x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Câmpeanu: Vrem mărirea alocaţiilor pentru copii în funcţie de venituri. Constituţia nu ne lasă

Câmpeanu: Vrem mărirea alocaţiilor pentru copii în funcţie de venituri. Constituţia nu ne lasă

de Mediafax    |    08 Oct 2013   •   16:44
Câmpeanu: Vrem mărirea alocaţiilor pentru copii în funcţie de venituri. Constituţia nu ne lasă

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, marţi, în dezbaterile din Comisia de muncă din Senat, că Guvernul analizează mărirea alocaţiei pentru copii, luându-se în calcul ca, prin revizuirea Constituţiei, mărirea să fie diferenţiată, în funcţie de venituri.

"Nu vă pot spune dacă vom găsi sau nu resursele respective. Este în atenţia noastră, este în atenţia primului-ministru şi, în măsura în care o să găsim o posibilitate... Vă spun că am fi găsit-o foarte uşor dacă nu am fi restricţionaţi de acest lucru, şi anume că trebuie să mărim absolut toate alocaţiile", a spus Câmpeanu.

Aceasta a explicat că nu se pot mări în mod diferenţiat alocaţiile pentru copii, pentru că prin Constituţie se prevede că este un drept universal, iar dacă o mărire este făcută în funcţie de venituri, Curtea Constituţională va spune imediat că legea nu e constituţională.

"Căutăm în continuare să găsim acele căi de a ajuta familiile sărace şi cu copii mulţi. Aceşti bani nu sunt neapărat folositori cuiva, nu vorbesc de milionari, dar unei persoane care câştigă câteva mii de lei şi care nu va sta niciodată într-un leu sau doi pe care noi îi dăm în plus la alocaţie, în timp ce, pentru o familie foarte săracă, contează foarte mult şi un leu, doi, dacă alocăm în plus", a mai spus Mariana Câmpeanu.

Câmpeanu a mai arătat că Executivul se află în acest moment în analiza bugetului pentru anul viitor şi a amintit că o măsură luată deja a fost mărirea alocaţiei pentru familiile cu mai mulţi copii, cu 30%, precum şi mărirea plafonului pentru a fi eligibil pentru acordarea acestor bani, de la 320 de lei, la 550 de lei.

Ministrul Muncii a ţinut să precizeze că se ia în calcul ca, la revizuirea Cosntituţiei, să existe posibilitatea măririi alocaţiilor în funcţie de veniturile părinţilor.

"Eu cred că l-aţi auzit şi pe premier şi cred că m-aţi auzit şi pe mine anul trecut şi anul acesta că suntem foarte îngrijoraţi de faptul că alocaţiile pentru copii sunt foarte mici, că nu s-au mai mărit din 2008- 2009, că nu sunt singurele indemnizaţii care nu sunt mărite, în aceeaşi situaţie sunt şi cele pentru persoanele cu handicap. Legat de alocaţia pentru copii, după cum s-a prezentat şi fişa financiară, mărirea la 200 de lei înseamnă un efort financiar de peste 500 de milioane în fiecare lună", a mai spus Câmpeanu.

Comisia de muncă a Senatului a dat un raport de respingere pe propunerea legislativă pentru modificarea art.3 alin.(1) lit.b) din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, semnată de mai mulţi parlamentari de la PSD, PNL, PPDD.

Propunerea legislativă stipula creşterea alocaţiei pentru copii, începând cu 2014, de la 42 de lei la 200 de lei. Comisia de muncă a respins, de asemenea, un amendament care prevedea creşterea alocaţiei la 100 de lei din 2014.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, în 27 septembrie, la Bucharest Forum, că nu susţine propunerea privind majorarea alocaţiei de stat pentru copii, pentru că nu sunt fonduri, precizând că Guvernul promovează alte măsuri, printre care şi acordarea unei mese calde copiilor săraci.

"Clar nu susţin această propunere, pentru că nu există fonduri. O să merg în Parlament şi o să susţin acest lucru. Am putea să dăm şi mii de lei, dar am spus foarte clar că majorarea alocaţiei cu un leu înseamnă patru milioane de lei noi lunar. Ideea pe care Guvernul o promovează este să ajutăm acei copii care sunt într-adevăr foarte săraci şi sunt şi alte forme decât a da o sumă de bani părinţilor, care nu întotdeauna îi folosesc pentru copii", a declarat Mariana Câmpeanu.

Ministrul a precizat că Guvernul trebuie să dezvolte alocaţia de susţinere a familiilor cu mulţi copii, dar şi activitatea pe care copiii o desfăşoară la şcoală. 

×
Subiecte în articol: mariana campeanu alocatie copii