x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CAMERA DEPUTAŢILOR - Bogdan Olteanu, cu lacătul în mână

CAMERA DEPUTAŢILOR - Bogdan Olteanu, cu lacătul în mână

de Carmen Vintila    |    Aniela Nine    |    Lavinia Dimancea    |    08 Oct 2008   •   00:00
CAMERA DEPUTAŢILOR - Bogdan Olteanu, cu lacătul în mână

Cu disperare, liberalii atacă pomenile electorale şi din Parlament. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a ameninţat ieri că va închide sesiunea parlamentară dacă aleşii insistă să adopte proiecte populiste. Pe masa de lucru a deputaţilor zac însă multe astfel de iniţiative.



Cu disperare, liberalii atacă pomenile electorale şi din Parlament. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a ameninţat ieri că va închide sesiunea parlamentară dacă aleşii insistă să adopte proiecte populiste. Pe masa de lucru a deputaţilor zac însă multe astfel de iniţiative.

"Am făcut în aceste zile un apel foarte serios la liderii parlamentari şi liderii politici pentru a pune un moratoriu în ce priveşte măsurile populiste cu efecte financiare semnificative care să greveze viitorul Guvern. Sigur că în caz contrar şi dacă voi simţi că există presiuni majore care să afecteze securitatea naţională a României am la îndemână prevederile articolului 66 din Constituţie: o să închid sesiunea atunci când voi simţi că presiunile asupra securităţii naţionale şi bugetului naţional sunt prea mari ", a avertizat Olteanu de pe holurile Parlamentului. Deputaţii nu s-au speriat însă de ameninţările liberalului şi au votat ieri pe articole un proiect de lege, iniţiat de parlamentarii PC, care prevede majorarea alocaţiei familiale complementare şi a alocaţiei de susţinere pentru familiile monoparentale care realizează venituri lunare nete pe membru de familie sub salariul minim net pe economie. Astfel, potrivit proiectului, adoptat deja de Senat, alocaţia familială complementară creşte la 50 de lei pentru familia cu un copil, 60 de lei pentru familia cu doi copii, 65 de lei pentru familia cu trei copii şi 70 de lei pentru familia cu patru sau mai mulţi copii, în timp ce alocaţia lunară de susţinere se majorează la 70 de lei pentru familia cu un copil, 80 de lei pentru familia cu doi copii, 85 de lei pentru familia cu trei copii şi 90 de lei pentru familia cu patru sau mai mulţi copii.

Maldăr de proiecte
Acest proiect de lege se află astăzi pe ordinea de zi a plenului Camerei în care se va da vot final, alături de alte iniţiative de acest gen, ce au fost adoptate pe articole în cursul zilei de luni. Este vorba despre mai multe proiecte de adoptare a unor ordonanţe ale Guvernului, intrate deja în vigoare, dar care au nevoie de apro­barea Parlamentului, vizând creşteri salariale în 2008 pentru diferite categorii bugetare. În plus, la comisiile Camerei se află în lucru un vraf de multe alte pro­iec­te de legi "stimulatoare" care îşi aşteaptă rândul la vot, printre care: acordarea de vouchere de vacanţă pentru salariaţii din mediul privat sau public (PNL), acordarea unui ajutor financiar cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar acreditat, de stat şi privat, în vederea achiziţionării de haine (PSD) şi acordarea de alocaţii de şcolarizare (UDMR).

Şi la Senat
Trei proiecte adoptate în ultimele două zile de Senat ar putea fi încadrate la capitolul "cheltuirea de fonduri bugetare" fără acordul Guvernului. De altfel, cu două dintre proiecte, care vizează indemnizaţia de creştere a copilului, Guvernul nu a fost de acord, dar asta nu i-a împiedicat pe senatori să dea luni seară un vot favorabil, trimiţând astfel cele două legi la Camera Deputaţilor pentru decizia finală. Unul dintre aceste două proiecte, iniţativă a doi deputaţi liberali, prevede acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului şi mamelor studente cel puţin în anul doi de facultate. Cel de-al doilea proiect a vizat diferenţierea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului astfel 600 RON pentru naşterile simple, 800 RON pentru naşterile gemelare şi 1.000 RON pentru naşterile de tripleţi sau multipleţi. În şedinţa de ieri Senatul a mai adoptat o iniţiativă legislativă care prevede mărirea salariului directorului Editurii Academiei Române, prin asimilarea funcţiei sale cu cea de subsecretar de stat. în plus, proiectul prevede ca salariaţilor Editurii Academiei care au contribuit la realizarea de venituri extrabugetare să li se poată acorda prime în cuantum stabilit de conducerea instituţiei precum şi tichete de masă.

×
Subiecte în articol: politic familia