x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Calul troian din PSD. Tăriceanu bagă zâzanie în pesedişti

Calul troian din PSD. Tăriceanu bagă zâzanie în pesedişti

de Diana Lazăr    |    10 Iun 2016   •   09:39
Calul troian din PSD. Tăriceanu bagă zâzanie în pesedişti
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Generozitatea lui Dragnea pentru partidul lui Tăriceanu, căruia i-a oferit funcţii de conducere în Consiliile Judeţene, îi enervează la culme pe învingătorii acestui scrutin. Ei îi reproşează liderului PSD că a decis de unul singur cum împarte posturile. Câteva filiale care nu au performat vor fi decapitate în urma unui turneu pe care Dragnea il va face în curând.

26 de vicepreşedinţi de Consilii Judeţene ar urma să primească partidul lui Tăriceanu în CJ-urile conduse de PSD. În 14 dintre acestea, PSD are majoritate singur, iar faptul că şi în aceste judeţe trebuie să cedeze funcţii pentru cei de la ALDE îi nemulţumeşte pe liderii din teritoriu. Primul care s-a exprimat împotriva acestei decizii a fost senatorul Şerban Valeca, liderul PSD Argeş. În Comitetul Executiv, Valeca a spus că nu înţelege de ce trebuie să se supună unei hotărâri luate la centru în condiţiile în care organizaţia sa a castigat tot ce se putea câştiga în judeţ. Dragnea l-a redus rapid la tăcere, susţin sursele Jurnalului National, tăind astfel apetitul celor care ar fi dorit să se răzvrătească. Întelegerea cu ALDE se aplică şi în judeţele învingătoare pentru a se asigura că în cele în care PSD nu face singur majoritatea, partidul lui Tăriceanu nu va trăda în favoarea PNL.

"Nu-mi convine că trebuie să le dau ăstora funcţii în condiţiile în care am cel mai bun scor pe ţară, dar ce pot să fac? Oricum vicepreşedinţii de CJ-uri ascut creioane", ne-a spus un lider de organizaţie. Nici în Capitală ordinul lui Dragnea nu e executat 100%. La Sectorul 3, Robert Negoiţă şi-a asigurat supremaţia în Consiliul Local şi nu e dispus să dea postul de viceprimar nici celor de la ALDE, nici UNPR. Şi la Sectorul 1 sunt probleme. PSD a obţinut prea puţine mandate de consilier local şi nici măcar cu ajutorul liberalilor lui Tăriceanu nu poate conduce Consiliul. Din acest motiv, social-democraţii vor să cedeze postul de viceprimar la UNPR.

Negocieri la sânge în Ilfov

Cea mai grea bătălie se dă în Ilfov, punct strategic pentru PSD. Bugetul uriaş al acestui judeţ este vânat şi de PSD, şi de PNL. Cum PNL a obţinut 16 mandate de consilier, iar PSD şi ALDE au împreună doar 15, majoritatea va fi decisă de cei doi consilieri PMP. Oamenii lui Băsescu au însă pretenţii enorme: ca să asigure majoritatea pentru PSD, vor atât postul de preşedinte al Consiliului Judeţean cât şi pe cel de vicepreşedinte. "Exclus!", ar fi fost reacţia lui Dragnea pentru că social-democraţii ar vrea să cedeze postul de şef de CJ senatorului Marius Nasta (ALDE) pentru a se asigura că partidul lui Tăriceanu nu va ceda presiunilor liberalului Marian Petrache, actualul şef al CJ Ilfov. Negocierile depind de PMP-ul lui Băsescu şi la Constanţa, acolo unde cele două mandate obţinute de populari sunt decisive în formarea majorităţilor, iar PSD este gata să renunţe la principiul "fără Băsescu" în aceste situaţii punctuale.

UNPR îşi încordează muşchii

Dacă în majoritatea organizaţiilor PSD, relaţia cu ALDE este supărătoare, pentru alţii cea cu UNPR ridică probleme. La Timiş, social-democraţii lui Sorin Grindeanu nu cad la pace cu progresiştii lui Ioan Răducanu. Ca să obţină majoritatea în Consiliul Judeţean, cele două formaţiuni au nevoie de mediere de la centru. "Pe ai mei îi calmez, dar nu pot să-i controlez pe cei din UNPR", le-a spus Dragnea în faţa colegilor. La rândul său, Valeriu Steriu, liderul UNPR, are dificultăţi în a-şi controla organizaţiile. Situaţia se repetă şi la Caraş-Severin, Galaţi şi Maramureş.

×