x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Calculele arată 224 de voturi. Liberalii susțin că au 241 de parlamentari de partea lor

Calculele arată 224 de voturi. Liberalii susțin că au 241 de parlamentari de partea lor

de Ion Alexandru    |    04 Noi 2019   •   07:56
Calculele arată 224 de voturi. Liberalii susțin că au 241 de parlamentari de partea lor

La fix o lună fără o zi de la desemnarea sa de către președintele Klaus Iohannis pentru a forma un guvern liberal, Ludovic Orban se prezintă astăzi, începând cu ora 14.00, în fața plenului reunit al Parlamentului, pentru a primi votul de învestitură. Fără prezența în sală a celor 201 parlamentari ai PSD și fără să primească susținerea celor 33 de parlamentari ai lui Victor Ponta. Conform ultimelor calcule, cu doar o zi înainte de acest vot, PNL s-ar putea baza, în aceste condiții, doar pe 224 de parlamentari, la care s-ar putea adăuga două voturi aparținând celor doi reprezentanți ALDE care s-au arătat nemulțumiți de echipa guvernamentală. Cu toate acestea, Orban este sigur că are în „buzunar” 241 de parlamentari și ieri, la sediul PNL (fost PDL) din Aleea Modrogan, premierul desemnat și-a adunat „Cabinetul”, pentru a pune la punct ordinea de zi a primei ședințe de Guvern PNL.

 

Astăzi, Ludovic Orban va afla, în mod direct, dacă are cele 233 de voturi necesare pentru învestirea guvernului pe care l-a format. Același număr de parlamentari este necesar și pentru întrunirea cvorumului de ședință, pentru ca lucrurile să poată merge mai departe. În acest moment, PSD deține 201 senatori și deputați, iar Pro România are 33 de parlamentari. Ambele partide au anunțat că nu vor vota pentru învestirea Guvernului Orban, iar PSD susține că nici măcar nu va fi prezent în sală. Ceea ce însemnă că o majoritate de 234 de parlamentari nu va învesti acest guvern. Iar acestora li se adaugă și trei deputați neafliați, excluși din ALDE, precum și alți doi independenți care nu agreează, conform informațiilor noastre, învestirea acestui guvern.

 

Optimism nejustificat

În tabăra cealaltă, lucrurile nu par a fi deloc așa de optimiste cum vrea să lase de înțeles Ludovic Orban. Împreună, PNL (96 de parlamentari), USR (40 de parlamentari), UDMR (30 de parlamentari), Minoritățile Naționale (17 deputați), ALDE (23 de senatori și deputați), PMP (19 parlamentari), la care se adaugă un deputat neafiliat, înseamnă 226 de voturi. Din care se scade unul, al unui parlamentar a cărui situație de sănătate nu-i permite să participe. Orban ar putea pierde și voturile lui Varujan Vosganian și Steluței Cătăniciu, care nu s-au arătat deloc încântați de echipa guvernamentală PNL și de programul de guvernare. Și totuși, Ludovic Orban spunea, ieri, că este sigur pe 240-241 de voturi pentru învestirea guvernului.

 

Cine ar putea defecta

De la cine ar putea recupera aceste voturi? De la „trădători” de la PSD. Victor Ponta a devoalat, ieri, numele acestora. „Am luat decizia de a nu vota pentru învestirea acestui guvern, de a vota împotrivă. Domnul Orban cumpără aceiași parlamentari pe care îi cumpăra doamna Dăncilă. Este vorba despre aceiași parlamentari care au anunțat că nu vor vota moțiunea de cenzură și care vor vota guvernul Orban. Sunt oameni care sprijină Guvernul. Chiar dacă își trece Guvernul cu Borza, cu Iriza, e treaba lui, e o chestiune neserioasă. (…) Sunt 2-3-4 care susțin guvernul, nu poți să guvernezi cu o astfel de strânsură. Mâine (astăzi – n.red.) poate să fie cineva din Pro România în sală, dar, dacă vor fi, nu vor mai face parte din echipa noastră. Soluția e un guvern de uniune națională”, a precizat liderul Pro România.

×