x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Camera Deputaților a respins introducerea pe ordinea de zi a plenului a proiectelor susţinute de USR, incluzând iniţiativa 'Fără penali'

Camera Deputaților a respins introducerea pe ordinea de zi a plenului a proiectelor susţinute de USR, incluzând iniţiativa 'Fără penali'

21 Oct 2019   •   15:54
Camera Deputaților a respins introducerea pe ordinea de zi a plenului a proiectelor susţinute de USR, incluzând iniţiativa 'Fără penali'

 Introducerea pe ordinea de zi a şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor a iniţiativei "Fără penali în funcţii publice" şi a altor proiecte susţinute de USR a fost respinsă, luni, de Comitetul liderilor de grupuri parlamentare.

Liderul deputaţilor USR, Stelian Ion, a precizat că propunerile au fost respinse ca urmare a faptului că reprezentantul Pro România s-a abţinut, iar cel al UDMR nu a fost prezent.

"Din păcate, jocurile politice din Parlamentul României au făcut în aşa fel încât această propunere să nu treacă de Comitetul liderilor. Pro România a avut o poziţie pe care o considerăm nepotrivită, aceea de a se abţine de la vot. Considerăm că este un proiect care are o susţinere largă, deja au înţeles toate celelalte partide că proiectul acesta este dorit de români. Cu toate acestea, nu s-a întrunit acea majoritate. UDMR, în ciuda solicitării pe care am făcut-o ieri, nu s-a prezentat la această şedinţă. Este o demonstraţie foarte clară a faptului că Parlamentul, în formula actuală, cu ALDE, care a fost până mai ieri la guvernare şi a făcut jocurile PSD, cu Pro România, care e formată din foşti membri ai PSD, nu pot duce mai departe niciun fel de reforme şi niciun fel de propuneri pozitive, cum ar fi propunerea noastră 'Fără penali în funcţii publice'", a afirmat Stelian Ion după şedinţa Comitetului liderilor de grup, care stabileşte, conform regulamentului, ordinea de zi a plenului.

El a adăugat că acest lucru arată că viitorul guvern va avea o foarte slabă susţine în Parlament.

"Este o dovadă că un viitor guvern ar avea o foarte slabă susţinere din partea Parlamentului şi ar funcţiona deficitar, pentru că fără susţinere în Parlament, un guvern nu poate funcţiona normal, un lucru bine cunoscut în democraţie. Constituţia noastră aşa este formată: guvernul trebuie să aibă susţinere parlamentară. De aceea, ce li se pare unora că este un scenariu sau o cerinţă inacceptabilă nouă ni se pare că este de domeniul evidenţei, şi anume: dacă există o şansă să putem declanşa alegeri anticipate, această şansă trebuie discutată acum, trebuie asumată, trebuie să facem aceşti paşi şi de colegii din PNL, evident, după alegerile prezidenţiale", a spus Stelian Ion.

Liderul deputaţilor USR a subliniat că USR va discuta în continuare cu reprezentanţii PNL şi aşteaptă o propunere concretă şi soluţii din partea premierului desemnat, Ludovic Orban.

"Vom discuta cu colegii din PNL, vom reevalua toate aceste condiţii pe care le-am pus şi pentru noi sunt chestiuni absolut esenţiale: să desfiinţăm Secţia specială. PNL, domnul Ludovic Orban trebuie să vină cu o soluţie şi să spună tuturor cum va face cu privire la Secţia specială de investigare a magistraţilor. De asemenea, trebuie rezolvată problema pensiilor speciale, este o cerinţă foarte mare din partea publicului de a fi desfiinţate aceste pensii speciale. Alegerea primarilor în două tururi este o chestiune pe care o solicităm de atâta timp, dar ea presupune debaronizarea României şi lucrul ăsta trebuie făcut acum, până la sfârşitul anului. Aşteptăm o propunere concretă şi soluţii care să vină din partea premierului desemnat, domnul Ludovic Orban, pentru a purta mai departe acele discuţii de susţinere a unui astfel de guvern, care vor avea loc în perioada imediat următoare, zilele următoare, mâine, poimâine se vor purta aceste discuţii", a mai spus Stelian Ion.

AGERPRES

×