x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Călin Popescu-Tăriceanu, atacuri la adresa șefei DNA: Doamna Kovesi să îşi dea demisia

Călin Popescu-Tăriceanu, atacuri la adresa șefei DNA: Doamna Kovesi să îşi dea demisia

26 Mar 2017   •   17:20
Călin Popescu-Tăriceanu, atacuri la adresa șefei DNA: Doamna Kovesi să îşi dea demisia

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că îşi menţine opinia că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, ar fi trebuit să demisioneze în urma deciziei Curţii Constituţionale, care a constatat intervenţia DNA în activitatea Executivului. 

"Ceea ce am declarat mai spun o dată: după decizia Curţii Constituţionale, care a sancţionat sever intervenţia DNA-ului în activitatea Executivului - un lucru care este, să ştiţi, unicat nu numai în politica românească, dar la nivel european, şi lucrul acesta l-am constatat cu ocazia discuţiilor pe care le-am avut cu omologii mei europeni, preşedinţi de parlamente, cu o săptămână în urmă la Roma, toţi au rămas consternaţi de acest lucru - eu am spus că ar fi fost normal ca după un astfel de gest care dovedeşte, până la urmă - nu cred că e vorba de o necunoaştere a elementelor fundamentale constituţionale, ci lucruri de altă natură - ca doamna Kovesi să îşi dea demisia. Nu mi-am schimbat părerea, pentru că este o încălcare extrem de gravă a Constituţiei", a afirmat liderul ALDE duminică, la Digi24. 

El a mai apreciat că patronarea unei astfel de acţiuni presupune şi asumarea responsabilităţii din partea şefei DNA. "Nu este o joacă în ceea ce priveşte o atitudine oarecare a unui procuror. Ca procuror-şef al DNA, când patronezi o astfel de acţiune, îţi asumi o responsabilitate. Şi aceasta nu a fost una oarecare, a fost - aşa cum spuneam - o gravă încălcare a principiului separaţiei puterilor în stat, o imixtiune nepermisă a unei componente a puterii judecătoreşti în exercitarea puterii de către Executiv", a precizat el. 

Tăriceanu a adăugat că prevederile OUG 13 nu au fost ilegale, ci au definit abuzul în serviciu potrivit cerinţelor Comisiei de la Veneţia. 

"Dacă în termeni de comunicare publică sau de, practic, acţiune care creează emoţii ştim ce s-a întâmplat, pe fond, legal, nu a fost nimic greşit, pentru că ar fi fost sancţionat de Curtea Constituţională. (...) CCR nu s-a pronunţat pe fond, dar până la urmă, într-un fel, tot s-a pronunţat, pentru că a fost sesizarea mea la Curte, care viza acţiunea DNA-ului, care - evident - a fost catalogată cum ştiţi, ca un grav abuz. (...) Acţiunea DNA nu a fost aşa, ca un fel de figură de stil la o mişcare oarecare, nu? Ea a venit, practic, să încerce să sancţioneze ceea ce Guvernul s-ar fi presupus că a greşit. Nu a greşit nimic pentru că - din punctul de vedere al prevederilor ordonanţei - nu era nimic ilegal. Că unii au exagerat şi au spus: 'Aa, se dezincriminează abuzul în serviciu', care de fapt nu era dezincriminat, ci era definit aşa cum erau cerinţele Comisiei de la Veneţia - e altceva. Dar sigur că până la urmă trebuie să vedem: în politică discutăm cu percepţii, nu cu realităţi, din păcate", a conchis Tăriceanu, scrie Agerpres.

×