x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Camera - Coalitia, salvata de PRM

Camera - Coalitia, salvata de PRM

de Gabriela Antoniu    |    Lavinia Dimancea    |    26 Oct 2005   •   00:00
Camera - Coalitia, salvata de PRM

Deputatii au adoptat ieri noul Regulament al Camerei. Proiectul a trecut gratie PRM, care a votat alaturi de coalitie.

Deputatii au adoptat ieri noul Regulament al Camerei. Proiectul a trecut gratie PRM, care a votat alaturi de coalitie. PSD va ataca textul la Curtea Constitutionala pe doua fronturi.

Dupa saptamani intregi de tergiversari, deputatii au reusit sa dea votul final la proiectul de Regulament pe care l-au adoptat cu 181 de voturi "pentru" si 94 "impotriva". In favoarea proiectului s-au pronuntat alesii coalitiei, cot la cot cu ei, cei ai PRM si doar deputatii PSD au fost impotriva. De altfel, voturile peremistilor au fost cele care au decis soarta noului Regulament si care i-au salvat pe alesii Puterii. Situatia a fost semnalata de presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, care nu a ezitat sa vorbeasca despre o majoritate fragila a coalitiei. "Acest Regulament a fost votat cu 181 voturi pentru, in conditiile in care 23 de voturi au venit de la PRM. Aceasta inseamna ca, la votul final, coalitia nu a reusit sa stranga acea majoritate politica care sa sustina articolul 25, care prevedea rolul majoritatii politice. (...) Acest vot ne-a dovedit fragilitatea majoritatilor care sunt conjuncturale, care depind in mare masura de temele care sunt abordate", a declarat Nastase, care a anuntat ca la Curtea Constitutionala vor fi facute doua sesizari. Una a grupului parlamentar al PSD, prin care va fi contestat articolul 25, referitor la revocarea presedintelui. A doua sesizare va fi facuta chiar de Nastase, in calitate de presedinte al Camerei, prin care va solicita Curtii sa se pronunte pe ansamblul proiectului.

EXPLICATII. De ce a votat PRM pentru noul Regulament a explicat deputatul Ion Manzana, care a invocat trei motive. "Noul Regulament este mai bun decat cel precedent. Celebrul articol 25 poate fi contestat la Curtea Constitutionala. Am vrut sa salvam Alianta D.A. de santajul iresponsabil al UDMR." Ca urmare, PRM va sesiza azi, alaturi de PSD, Curtea Constitutionala in legatura cu anumite prevederi din Regulament, printre care controversatul articol 25. Deputatii PSD au votat in schimb contra deoarece considera neconstitutional articolul 25, idee neacceptata insa de liderul grupului UDMR, Marton Arpad, care a spus ca articolul este constitutional, dar ca, in cele din urma, Curtea Constitutionala va fi cea care va decide. Liberalul Corneliu Stirbet s-a aratat chiar increzator ca judecatorii Curtii, pe care ii crede niste "oameni normali", vor hotari ca articolul este constitutional. "Nu se poate sa dea o solutie anormala", a spus Stirbet, atragand din sala protestele si glumele deputatilor PSD.

SPERANTE LA CURTE. Atat Puterea, cat si Opozitia isi pun mari sperante in Curtea Constitutionala. Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, liberalul Bogdan Olteanu, se declara si el convins deunazi ca modificarile la Regulamentele celor doua Camere nu vor fi respinse de Curtea Constitutionala. Pe de alta parte, optimismul PSD e justificat de prezenta in componenta Curtii a patru judecatori care au fost membri PSD sau apropiati ai acestui partid. De altfel, in iulie, cand a respins unele prevederi din pachetul de legi privind reforma in Justitie, Curtea Constitutionala a dat piept cu un val de acuzatii privind pesederizarea sa. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, spunea atunci ca "institutia a capatat un puternic caracter politic si, ca atare, trebuie sa-si asume si consecintele". In opinia sa, decizia era oarecum asteptata, "tinand cont de componenta Curtii Constitutionale, institutie formata din fosti parlamentari PSD, apropiati si rude ale unor politicieni ai PSD".

LEGATURI. Din cei noua judecatori ai Curtii, patru au fost membri PSD sau au avut legaturi cu PSD. Ion Predescu a fost senator PSD si presedinte al Comisiei juridice din Senat. Acsinte Gaspar a fost deputat PSD si fost ministru pentru Relatia cu Parlamentul. Viorel Stanoiu a fost cercetator stiintific in cadrul Institutului de Cercetari Juridice al Academiei si este sotul Rodicai Stanoiu, in prezent senator PSD, fost ministru al Justitiei si membru al grupului parlamentar care va inainta sesizarea privind noul Regulament al Senatului Curtii Constitutionale. Petre Ninosu a fost membru PDSR, fost senator, fost ministru al Justitiei si pentru Relatia cu Parlamentul, fost consilier de stat la Cotroceni in ultimul mandat al lui Ion Iliescu, acum senator PSD. Liderul PSD, Mircea Geoana, spune insa ca nu este vina PSD ca era la putere atunci cand au fost numiti judecatorii Curtii Constitutionale - "singurul arbitru pentru o societate democratica".

INFIRMARE
"PRM nu a incheiat vreo intelegere cu Alianta PNL-PD pentru a vota Regulamentul Camerei Deputatilor, in schimbul respingerii la Senat a Legii statutului minoritatilor nationale. PRM nu isi tranzactioneaza punctele de vedere" - Lucian Bolcas vicepresedintele PRM

DEMONSTRATIE
"Acest Regulament a fost votat cu 181 de voturi pentru, in conditiile in care 23 de voturi au venit de la PRM. Aceasta inseamna ca, la votul final, coalitia nu a reusit sa stranga acea majoritate politica" - Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor

SENAT: SESIZARE PSD IN DOUA ETAPE
Senatorii PSD au elaborat ieri textul sesizarii pe care o vor trimite Curtii Constitutionale cu privire la neconstitutionalitatea unor articole din Regulamentul acestei camere. Senatorul PSD Antonie Iorgovan (foto) a declarat ieri ca sesizarea va viza sapte articole din Regulament, in principal pe cel vizand revocarea presedintelui, dar si alte cateva considerate "conexe". Sesizarea va fi semnata de 44 de senatori PSD, la care se asteapta sa se adauge si cei ai PRM. Numai ca PSD nu se va opri aici. Dupa ce aceasta prima sesizare va primi un raspuns de la Curte, partidul se va mobiliza si senatorii vor elabora o noua plangere, care va viza alte articole din Regulament, in speta unele care fac trimitere la statutul parlamentarului. "Este o contestatie preliminara acum, cu un numar de articole, ca sa ne incadram in cele 25 de zile, si apoi va fi o contestatie pe ansamblu. Practic, va fi contestat apoi intreg Regulamentul", a precizat Iorgovan. (Aniela Nine)
×