x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cabinete fără aleşi, aleşi fără cabinete

Cabinete fără aleşi, aleşi fără cabinete

de Cristinel C. Popa    |    13 Mai 2009   •   00:00
Cabinete fără aleşi, aleşi fără cabinete

Gooooool! Pronunţat prelung, ca în comentariile fotbalistice sud-americane. Gol este cabinetul parlamentar al alesului de Iaşi. Şase dintr-o lovitură. Şase parlamentari lipsă la tot atâtea cabinete cât am controlat în juma' de vineri, zi de activităţi şi audienţe în teritoriu. Cabinete luate mai mult sau mai puţin la întâmplare.



În loc să asculte păsurile şomerului în plină criză, parlamentarii noştri umblă brambura prin Capitală tocind podeaua molurilor (am scris conform amendamentului Pruteanu!) sau suflând cu apă de colonie pe niscaiva "noi" candidaţi de europarlamentări, da!, cu ă şi i în loc de a şi e. Am vrut să spunem că au început europarlamentarele, aşa că şase parlamentari ieşeni români luaţi la întâmplare au încălecat pe-o şa şi ne-au spus povestea cam aşa, prin gura secretarelor: sunt cu treburi prin oraş sau prin ţară.

PASURI, PĂSURI, POPASURI
La Iaşi, ia şi aşteaptă, alegătorule!, dacă vrei să ajungi fie şi în antecamera alesului tău. La majoritatea dintre ele nu am găsit indicatoare care să te îndrume prin cotloanele drumului. Cabinetul deputatului dr Tudor Ciuhodaru este de la începutul carierei sale politice într-o veşnică renovare. Am încercat să ajungem la el acum două luni, la 15 februarie. Era în renovare. Acum e în renovarea renovării. Către final. Şi pentru că nu e gata, evident, audienţe zero, cel puţin la cabinet. Dar cum doctorul Ciuhodaru mai trece prin week-end şi pe la vechiul lui loc de muncă (e şi mai sigur acesta!) - UPU de la Spitalul de Urgenţe, am aflat cum putem intra uşor de tot în audienţă la el.

Mai departe! Deputatei PD-L Mihaela Popa nu numai că-i lipsea bannerul din faţa "ogrăzii", dar nici la uşă nu avea patalama. Scria aşa, cu litere milimetrice, ca pentru chiori, pe o cutie poştală postată lângă uşă (vezi foto) că aici sălăşluieşte cabinetul domniei sale. Culmea, am observat că PD-L-iştii sunt cei mai ascunşi la vedere. Dumitru Oprea şi Mihaela Popa au cabinete doar pentru aleşii cunoscători în ale adreselor domniilor lor. Un amărât cu buletin şi cu măseaua umflată care s-ar fi împiedicat din greşeală de bannerul domniei sale poate ar fi căpătat niscaiva bani de-un algocalmin; aşa, pas, pas de caută cabinetul. Pe lângă faptul că nu e ştampilat, e postat şi la dracu-n praznic, la etajul doi al unei clădiri, aţi ghicit, în curs de renovare sau pe-aproape. Ca să ajungi tre' să fii cunoscător, dai două-trei ocoluri, după care ţi se spune că poţi intra pe o uşă cam prăfuită, pe unde nu intră nimeni, apoi numeri scările din doi în doi şi ajungi în faţa unei căsuţe poştale, baţi în uşă, eşti poftit înăuntru şi după aceea afară: "Nu este, săptămâna viitoare vine, că are mâine o şedinţă de prezentare a candidaţilor la europarlamentare. Vinerea şi sâmbăta este aici, dacă vreţi să veniţi vinerea viitoare, puteţi să mai încercaţi luni sau marţi cu un telefon", spune "secretarul". Mă plâng şi eu, vai, ce greu am ajuns, nici un banner, indicator, poliţist de la circulaţie, ceva. "Trebuie să îl punem, dumneaei vine vineri, dar dacă avem acţiuni nu vă poate primi, că nu va sta aici", spune el, după ce mă miluieşte cu o filă de hârtie roz pe care scrie numărul de telefon al doamnei.

Numărul de la cabinet, evident, ce credeaţi? Îmi iau voinţa în braţe şi pornesc mai departe, să scrijelesc în spatele uşilor închise ale parlamentarilor. Mă îndrept către cabinetul parlamentarului PD-L Dumitru Oprea. Cioc-cioc. "Săru' mâna!" "Poftiţi!" Ah, am uitat să vă spun că nici Oprea nu are banner afară. Am găsit întâmplător adresa pe net. Altfel trebuia cu telefoane, la sediul partidului. Poate chiar oamenii din staff-ul preşedintelui mi-ar fi spus unde îl pot găsi pe Oprea, mă gândesc şi eu! Poate.

"POATE SĂ VINĂ ŞI MĂINE!"
Dar uitesem să vă spun că, asemenea politicienilor, şi cabinetele lor seamănă ca două picături de agheazmă. Aşa că nu mi-am dat seama că aici fusesem chiar înscris cu două luni în urmă în audienţă, cu mai multe probleme. "Domnul senator Oprea nu este şi nici nu a anunţat când o să treacă pe la cabinet, n-aş putea să vă spun când îl puteţi găsi, depinde foarte mult de program. Vineri si sâmbătă este pe plan local, să zicem în Iaşi (chiar aşa a zis! - n. r.), dar depinde de ce are în agendă. Facem o înscriere şi peste două săptămâni sau cât?... Ah, sunt euro... N-aş putea să spun, poate să fie peste două-trei săptămâni sau mai mult! Poate să vină şi mâine... Să vă trec aici... dar aţi mai fost înscris?... Dar nu am primit nici un răspuns, nici un telefon!!...

