x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bursa legilor - Statutul minoritatilor, moneda de schimb

Bursa legilor - Statutul minoritatilor, moneda de schimb

de Monica Iordache Apostol    |    27 Oct 2005   •   00:00
Bursa legilor - Statutul minoritatilor, moneda de schimb

Tranzactii la bursa legilor din Coalitie: raport de ancheta la SRR si SRTV contra statutului minoritatilor, statutul minoritatilor contra Legii alegerilor locale etc.

Va ajutam sa dati jos conducerile radioului si televiziunii publice, dar sprijiniti statutul minoritatilor nationale asa cum il vrenicati Legea electorala dupa propunerea noastra! Cam asa se desfasoara in Coalitie tranzactiile la bursa legilor, cota lor de piata fiind mai importanta decat subiectul in sine.

Coalitia s-a obligat luni seara, dupa negocieri intense, la un vot pozitiv in Camera Deputatilor pe proiectul statutului minoritatilor nationale in forma initiala, aprobata de Guvern. Asta, in ciuda faptului ca in Senat proiectul a fost respins cu aportul unor senatori ai Aliantei PNL-PD si al reprezentantilor Partidului Conservator. Potrivit listei de vot, au "derapat" alaturi de opozitie senatorii PC Constantin Gheorghe si Gavrila Vasilescu si senatorul PNL Ion Basgan iar senatorii Paula Ivanescu (PD) si Ilie Stoica (PC) s-au abtinut. In plus, o parte a senatorilor Coalitiei figurau ca absenti. E limpede ca proiectul statutului minoritatilor este o moneda de schimb in Coalitie, si nu o tema serioasa de dezbatere. Senatorul PC Sabin Cutas a explicat atunci ca obiectivul principal al parlamentarilor conservatori este modificarea Legii privind alegerile locale, in sensul reprezentarii romanilor din judetele in care sunt minoritari in consiliile locale si judetene. "Este o solicitare absolut pertinenta, in contextul discutarii statutului minoritatilor", a declarat Cutas. El a aratat ca PC a avut sprijinul partenerilor din Coalitie la acest proiect, respectiv al PNL si PD, mai putin al UDMR. Ca urmare, conservatorii au hotarat sa nu sustina nici ei initiativa UDMR.

NEGOCIERI. De altfel, forma sub care proiectul statutului minoritatilor nationale a intrat in Parlament este rezultatul unui lung sir de negocieri, presarate cu amenintari si santaj, intre UDMR si Alianta PNL-PD. In primavara, reprezentantii Uniunii au pus pe masa Guvernului proiectul de statut, cu solicitarea de a fi introdus in pachetul de legi pe care Executivul urma sa isi asume raspunderea si din care faceau parte legile proprietatii si cele ale Justitiei. Trocul parea simplu: UDMR sustine raportul de ancheta al SRR si SRTV intocmit de reprezentantii Aliantei, iar Alianta urma sa promoveze, in schimb, proiectul de lege al minoritatilor nationale intr-o forma convenabila pentru Uniune.

AMENINTARI. Prima piedica a venit tocmai din partea ministrului de atunci al Culturii, Mona Musca. Aceasta a amenintat ca demisioneaza din Guvern daca proiectul trece in forma elaborata de UDMR si i-a trimis lui Marko Bela un document de 17 pagini cu observatii asupra proiectului.

Udemeristii au amenintat si ei ca, in cazul in care Guvernul nu va pastra proiectul in forma pe care ei au inaintat-o, nu vor sustine introducerea legilor justitiei in pachetul de asumare a raspunderii si nu vor vota in favoarea raportului Comisiei de ancheta a SRR si SRTV. Disputa s-a transat insa in favoarea Aliantei, iar Guvernul a aprobat proiectul la 19 mai, trimitandu-l in Parlament pentru dezbateri, si nu asumandu-si raspunderea pentru el. Alianta si-a facut insa "datoria" sprijinindu-l prin vot si chiar punandu-l la bataie in negocierea cu Opozitia in privinta Regulamentelor celor doua Camere.

SENSIBILITATI. Proiectul prevede ca statul garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul la exprimarea libera a identitatii nationale in toate domeniile vietii politice, sociale, stiintifice, culturale si economice.

Un punct nevralgic al legii, care a si facut ca ea sa fie respinsa de Senat, este prevederea prin care o minoritate are posibilitatea de a-si infiinta un Consiliu National al Autonomiei Culturale, care ar avea dreptul sa controleze statul in chestiuni privitoare la minoritati. De exemplu, trebuie sa isi dea acordul pentru schimbarea conducerii scolilor si facultatilor de stat cu predare in limba minoritatilor sau pentru numirea conducerii redactiilor in limba minoritatii respective la posturile publice de radio si televiziune.

