x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Călin Popescu-Tăriceanu: Romania continua sa primeasca un numar record de amenzi de la CEDO

Călin Popescu-Tăriceanu: Romania continua sa primeasca un numar record de amenzi de la CEDO

de Anca Arambaşa    |    08 Feb 2017   •   13:31
Călin Popescu-Tăriceanu: Romania continua sa primeasca un numar record de amenzi de la CEDO

Şedinţa de plen comun a Parlamentului, în care se dezbate şi votează moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Grindeanu - Guvernul sfidării naţionale. Nu legalizaţi furtul în România" și iniţiată de PNL şi USR, a început. Moţiunea urmează să fie dezbătută şi votată miercuri.

Iată discursul lui Călin Popescu-Tăriceanu:

LIVE TEXT

În ultimele zile, luni în SUA sute de mii de cetăţeni au ieşit în stradă împotriva noului preşedinte Donald Trump. Alţii în favoarea lui. Cu ocazia Brexit-ului, în Marea Britanie au fost aproape milioane de oameni care au manifestat nemulţumiţi de decizia majorităţii populaţiei. Proteste similare au avut loc şi în Germania sau în Franţa. Nu se putea altfel - avem şi noi protestele noastre. (...) Este dreptul lor şi respect acest drept şi cred că este cel mai important drept pe care l-am câştigat după căderea comunismului. Vorbim aşadar de o nouă realitate socială în toată lumea şi nu doar în România. Dar rolul liderilor care conduc naţiunile este să găsească până la urmă răspunsuri la aşteptările cetăţenilor şi nu să alimenteze dezbinarea. Diferenţa este că PSD şi ALDE au făcut un pas înapoi pentru a nu risca stabilitatea României. De cealaltă parte, regret să remarc, atât PNL cât şi USR, în frunte cu preşedintele Iohannis, aşa cum ne-au arătat ieri, folosesc politic nemulţumirea unora sau altora sau a unei tabere pentru a crea o criză fără precedent.

Moţiunea de faţă readuce în prim plan o obsesie pe care am remarcat-o în ultima vreme la PNL şi anume corupţia. Doamnelor şi domnilor parlamentari de opoziţie, fără îndoială că românii sunt preocupaţi de corupţie, dar trebuie să vedeţi toată corupţia. Corupţia instituţiilor de forţă din România o vedeţi sau nu? Clasa politică, din câte văd, a început să se reformeze, dar instituţiile nu

Romania continua sa primeasca un numar record amenzi de la CEDO.

DIICOT, ANI, ANAF sunt implicate in scandaluri de coruptie. 

Cei numiţi să conducă vremelnic instituţiile de forţă fac abuz de putere, sunt cuprinşi de beţia puterii şi, într-un cuvânt, sunt corupţi de putere. Evident că tot ei cred că mai sunt în măsură să îi controleze pe cei care sunt aleşi de cetăţeni. Avem din ce în ce mai multe semnale că şefii acestor instituţii îşi acordă privilegii şi folosesc guverne şi miniştri, aşa cum a fost cazul doamnei Prună, pentru a obţine mai multă putere. Peste tot acest munte de nedreptăţi şi corupţie tronează preşedintele Iohannis. Fericit că a ajuns şi el la butoane, bucuros că poate să le folosească, dar, în acelaşi timp, trebuie să plătească un preţ, să se lase folosit de instituţiile de forţă. Zâmbetul larg şi mulţumit pe care l-aţi văzut ieri în Parlament demonstrează de la sine acest lucru. Pregătit să dezbine România pentru a obţine din nou puterea şi un nou Guvern al lui. În loc ca preşedintele să fie factor de coagulare şi coeziune socială şi politică, avem un preşedinte al dezbinării

Prin aceasta motiune, faceti jocul USR.

Moţiunea sunt convins că va fi respinsă. Important e ceea ce va urma pentru România. În Statele Unite, strada nu a decis preşedintele, ci votul popular. În Marea Britanie, la fel, sutele de mii de englezi, cred că erau mai mult de 500.000, au ieşit în stradă nemulţumiţi de Brexit, dar până la urmă tot rezultatele votului popular au contat. Într-o democraţie, votul cetăţenilor este sfânt, iar mişcările de stradă nu sunt folosite politic. Mişcările de stradă nu sunt folosite politic pentru a organiza lovituri de stat mascate. Este o regulă de bază a democraţiei, pe care domnul preşedinte Iohannis trebuie să o respecte. Guvernul a făcut un pas în spate, iar dacă preşedintele continuă să forţeze o criză politică înseamnă că nesocoteşte votul popular din 11 decembrie. Eu nu vreau ca România să meargă pe acest drum al populismului ieftin, al dezbinării, al iresponsabilităţii şi instabilităţii. Drumul înainte trebuie să fie unul de construcţie, de responsabilitate şi de dialog.

Sper ca vom gasi parteneri de dialog.

Ca preşedinte al Senatului doresc să îl invit şi pe preşedintele Camerei Deputaţilor să demarăm în cel mai scurt timp discuţii cu partidele politice, cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi procurorilor, cu instituţii din zona justiţiei, cu mediul academic, cu mass-media şi cu societatea civilă. Rezultatul acestor discuţii va genera cu siguranţă soluţia (...) prin care putem demonstra că România vorbeşte şi nu urăşte, o Românie a dialogului.

 

Stire in curs de actualizare

Citește și:

Nicușor Dan, USR: Liviu Dragnea ar fi in stare sa arunce in aer Romania pentru a scapa de dosarele sale penale

 

Raluca Turcan, despre moțiunea de cenzură: Rar s-a vazut in Romania un abandon mai brutal al interesului public 

 

Premierul Grindeanu: De azi înainte, acest Guvern va fi exclusiv al dialogului și consultării publice

 

Liviu Dragnea, despre moțiunea de cenzură: Ați depus o moțiune ipocrită, inutilă

×