x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cacealmaua asumării pe alegerea primarilor în două tururi. OUG pentru șefii de Consilii Județene

Cacealmaua asumării pe alegerea primarilor în două tururi. OUG pentru șefii de Consilii Județene

de Ion Alexandru    |    20 Ian 2020   •   09:00
Cacealmaua asumării pe alegerea primarilor în două tururi. OUG pentru șefii de Consilii Județene

PNL susține că își dorește alegerea primarilor în două tururi de scrutin, însă, în  realitate, liberali nu au niciun interes să ducă la îndeplinire un asemenea plan, susțin surse politice. Asta, deoarece nu doar PSD are tot interesul de a-și menține în funcții primarii, ci și PNL. Singurii interesați cu adevărat de schimbarea modului de vot la locale sunt cei de la USR, în special în marile orașe, iar restul partidelor mici pentru localități și comune. Liberalii mizează pe faptul că, fie prima moțiune de cenzură inițiată de PSD, fie la CCR, acest proiect de act normativ nu va apuca să fie aplicat. Astfel, Orban crede că “împușcă” doi iepuri dintr-un foc, generând și dorința lui Iohannis de a se declanșa alegerile anticipate, dar putând justifica și un eșec în fața propriului electorat, în sensul că el a încercat, dar nu i-a lăsat “ăștia” de la PSD sau de la CCR.

 

Dovadă că lucrurile sunt artificiale în legătură cu asumarea răspunderii Guvernului pe modificarea legii electorale este aceea că , la sfârșitul săptămânii trecute, atât premierul Ludovic Orban, cât și vicepremierul Raluca Turcan, au anunțat ca mai mult ca probabilă emiterea unei Ordonanțe de Urgență care să modifice un act normativ similar legat de modul în care este ales președintele consiliului județean. Concret, liberalii au separat proiectul privind votul în două tururi pentru primari de alegerile pentru consiliile județene, cu toate că ambele chestiuni vizează alegerile locale care vor avea loc la începutul acestei veri.

Surse politice arată că, în fapt, PNL, ai cărui primari nu doresc alegerea pentru funcția de edil în două tururi, știu că o astfel de modificare, cu șase luni înainte de alegeri, este neconstituțională și va pica la CCR. Asta, în  caz că PSD nu va reuși să demită guvernul Orban prin moțiune de cenzură, pe care o va depune în această săptămână, imediat ce ajung la Parlament documentele privind alegerea primarilor în două tururi. În acest sens, PNL va face jocul dublu și va emite, conform surselor politice, o OUG pentru implementarea alegerii președintelui de consiliu județean nu prin vot universal, ci din rândul consilierilor județeni. Care. De altfel, sunt aleși într-un singur tur de scrutin, ceea ce, în opinia liberalilor, ar fi în avantajul lor.

 

La două capete

Dacă asumarea pică la CCR, Ludovic Orban va da vina pe judecătorii Curții Constituționale că primarii vor fi aleși în continuare într-un singur tur. Dacă moțiunea PSD va trece, Orban va da vina pe PSD și UDMR, însă, prin căderea Guvernului, se face primul pas spre alegerile anticipate mult dorite de președintele Klaus Iohannis. Scenariul pare a fi unul gândit minuțios, iar eșecul este preconizat.

Premierul Ludovic Orban a declarat, într-un interviu acordat la sfârșitul săptămânii trecute, că votul într-un singur tur este nedemocratic șI a încercat să justifice necesitatea celor două tururi, inclusive pe model al alegerilor prezidențiale. “Imaginați-vă că ar fi foist alegeri prezidențiale într-un singur tur, nu în două. Și i-am fi avut președinți pe Adrian Năstase, în 2004, și pe Victor Ponta, în 2014”, a susținut Orban, fără a realiza că, prin această analiză, a legitimat regimul lui Traian Băsescu. În replică, Victor Ponta i-a atras atenția lui Orban că, în Statele Unite, președintele este ales într-un singur tur de scrutin.

×