x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Camera Deputaţilor a respins moţiunea simplă "Taxarea până la capăt. USL te vrea sărac"

Camera Deputaţilor a respins moţiunea simplă "Taxarea până la capăt. USL te vrea sărac"

de Mediafax    |    28 Noi 2013   •   16:47
Camera Deputaţilor a respins moţiunea simplă "Taxarea până la capăt. USL te vrea sărac"

Moţiunea simplă depusă de PDL şi PPDD "Taxarea până la capăt. USL te vrea sărac" a fost respinsă, joi, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 210 voturi "împotrivă", 55 de voturi "pentru" şi 10 abţineri.

Deputatul PDL Andreea Paul a prezentat moţiunea care conţine 18 pagini, arătând că este "de o gravitate deosebită blocajul economic în urma deciziilor greşite de guvernare ale USL şi absenţa măsurilor pentru însănătoşirea mediului de afaceri sau pentru crearea de locuri de muncă".

În moţiune, PDL şi PPDD cer Guvernului "retragerea imediată a proiectului de buget pe anul 2014, stoparea furtului din banul public şi transparentizarea tuturor cheltuielilor şi veniturilor bugetelor centrale şi locale".

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat, la dezbaterea moţiunii, că imaginea apocaliptică prezentată de iniţiatori este una "în stil Dan Diacolescu", iar moţiunea are o argumentaţie forţată, alarmistă, populistă.

"După 18 luni de guvernare, USL a demonstrat că are soluţii bune pentru România. În această perioadă am luat mai multe măsuri pozitive decât au făcut-o guvernele Boc în cei trei ani şi jumătate de guvernare. Am reparat o serie de nedreptăţi, am îndeplinit o parte din promisiunile făcute şi am guvernat în interesul românilor. Răspunsul scurt la o moţiune care utilizează o argumentaţie forţată, alarmistă, presărată cu destul de mult populism, în condiţiile în care datele economice contrazic o astfel de imagine apocaliptică, ar putea fi aceasta: dreptate până la capăt, USL respectă promisiunile românilor", a spus Chiţoiu.

El a arătat că moţiunea vizează exact domeniul în care PDL şi-a arătat limitele, respectiv politicile economice, fiscale şi bugetare şi că reducerea pensiilor şi a salariilor a fost procedeul la care s-a redus "apta guvernare a PDL".

"În cuprinsul moţiunii, dumneavoastră criticaţi tot ce am făcut noi în materie de politici economice, fiscale şi bugetare. Zugrăviţi o imagine apocaliptică şi încercaţi să induceţi românilor un sentiment de iminent pericol. Ne acuzaţi că am blocat economia, că mediul de afaceri este îngheţat, că scăderea CAS este o minciună a USL, că măsurile negociate cu FMI şi CE au impact dezastruos asupra românilor, că bugetul pe anul 2014 este unul pur electoral. O astfel de partitură nu poate fi respinsă decât într-un singur fel: cu fapte şi cu promisiunile noastre îndeplinite. (...) Nu există niciun pericol iminent, iar imaginea apocaliptică pe care doriţi să o transmiteţi românilor nu este decât o mişcare în stil Dan Diaconescu", a afirmat el.

Deputaţii USL au arătat că guvernarea PDL a reprezentat cea mai întunecată perioadă din istorie, în timp ce reprezentanţii PDL au spus că moţiunea reprezintă un răspuns la apelul disperat al mediului de afaceri.

Mircea Dobrea (PSD) a arătat că regimul democrat-liberal a persecutat românii, a mărit datoria externă a României, în timp ce USL a reîntregit salariile bugetarilor, pensiile militarilor, a restituit taxa de poluare şi a plătit arieratele.

Deputatul PNL Gheorghe Dragomir a spus că moţiunea conţine date şi cifre inexacte, o lipsă a argumentelor şi a soluţiilor, iar textul este "o nouă dovadă de ipocrizie şi demagogie a PDL" şi că democrat-liberalii au dus România pe culmea disperării.

În replică, deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu a arătat că, din cauza proastei guvernări a USL, puterea de cumpărare a oamenilor a scăzut şi moţiunea este răspunsul la apelul disperat al mediului de afaceri.

"Domnule Chiţoiu, aţi prezentat foarte frumos, dar cui îi e bine în România?", i-a spus Ialomiţianu ministrului Finanţelor.

Votul la moţiune a fost dat prin ridicare de mâini, după ce preşedintele de şedinţă, Viorel Hrebenciuc, a anunţat că sistemul electronic de vot nu a funcţionat.

×
Subiecte în articol: motiune pdl motiune ppdd