia cu Dias­pora românească din SUA, o resursă vitală în dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor cu SUA şi, deopotrivă, o resursă esenţială în dezvoltarea Româ­niei”, au transmis liberalii.

Potrivit Statutului PNL, „în cazul membrilor care ocupă funcții de conducere în interiorul partidului, suspendarea din funcție se aplică de drept în cazul dispunerii măsuri­lor de arestare preventivă sau de arest la domiciliu, precum și în cazul condamnării definitive”. Nici Ludovic Orban şi nici Vasile Blaga nu se află într-una dintre aceste situaţii. Amândoi au fost achitaţi în primă instanţă, însă procesele continuă în faza de apel.

×