x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Calendar - Moţiunea PSD se va dezbate pe 3 octombrie

Calendar - Moţiunea PSD se va dezbate pe 3 octombrie

de Jurnalul National    |    21 Sep 2007   •   00:00

Preşedintele Senatului Nicolae Văcăroiu a declarat pentru Mediafax, că, la fel ca şi preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu, a semnat deja moţiunea de cenzură şi a apreciat că are toate şansele să treacă.

"Vreau să confirm că am semnat moţiunea de cenzură, la fel ca şi domnul Ion Iliescu, şi din punctul de vedere al PSD cred că aceasta are toate şansele să treacă", a afirmat Văcăroiu.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat şI el , vineri, pentru Mediafax, că a semnat moţiunea de cenzură, deşi are o serie de obiecţii legate de aceasta, pe care şi le menţine.

Intrebat de ce a semnat pentru depunerea moţiunii, in cazul in care are şi işi menţine obiecţiile legate de aceasta, Iliescu a răspuns: "Pentru că am decis să o depunem. Depunerea moţiunii nu e un lucru rău. Moţiunea este o analiză pertinentă şi necesară in legătură cu guvernarea de dreapta, luată in ansamblu, din ultimii trei ani".El a apreciat că o asemenea dezbatere in Parlament este binevenită. "Mai departe sunt alte chestiunii... Asta ţine de discernămăntul politic pentru ce urmează", a mai spus Iliescu.


SANCŢIUNILE, O GREŞEALă. Preşedintele Senatului a mai arătat că, dacă se vorbeşte despre semne de intrebare legate de susţinrea moţiunii in Parlament, aceste semne de intrebare ar trebui să fie legate de votul parlamentarilor PD şi al independenţilor din PLD. ""Pot să apară semne de intrebare legate de votul parlamentarilor PD şi PLD, pentru că moţiunea critică guvernarea de dreapta incepută in anul 2004 şi ar insemna ca PD şi PLD să-şi critice proprii miniştri", a mai spus Văcăroiu.

Nicolae Văcăroiu a mai arătat că, "in toată această avalanşă de declaraţii şi contradeclaraţii", preocuparea sa este "găsirea unei formule de guvernare competente cu susţinere parlamentară", pentru că ţara trebuie să fie guvernată.Văcăroiu a anunţat deja recent că dezbaterea moţiunii de cenzură va avea loc in data de 3 octombrie. El a mai spus că excluderea parlamentarilor din PSD care nu vor vota moţiunea de cenzură ar fi "o mare greşeală", o astfel de măsură fiind "nestatutară" şi, in opinia sa, "o imprudenţă".  Â

"După părerea mea anunţarea excluderii parlamentarilor care nu votează moţiunea de cenzură a fost o mare greşeală. Ea inseamnă inceputul unui dictat de partid. Nu poţi să bagi pumnul in gură cuiva care este impotrivă. Vă dau un exemplu: nu au votat 20 şi atunci hai să-i dăm afară din partid. Pe ce bază? Nu ai argumente şi asta ar insemna după fiecare birou permanent pe care il avem noi la PSD, cine este impotrivă, ar trebui dat imediat afară. A da, poţi să-i spui că la viitoarele alegeri, cănd se fac listele electorale - domnule, tu nu prea ai fost de partea noastră, asta e! - Dar este foarte greu să cred că-i vom putea exclude", a declarat preşedintele Senatului . Văcăroiu a mai declarat că nu crede că această decizie se va lua in cadrul Partidului Social Democrat, iar aplicarea ei necesită schimbarea actualului statut al Partidului Social Democrat.


AVERTISMENT DE LA GEOANĂ. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a afirmat, vineri, la Craiova, că toţi parlamentarii partidului au obligaţia să voteze moţiunea de cenzură care va fi depusă la inceputul săptămănii viitoare, avertizănd că cei care nu o vor vota "nu vor avea o viaţă prea uşoară", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Geoană susţine că PSD nu are obligaţia de a susţine Cabinetul Tăriceanu dar că are obligaţia de a spune că nu merită să guverneze.   "Nu ne spuneţi nouă că avem obligaţia de a susţine acest Guvern. Nu avem această obligaţie de a susţine acest guvern neperformant, dar avem responsabilitatea de a spune că acest guvern nu merită să guverneze Romănia", a declarat Geoană.

Preşedintele PSD afirmă că parlamentarii partidului au obligaţia de a vota moţiunea pe care formaţiunea o va depune luni "Avem o decizie luată in cadrul Comitetului Executiv al PSD in care toţi senatorii şi deputaţii partidului au obligaţia de a semna şi de a vota moţiunea. Eu sunt convins că o vor vota pentru că au şansa ca după 17 ani să treacă o moţiune a cărei importanţă creşte miza ei. Nu se aseamănă cu niciuna din moţiunile pe care le-am depus şi care au trecut", a mai spus Geoană.


POSIBIL EŞEC .Liderul PSD apreciază că eventualul eşec al moţiunii s-ar datora celorlalte partide parlamentare care trebuie să-şi asume guvernarea PNL. "Nu mă intrebaţi pe mine cum vor vota celelalte partide moţiunea de cenzură. Dacă alţii nu votează moţiunea, atunci să se explice ei. Dacă alţii din alte partide nu votează inseamnă că sunt mulţumiţi de modul cum e guvernată Romănia şi de cum se trăieşte in Romănia", a afirmat preşedintele PSD.Geoană consideră că un rezultat negativ la votul pe moţiune ar putea fi influenţat de "teama" organizării de alegeri anticipate. "Dacă nu o vor vota inseamnă că le convine situaţia actuală sau le e teamă de anticipate, pentru că sunt mari şanse să se ajungă şi acolo, dacă nu ne vom inţelege. Noi nu ne temem de anticipate", a mai spus Geoană


Văcăroiu - Blaga, potrivit ca premier
Vasile Blaga ar fi potrivit să ocupe postul de prim-ministru intr-un eventual guvern format de Partidul Democrat (PD), crede social-democratul Nicolae Văcăroiu, preşedintele Senatului, care spune că il cunoaşte pe liderul democrat de peste 35 de ani şi ii apreciază calităţile. "Vasile Blaga este un tip valoros, care a făcut o figură destul de frumoasă ca ministru de Interne.

Comparativ cu alţii din PD, este un om capabil", a declarat Văcăroiu vineri, la Piteşti. Preşedintele Senatului a spus că Blaga ar fi "o soluţie bună", dar că nu crede in şansele acestuia de a fi numit vreodată prim-ministru de preşedintele Traian Băsescu, pentru că "are o personalitate puternică".

"Nu cred că l-ar numi preşedintele Băsescu intr-o astfel de funcţie, pentru că Blaga nu acceptă să facă ceva decăt după ce judecă cu capul lui", a adăugat Văcăroiu.
Â

×