Nu aţi primit, pentru că dumnealui n-a mai ţinut audieri! Nu a mai venit la cabinet de atunci! De când v-aţi înscris dumneavoastră (15 februarie - n. r.), nu a mai ţinut audieri, dacă insistaţi, de urgenţă trebuie să faceţi o cerere scrisă adresată cabinetului, anexaţi hârtiile problemei şi poate dă un răspuns în scris... şi apoi vă întâlniţi"... Timid, întreb, şi la vară aş putea să vorbesc cu el sau la toamnă, că doar vara e cam ca toamna, doar. ...Sau, i-o tai eu iute, dacă obţin numărul de mobil al domniei sale. Mă face să înţeleg duduia că nu crede că-l pot obţine şi nici dacă "opreapedeleul" răspunde la numere necunoscute. Aha, o să încerc eu să mă strădui, poate am noroc, zic trăgând uşa după mine. Afară fac socoteala. Pe 15 februarie, senatorul Oprea dacă apucase să acorde o audienţă-două. Sau deloc. De atunci n-a mai dat nici una, pentru că de aceea secretara nu m-a mai sunat să-mi spună că... când să vin. Aşa că, de când s-a ales, Oprea a cam oprit audienţele. O prea frumoasă nepăsare. Prea, prea!, domnule alegător.

LA SFĂNTU' AŞTEAPTĂ!
Am urcat mai sus, în aceeaşi clădire, la cabinetul parlemantar al penelistului Varujan Vosganian. Economist. Domnul senator nu este, că nu ajunge week-end-ul acesta. M-a pus un amic să mă înscriu la audienţă, să-mi dea măcar un sfat pentru un credit agricol, dar şi cu o altă problemioară. Şi aici n-am primit nici un răspuns două luni de zile, nici un telefon, semn, înjurătură, ceva. Secretara, parcă mă ştie din vedere, lucrez cumva în presă? Nu are importanţă, am venit în calitate de cetăţean cu drept de vot să-mi ajut unchiul invalid de criză. Veteran al războiului democraţiei, cu pământ, dar fără bani de-un credit agricol.

Cetăţeana secretară face pe docta. Păi, ştiţi, doar pentru un sfat, că dom' senator doar nu poate să gireze domnia sa, de aceea n-a telefonat. Dar, chiar şi aşa, depinde câte utilaje vrea să ia să muncească pământul, dacă nu are venituri suficiente!", pas, "ar putea pentru mai mult să acceseze fonduri europene, dar trebuie să se mişte repede", spune femeia, răsucindu-şi degetele în aer. Apoi, cu un aer doct, şi-a dus arătătorul la tâmplă... "Aţi depus cererea de înscriere în audienţă acum două luni!, nu putea să vă ajute... Domnul senator nu este, că nu ajunge week-end-ul acesta. Acum nu este nimeni, nici şeful de cabinet, nimeni. Am să-i prezint cererea, dar, din câte se pare, nu poate fi soluţionată, din ce văd, să dea Dumnezeu, poate şeful de cabinet. O să vă sun. Cu o zi-două, numai că luna asta este ocupat cu campania... Săptămâna trecută a fost, dar a avut deplasare... Acum două săptămâni... săptămâna care vine e campanie. Pe 15 nu va fi, pe 22 va fi sigur, dar nu va fi la cabinet, vine Crin Antonescu şi vor avea activităţi pentru europarlamentare, după 22 nu ştiu, da, e lansarea candidaţilor şi merge cu stafful la Sala Polivalentă..." La "Sfântul aşteaptă!", îmi şoptesc în barbă.

DOAR SECRETARA! ELEFANTUL LIPSEA
Recapitulare: Mihaela Popa (PD-L), absent, Tudor Ciuhodaru (PSD), absent, Varujan Vosganian (PNL), absent, Dumitru Oprea (PD-L) absent (de două luni), urmează: Cristina Dobre (PNL), de asemenea, absentă, şi Nicuşor Pădurariu (PD-L), absent. Sediul PNL, nici un banner cu numele deputatei: aici e cabinetul Cristinei Dobre, întreb femeia de serviciu, parcă da! nu ştiu dacă este, zice altă cucoană, ce!, nu este!. "Aveaţi întâlnire? Nu este în localitate! Dar este uneori consilierul domniei sale, deocamdată nu este nici el aici... când îl găsiţi, să stabiliţi cu dumnealui o întâlnire cu doamna Dobre. La cabinet? Nu, aici, la sediul PNL... ea probabil că va veni şi stabiliţi în timp util o întâlnire, ca să-şi facă program", "Dar durează câteva săptămâni?". "Încercaţi, totuşi, săptămâna viitoare!" Nervi, grabă, fuga la domnu' deputat Păduraru. Scrie mare pe uşă, firmă lungă. Bum, bum, în uşă. "Poftiţi!" Domnul şef de cabinet e ocupat cu o băbuţă, aştept. Ba chiar stau de vorbă cu doamna secretară. Domnul elefant e în delegaţie la o întreprindere. Ce păcat că bursucul e ocupat cu doamna cea bătrână. Am plecat.

"Domnul senator Oprea nu este şi nici nu a anunţat când o să treacă pe la cabinet. N-aş putea să vă spun când îl puteţi găsi, depinde foarte mult de program. Vineri şi sâmbătă este pe plan local, să zicem în Iaşi (chiar aşa a zis! - n.r.), dar depinde de ce are în agendă. Facem o înscriere şi peste două săptămâni sau cât?... Ah, sunt euro... N-aş putea să spun, poatesă fie peste două-trei săptămâni sau mai mult!"
secretara senatorului Oprea

×
Subiecte în articol: politic două cabinet oprea