x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cancelaria lui Merkel se delimitează de afirmaţiile comisarului Oettinger

Cancelaria lui Merkel se delimitează de afirmaţiile comisarului Oettinger

de Istvan Deak    |    31 Mai 2013   •   15:32
Cancelaria lui Merkel se delimitează de afirmaţiile comisarului Oettinger
Reprezentanţii României, Italiei şi Bulgariei la UE cer explicaţii Comisiei Europene în legătură cu afirmaţiile acestuia

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel s-a delimitat, într-o reacție la solicitarea Digi24, de afirmațiile comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger, care declarase că România este o țară “aproape neguvernabilă”.  “În legătură cu invocata incapacitate a României de a fi guvernată precizăm că  așa ceva nu ați auzit vreodată de la Guvernul german despre România. Cancelaria federală nu gândește nicidecum în acești termeni despre România”, a declarat pentru Digi24 Steffen Seibert, purtător de cuvânt al Cancelariei federale. Reacția oficialului german a intervenit după ce comisarul european pentru energie, germanul Gunther Oettinger, declarase: “Mă îngrijorează ţări care, fundamental privind, sunt pur şi simplu aproape neguvernabile: Bulgaria, România, Italia", a spus Günther Oettinger, potrivit cotidianului german Bild, citând din discursul susţinut de politicianul german creştin-democrat cu ocazia unei întâlniri a Camerei de Comerţ şi Industrie Germania-Belgia-Luxemburg. Comentariul comisarului a stârnit imediat reacții de iritare în toate cele trei state menţionate de acesta.

Critici și delimitări

La cererea jurnaliștilor de la “Bild”, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen, a precizat că Oettinger a vorbit în nume personal. Comisia Europeană s-a distanțat, astfel, de declarațiile comisarului german. “Domnul Oettinger a vorbit în calitate de politician, care are opinii personale, opinii la care are tot dreptul", a spus Pia Ahrenkilde Hansen. În schimb, președintele conservator al comisiei de politică externă din Bundestag, Ruprecht Polenz, l-a criticat pe comisiarul european. “Nu este corect să le negi ţărilor capacitatea de guvernare în acest fel. Un oficial european ar trebui să se abţină de la astfel de declaraţii". Președintele social-democrat al Parlamentului European, Martin Schulz, a comentat scurt că pe Gunther Oettinger l-a luat pe dinainte gura mare de şvab.

Reprezentanţii român, italian şi bulgar la UE reacţionează


Reprezentanţele permanente ale României, Bulgariei şi Italiei pe lângă Uniunea Europeană au solicitat joi, într-o acţiune coordonată, explicaţii de la cabinetul comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger. Conform unor surse concordante, ambasadorii celor trei state la UE au solicitat în scris sau telefonic explicaţii privind afirmaţiile comisarului european, de la cabinetul acestuia. Reprezentanţii permanenţi ai UE ai celor trei state s-au interesat, printre altele, dacă afirmaţiile citate în presă sunt conforme cu realitatea sau dacă au fost scoase din context. Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene (CE), nu a comentat la briefingul de presă cotidian al CE acţiunea coordonată a Reprezentanţelor permanente la UE ale celor trei state, afirmând că nu are cunoştinţă despre acest demers.  Miercuri dimineaţă, comisarul european a postat încă de la prima oră un mesaj pe Twitter, în care a precizat: “Ieri (marţi - n.r.) mi-am exprimat preocupările personale că Europa este într-o fază foarte dificilă şi că procesul de reformă cu siguranţă nu s-a terminat”.

“În nume propriu”
 
Ulterior, în cursul după-amiezii de miercuri, atât preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cât şi Pia Ahrenkilde-Hansen au precizat că afirmaţiile lui Gunther Oettinger au fost făcute în nume propriu şi au refuzat să le comenteze.
Contestatarilor comentariului lui Oettinger li s-a alăturat şi Cătălin Ivan, liderul grupului PSD din Parlamentul European. El a afirmat că declarațiile comisarului Gunther Oettinger legate de România și Bulgaria au venit în contextul alegerilor europene, acesta catalogând poziția oficialului european drept “pur politică, total nefericită și total iresponsabilă".

×