x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Calendarul amanarilor

Calendarul amanarilor

de Oana Stancu Zamfir    |    05 Oct 2005   •   00:00
Calendarul amanarilor

Calendarul pentru decapitarea sefilor Parlamentului si ai consiliilor judetene a expirat la 15 septembrie. Alianta staruie in a mentine defunctul conectat la aparate pana la sfarsitul lui octombrie, prelungind astfel circul din Parlament.

Calendarul pe care Coalitia si l-a fixat prin acordul semnat la 10 august si-a depasit termenele inca de acum doua saptamani. Pana la 15 septembrie ar fi trebuit, conform termenelor facute public de premierul Tariceanu, sa fie revocati Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu de la sefia celor doua Camere, sa fie adoptata legea administratiei publice locale, astfel incat sa poata fi schimbati si presedintii consiliilor judetene cu votul a jumatate plus unu dintre consilieri, si nu a doua treimi cum este in prezent, si sa fie adoptata si noua lege a Curtii de Conturi. Pana la 1 noiembrie ar mai trebui adoptata si legea minoritatilor. In caz contrar, liderii PD fluturau amenintarea cu alegerile anticipate, sustinand ca au si acordul liberalilor, in timp ce acestia din urma mormaiau in barba ca doar in caz de criza majora se poate ajunge la o astfel de solutie extrema.

SOCOTEALA DE ACASA... Ce s-a ales insa de socoteala pe care si-au facut-o PNL si PD? Mult circ in Parlament, motiune peste motiune din partea opozitiei, ore in sir de consultari si o amenintare serioasa la adresa legilor integrarii.

La Camera Deputatilor, cel mai mare succes in adoptarea noului regulament s-a inregistrat saptamana trecuta cand trei titluri de capitole au fost adoptate in cinci ore de dezbatere. Mai harnici, senatorii au parcurs chiar 22 de articole din noul regulament, punctul nevralgic al schimbarii lui Vacaroiu fiind la numarul 29. Acesta este stadiul modificarii regulamentelor.

ABANDON. Legea 215, in noua ei forma initiata de deputatul PD Ioan Oltean, a trecut prin Camera Deputatilor, dar s-a impotmolit la Senat. Ea a intrat in plen in ultima zi a sesiunii precedente, la 30 iunie, cand tot senatorii Aliantei au cerut amanarea votului final de teama ca nu au suficienti votanti in plen pentru a le trece legea. Intre timp insa, ministrul de Interne Vasile Blaga a anuntat luni ca propunerea sa in privinta sefilor CJ este ca masura inlocuirii cu votul a jumatate plus unu dintre consilieri sa se aplice din 2008. Ca atare, unul dintre punctele Aliantei, a carui necesitate a fost indelung trambitata, este abandonat.

IN GRAFIC. Si mai abandonata este modificarea Legii Curtii de Conturi. Potrivit calendarului, ea ar fi trebuit introdusa in dezbaterea Camerei, in regim de urgenta, pana la 15 septembrie. La acea data, purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, abia anunta, dupa o sefinta a CNC al ADA, ca legea va fi modificata.

Singurul punct din program care se afla inca in termen este Legea minoritatilor, care se afla in dezbateri generale la Senat. Mai are deci o luna pana la 1 noiembrie, cand ii e sorocul.

NOI "ORIZONTURI". Fata in fata cu ridicolul care se desfasoara in Parlament de o luna intreaga, Alianta nu gaseste de cuviinta sa deznadajduiasca. Termenele nu mai sunt termene acum, ci noi orizonturi de timp, asa cum se exprima luni presedintele executiv al PD, Adriean Videanu. Acesta a explicat ca intarzierile din indeplinirea calendarului nu se pot imputa membrilor Coalitiei, ci PSD si PRM. Astfel, calendarului ii mai este acordat un ragaz de o luna, pana la sfarsitul lui octombrie. "In caz contrar, Alianta isi rezerva dreptul de a avea un punct de vedere pe care-l va face public la momentul oportun. Poate fi si acela al anticipatelor", a declarat Videanu. In privinta anticipatelor, aliatii nu s-au pus insa de acord. Tot luni, purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, sustinea cu tarie ca subiectul este unul inchis pentru liderii aliantei liberalo-democrate.

TERMENELE LUI TARICEANU
  • 11 august - convocarea comisiei pentru regulament (s-a convocat la 23 august la Camera si la 24 august la Senat)
  • 15-27 august - trebuia sa lucreze comisia
  • 29-31 august - sedintele extraordinare ale celor doua Camere
  • 5-15 septembrie - revocarea lui Nastase si Vacaroiu, adoptarea Legii administratiei publice locale si a Legii Curtii de Conturi
  • 1 noiembrie - termen final pentru adoptarea Legii minoritatilor.
  • CE AU DECIS
    Potrivit modificarilor aduse de catre deputatii din Comisia de modificare a Regulamentului, revocarea din functie a presedintelui Camerei se face la propunerea majoritatii politice a deputatilor. Se prevad insa si cazuri in care presedintele poate fi demis din functie daca se dovedeste ca el a incalcat normele constitutionale sau pe cele stipulate in regulamentul Camerei. Regulamentul prevede ca revocarea presedintelui este posibila si la cererea grupului parlamentar care l-a propus. In cazul Senatului, presedintele acestui for ar putea fi revocat la propunerea a minimum jumatate plus unu din numarul total al senatorilor, daca se modifica majoritatea politica. Propunerea de revocare se depune la Biroul Permanent, care analizeaza indeplinirea conditiilor care au stat la baza acesteia si decide, prin vot, dezbaterea subiectului in plen.

    Sinuosul traseu al revocarii

    TINTE. Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu (PSD) nu sunt agreati de coalitie in fruntea Parlamentului

  • 25 iulie - presedintele PD, Emil Boc, cere Aliantei revocarea presedintilor celor doua Camere si modificarea Legii 215 astfel incat inlocuirea presedintilor CJ sa se faca prin majoritate simpla
  • 31 iulie - PNL anunta patru teme in agenda Aliantei, printre care si schimbarea lui Nastase si Vacaroiu
  • 3 august - Boc sustine ca liberalii au fost de acord cu alegerile anticipate in caz ca Nastase si Vacaroiu nu vor fi schimbati; PNL spune ca e doar o solutie extrema
  • 10 august - Coalitia semneaza un acord prin care pana la 15 septembrie ar fi trebuit sa se produca atat schimbarea regulamentelor Camerelor si a sefilor lor, cat si adoptarea legii administratiei publice locale si aceea privind modificarea Legii Curtii de Conturi
  • 17 august - premierul Tariceanu se declara "neplacut surprins" de intarzierile din punerea in practica a calendarului Aliantei; Emil Boc afirma ca nu exista intarzieri in calendar
  • 23 august - cinci membri ai coalitiei demareaza procedurile pentru modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor; acelasi lucru se petrece si la Senat
  • 24 august - Senatul este convocat in sesiune extraordinara in perioada 29-31 august
  • 30 august - convocarea sesiunii extraordinare la Camera este considerata neregulamentara.
  • 5 septembrie - incepe sesiunea ordinara a Camerei si Senatului
  • 13 septembrie - PNL il desemneaza pe Bogdan Olteanu drept posibil succesor a al lui Adrian Nastase
  • 14 septembrie - Senatorii incep dezbaterile de fond la noul Regulament, deputatii decid sa le amane
  • 15 septembrie - Expira termenul fixat de coalitie.
  • ×
    Subiecte în articol: politic septembrie august legii