x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Campanie Jurnalul - Lege pentru liber la arhive

Campanie Jurnalul - Lege pentru liber la arhive

de Dana Piciu    |    24 Mar 2006   •   00:00
Campanie Jurnalul - Lege pentru liber la arhive

Lavinia Sandru a depus ieri la Camera Deputatilor un proiect de lege care prevede ca toate arhivele istorice ale statului sa fie puse sub administrarea unei singure institutii a Arhivelor Nationale.

Deputatul Lavinia Sandru a tinut sa precizeze ca Jurnalul National a fost cel care a pornit campania si a fost si cel care a creat proiectul de modificare a Legii arhivelor din 1996. "In fruntea echipei care a lucrat la acest proiect se afla doamna profesoara Lavinia Betea. Am fost intrutotul de acord cu aceasta initiativa, deoarece vine in completarea proiectelor noastre de informare si aflare a adevarului cu privire la trecutul comunist al Romaniei. Si pentru ca deocamdata presa nu are drept de initiativa legislativa, ne-am asumat noi responsabilitatea de a depune acest proiect de lege", a explicat Lavinia Sandru. De asemenea, ea a aratat ca, "tinand cont de faptul ca PCR a fost forta politica conducatoare a intregii societati si, de asemenea, si Securitatea era in subordinea PCR, nu putem concepe sa nu avem acces la arhivele PCR. Ceausescu, prin Hotararea 119 a Comitetetului Executiv al PCR, a facut in asa fel incat informatorii Securitatii, care erau membrii PCR, sa nu aiba intocmit nici un dosar. Prin urmare, despre acesti oameni putem afla date numai cercetand arhivele partidului, si nu ale Securitatii. Oameni precum Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc, Theodor Stolojan, George Copos, Octav Cozmanca au avut functii in structurile PCR si au luat decizii inclusiv privind activitatea diverselor niveluri ale Securitatii".

PREVEDERI. Proiectul deputatilor PIN prevede ca documentele emise de catre Comitetul Central al PCR, de catre CC al UTC, precum si de structurile centrale si teritoriale ale Securitatii statului pana in momentul desfiintarii acestor creatori de documente, cu exceptia celor prevazute a se preda CNSAS, vor fi predate Arhivelor Nationale pana la 31 decembrie 2006. Aceste documente vor fi puse in circuitul public pentru cercetare imediata, fara restrictia de timp de 50 de ani de la emitere. Fac exceptie documentele referitoare la siguranta nationala, care pot fi consultate dupa 100 de ani de la crearea lor, cele privind politica externa, care pot fi consultate dupa 50 de ani, cele cu caracter fiscal, judiciar si ale societatilor comerciale, care pot fi consultate dupa 20 de ani, dosarele personale dupa 50 de ani si documentele privind viata privata a unei persoane, care nu pot fi consultate decat dupa 20 de ani de la moartea acestora.

REORGANIZARE. Proiectul de lege prevede "ca toate arhivele istorice ale statului sa fie puse sub administrarea unei singure institutii a Arhivelor Nationale". Institutia administreaza, supravegheaza si se ocupa de protectia speciala a Fondului Arhivistic National al Romaniei, va avea un buget propriu prevazut in bugetul de stat, un nou sistem de conducere si va fi trecuta de sub conducerea Ministerului de Interne sub aceea a Parlamentului. Conform initiativei legislative, institutia Arhivele Nationale va fi condusa de un Consiliu Stiintific numit de Parlament, care va raspunde pentru activitatea sa in fata Legislativului.

COMPONENTA. Acest consiliu va fi format din 11 membri, iar durata mandatului lor va fi de 5 ani. Ei vor fi numiti prin votul majoritatii parlamentarilor, iar presedintele Consiliului Stiintific va fi directorul general al Arhivelor Nationale. Pentru primirea calitatii de membru se cer studii superioare, inalta competenta profesionala, o buna reputatie si cel putin 15 ani vechime in activitati desfasurate in arhivistica, cercetare, documentare sau in alte domenii.

INCOMPATIBILITATI. Calitatea de membru va fi incompatibila cu exercitarea oricarei alte functii sau demnitati publice, cu exceptia activitatii didactice din invatamantul superior, si va fi interzisa exercitarea direct sau prin interpusi a activitatilor de comert si participarea la administrarea sau conducerea unor societati comerciale, regii autonome.

CAMPANIE
"Jurnalul National a fost cel care a pornit campania si a fost si cel care a creat proiectul de modificare a Legii arhivelor din 1996. Am fost intru totul de acord cu aceasta initiativa" - Lavinia Sandru, deputat PIN

SANCTIUNI
Proiectul de lege depus ieri la Parlament de Lavinia Sandru stabileste pentru nepredarea de catre compartimentele specializate ale creatorilor si detinatorilor de documente la termen sanctionarea cu amenzi de la 5 la 25 de milioane de lei vechi. Pot depune sub forma de custodie sau donatie, scutite de taxe, documente din Fondul Arhivistic si persoanele fizice care detin astfel de documente. In cazul desfiintarii, in conditiile legi, a unui creator de documente, persoana juridica, fara ca activitatea acesteia sa fie continuata de un altul, documentele vor fi preluate pe baza de inventar al fiecarui dosar de Arhivele Nationale. Documentele de valoare deosebita nu se expun public in original, ci sub forma de reproduceri numai cu aprobarea Consiliului Stiintific.
×
Subiecte în articol: politic pcr Lavinia Şandru