x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Călin Popescu Tăriceanu îi recomandă lui Ungureanu să nu ia decizii în chestiuni strategice precum privatizările

Călin Popescu Tăriceanu îi recomandă lui Ungureanu să nu ia decizii în chestiuni strategice precum privatizările

11 Apr 2012   •   19:32
Călin Popescu Tăriceanu îi recomandă lui Ungureanu să nu ia decizii în chestiuni strategice precum privatizările

Liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, i-a adresat o scrisoare deschisa premierului Ungureanu in care ii aminteste ca Guvernul sau a fost investit pentru a se ocupa doar de "treburile curente" ale tarii si ii recomanda sa nu ia decizii in chestiuni strategice precum privatizarile.

"Stimate domnule Prim - Ministru, in scurta perioada scursa de la investirea Guvernului pe care il conduceti am vazut din partea dumneavoastra si a unor membri ai Cabinetului anumite atitudini si luari de pozitie care apreciez ca intra in contradictie cu statutul politic firesc pe care il presupune o asemenea constructie guvernamentala.

In mod concret, ma refer la tendinta de a anunta, cu o anumita lejeritate, initiative politice importante care vor avea consecinte pe termen mediu si lung, chiar si asupra generatiilor viitoare. Amintesc, in acest sens, regionalizarea sau privatizarile in domenii precum resursele naturale si energia care par a fi facute in pripa, cu o lipsa flagranta de profesionalism, fara a cantari atent interesul generatiilor viitoare si fara a urma o strategie clar enuntata de protejare a interesului national.

Tot aici trebuie mentionat faptul ca politici economice vitale pentru viitorul Romaniei, precum nivelul salarizarii personalului bugetar sau cota CAS, sunt tratate acum dintr-o perspectiva care mi se pare a fi politicianista, care poate ajuta PDL in momentul alegerilor dar care nu tine cont de faptul ca eventuale erori comise acum ar putea avea efecte pentru multi ani si vor trebui corectate de Guvernele viitoare", ii scrie Tariceanu lui Ungureanu.

"Consider ca astfel de initiative, ar trebui sa tina de resortul unui Cabinet rezultat in urma alegerilor, cu deplina legitimitate politica si numai dupa ce ele vor fi prezentate in fata electoratului, prin competitia intre programe de guvernare bine structurate, care vor fi supuse unei dezbateri publice riguroase, in campania electorala", adauga el.

El ii mai spune sefului Guvernului ca "realitatea politica este aceea ca actualul Cabinet a fost investit pentru un mandat extrem de scurt, de circa 8 luni, cu rolul de a asigura administrarea treburilor curente ale tarii si de a organiza alegeri locale si parlamentare libere si corecte". "Avand in vedere aceasta situatie va indemn sa determinati Cabinetul sa reintre in rolul politic pentru care a fost investit", adauga el.

Tariceanu ii mai recomanda lui Ungureanu ca proiectele pe care le sustine acum sa le prezinte in campania electorala, daca doreste sa se prezinte drept candidatul puterii pentru functia depremier. "Evident, in cazul in care doriti sa va prezentati in alegeri din postura de candidat la functia de Prim - Ministru din partea actualei majoritati parlamentare, puteti prezenta electoratului astfel de propuneri si initiative ca parte a viitorului program de guvernare, iar rezultatul alegerilor va fi cel care va vorbi", se mai spune in scrisoarea fostului premier.

"Pana in momentul in care electoratul se va fi pronuntat cred ca este bine ca actualul Cabinet sa se concentreze asupra rolului pentru care a fost investit si sa nu asume actiuni in domenii cheie, care sunt de natura sa angajeze Romania pe termen mediu si lung", conchide Tariceanu.

×