UDMR POATE SA ASTEPTE
Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ieri ca liderii din Coalitie au intelegerea "clara si ferma" de a adopta statutul minoritatilor in forma propusa de Guvern, iar UDMR poate astepta acest moment chiar si jumatate de an. El a spus ca nu exista nici un termen stabilit in interiorul Coalitiei pana la care trebuie adoptat acest proiect initiat de UDMR. "Intr-o coalitie, eu am sperat ca oamenii trebuie sa se inteleaga fara a se adopta nici un termen precis", a mai aratat liderul Uniunii. Potrivit aprecierilor sale, UDMR a asteptat 15 ani ca acest proiect sa ajunga in Parlament, deci mai poate astepta inca o jumatate de an pana sa fie adoptat. Intrebat daca este multumit de atitudinea partenerilor de Coalitie, Marko Bela a calificat-o ca fiind cel putin bizara.
SANCTIUNI IN PNL
Cum la Senat intelegerea dintre Alianta si UDMR a fost data peste cap cu sprijinul a cinci reprezentanti ai PNL, premierul Tariceanu a primit "acordul" conducerii liberale sa le bata obrazul. Ei vor primi o scrisoare sau vor fi sunati personal de premier pentru a li se preciza ca, daca mai incalca deciziile Aliantei PNL-PD, vor primi avertisment, iar apoi li se va retrage sprijinul politic. Din cei cinci, senatorii Mircea Mereuta, Constantin Dumitru si Stefan Antonie apar pe lista de vot la statutul minoritatilor ca absenti, dar ei au sustinut ca nu le-a mers cartela de vot. Ceilalti doi, Mihail Lupoi si Ion Basgan, au votat alaturi de opozitie, dar au sustinut ca a fost o defectiune a sistemului de vot.


Proiectul agita Coalitia si la Camera


MOTIV. Sabin Cutas (PC) acuza o sincopa de organizare
Proiectul de lege privind statutul minoritatilor a incins ieri spiritele la Camera Deputatilor. Deputatul UDMR Kelemen Hunor i-a acuzat pe reprezentantii Partidului Conservator (PC) de "tradare", pentru ca acestia au parasit lucrarile Biroului Permanent al Camerei si nu au sustinut punctul de vedere al Guvernului si al minoritatilor ca acest proiect sa fie discutat in procedura de urgenta. "Guvernul a propus discutarea in procedura de urgenta, noi am sustinut aceasta, PC nu a sustinut, mai mult, cand am inceput discutiile pe acest subiect, reprezentantii PC au plecat. Cine tradeaza o data tradeaza si a doua oara", a declarat Hunor, facand referire la faptul ca o parte din senatorii conservatori a votat impotriva statutului. Potrivit votului dat in Birou, proiectul va fi discutat in procedura obisnuita. Intrebat daca considera ca atitudinea conservatorilor reprezinta o problema grava, Hunor a raspuns ca in ultimele 10 luni aceasta a fost "o problema permanenta". "Deci nu este o problema noua, cat de grava este vom vedea, nu-mi dau seama acum. Este deci o problema permanenta", a conchis Hunor. Confirmarea ca in Birou dezbaterea a fost "incinsa" a venit si din partea presedintelui Camerei, Adrian Nastase, care a sustinut ca propunerea Guvernului era imposibil de realizat, pentru ca asta ar fi insemnat ca raportul din partea comisiilor sa vina in trei zile. "A fost un vot al ratiunii in care propunerea Guvernului a fost respinsa", a sustinut Nastase, care a spus ca pentru acest proiect trebuie vazute si standardele europene.

SINCOPA. "A fost o sincopa de organizare din partea colegilor de la UDMR care nu au discutat in Coalitie varianta procedurii de urgenta pentru aceasta lege si care nici macar nu ne-au anuntat ca va fi pe ordinea de zi a Biroului Permanent de azi", a explicat purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, incidentul. Potrivit acestuia, daca erau informati, reprezentantii Coalitiei ar fi fost toti prezenti, de la sedinta Biroului lipsind atat reprezentantul PC, Daniela Popa, cat si cel al PNL, Dan Radu Rusanu. "Daca unul dintre acestia ar fi fost prezenti, procedura de urgenta pentru statutul minoritatilor ar fi fost adoptata. Nu poate fi insa acuzat nici unul dintre partide ca in mod deliberat nu si-au trimis reprezentantii, ci UDMR ca nu a informat la timp partidele din Coalitie". Potrivit lui Ciuca, pozitia PC fata de aceasta lege ramane neschimbata, conform negocierilor de zilele trecute de la Palatul Victoria. (Carmen Vintila)
×