x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bush si Nastase, siguri ca vor castiga alegerile

Bush si Nastase, siguri ca vor castiga alegerile

22 Iul 2004   •   00:00

Premierul roman, Adrian Nastase, s-a intalnit ieri la Casa Alba, cu presedintele american George W. Bush. Bush a declarat ca amandoi sunt siguri de victoria in alegerile din toamna din SUA si Romania.

DAN CONSTANTIN - Washington

Saltul facut de acum trei ani, de la prima intalnire Bush ¬¬¬¬--- Nastase la Casa Alba, este urias. Atunci, premierul roman reusea sa smulga intrevederea dupa o intalnire ajunsa legenda a Danei Nastase cu presedintele Bush. Acum, Casa Alba a difuzat un comunicat, cu doua zile inainte, care anunta momentul primirii premierului Nastase, aratandu-se rolul de aliat al Romaniei in NATO si de participant la efortul international de a ajuta poporul Irakului.

ONOARE. Convorbirile, desfasurate in Biroul Oval, au fost programate sa dureze o jumatate de ora. Conferinta de presa de la incheierea discutiilor, transmisa in direct de trei televiziuni -- CNN, Fox si C-SPAN -- a avut loc tot in celebrul birou prezidential, constituind o premiera pentru un reprezentant al Romaniei. O onoare care vine sa sublinieze locul de partener strategic pe care l-a dobandit tara noastra in relatia cu SUA.

VICTORIOSI. Presedintele Bush a declarat asistentei ca, in calitatea sa de om politic, spune ca va castiga alegerile prezidentiale din aceasta toamna, iar premierul roman i-a spus si el "ca e convins ca va castiga’’. "Discutam despre alegeri libere in Romania, lucru care nu era posibil acum 20 de ani, ceea ce arata marea schimbare care a avut loc in Est", a mai spus seful Executivului american. Presedintele Bush si-a amintit de curcubeul de la Bucuresti, care a fost un semn pe care nu-l poate uita.

SUCCES. La conferinta de presa de pe peluza Casei Albe, sustinuta de cei doi, premierul Nastase a declarat ca vizita delegatiei guvernamentale romane in SUA a depasit asteptarile, a fost o atmosfera deosebit de prieteneasca si ca Romania isi consolideaza pozitia de partener strategic. Potrivit premierului, relatiile economice romano-americane se afla la cel mai inalt nivel din istorie, lucru pe care l-a confirmat, de altfel, si presedintele Bush, la declaratiile din Biroul Oval. Cu aceeasi ocazie, presedintele american a adaugat ca mai sunt unele probleme legate de coruptie si de birocratie, dar ca acestea se rezolva intr-o economie functionala.

ADOPTII. Cei doi lideri au discutat si despre problema adoptiilor, dupa cum a precizat premierul Nastase. Cazurile deosebite, de copii cu probleme de sanatate, vor fi discutate fiecare in parte, urmand a se adopta legi pentru fiecare caz.

Romania, prin politica ei, este unul dintre noii aliati care nu pun la indoiala justetea interventiei in Irak. Comentatorii de aici subliniaza ca Romania este una dintre putinele tari unde nu exista voci care sa critice politica administratiei Bush si care ofera sprijin SUA, fara sa ceara ceva in schimb, lucru rar in lumea de astazi.

In fata Centrului National de Presa din Washington, insa, premierul a fost asteptat de cateva zeci de familii americane, care cereau reluarea adoptiilor internationale de catre tara noastra si finalizarea dosarelor de adoptie deja inaintate la Bucuresti. La manifestatie nu era prezenta politia, dar reprezentantii presei romane si americane se aflau la fata locului.

OFERTA. De altfel, premierul a mai avut ieri si o intrevedere la Pentagon, cu secretarul Apararii, Donald Rumsfeld. La conferinta de presa la incheierea intalnirii, premierul a precizat ca s-a discutat despre modernizarea Armatei, inclusiv echipamente, colaborarea in campurile de operatii si a anuntat ca in octombrie va avea loc o intalnire a ministrilor Apararii din tarile NATO in Romania. Aici se va discuta si planul de reamplasare a bazelor americane din Europa, si Romania a oferit, ieri, Statelor Unite, "o locatie de cinci stele" pentru aceste baze.

ECOURI

Vizita la Washington si intrarea pe usa din fata a premierului roman la toate institutiile-cheie ale administratiei SUA a fost bine comentata la televiziunile americane de cativa ziaristi celebri. Invitat de Charlie Rose in show-ul politic de la WETA, Nastase a parat toate capcanele interviului, lucru rar intalnit in emisiunea respectiva. De la ora 17:00 (miezul noptii la Bucuresti), cand aceasta corespondenta se afla sub tipar, premierul era intervievat de Wolf Blitzer, in direct la CNN si CNN International (Londra).

SPRE MOSCOVA

Surse guvernamentale anunta ca saptamana viitoare Adrian Nastase va face o vizita la Moscova, unde va fi primit de Vladimir Putin, la Kremlin. Premierul roman reuseste astfel ca intr-un interval scurt sa aiba convorbiri la nivel inalt in doua capitale-cheie pentru orientarea intereselor strategice ale Bucurestiului.
×
Subiecte în articol: politic nastase bush premierul