x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Candidati bogati, candidati saraci

Candidati bogati, candidati saraci

11 Noi 2004   •   00:00

POLITIC
Unii sunt bogati. Altii declara ca nu au nici casa. Sunt extremele care se regasesc pe toate listele cu candidatii principalelor partide pentru alegerile parlamentare de la sfarsitul lunii.
Potrivit legii privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, candidatii inscrisi pe liste pentru alegerile parlamentare trebuie sa-si faca publice declaratiile de avere pe site-ul institutiilor unde candideaza.

PSD+PUR. Presedintele umanist, Dan Voiculescu, este cel mai bogat candidat la Senat din partea UN PSD+PUR. Liderul PUR candideaza pentru un mandat de senator de Bucuresti, ocupand locul 2 pe lista Uniunii, imediat dupa actualul sef al statului, Ion Iliescu. Averea sa consta, potrivit declaratiei publicate pe site-ul Senatului, in terenuri forestiere totalizand 31.750 metri patrati, terenuri intravilane de 29.000 metri patrati, un apartament de 80.000 de dolari, depozite bancare insumand 3,8 milioane de dolari, creante totalizand 10,5 milioane de dolari si, nu in ultimul rand, actiuni in valoare de 7,6 mii de miliarde (191 milioane de euro) si 245.763 euro. O avere substantiala are si George Copos, candidat al UN PSD+PUR pentru un mandat de senator de Arges. El detine un teren agricol in suprafata de 9.700 metri patrati, trei terenuri intravilane de 510 metri patrati, un apartament de 651 milioane, un alt apartament in valoare de 495 de milioane, o casa de locuit evaluata la 3,7 miliarde, un autoturism BMW achizitionat in 2001, depozite insumand 6,3 miliarde de lei, 25.000 de euro, un cont curent de 10.000 de dolari, creante totalizand 3,7 milioane de euro si actiuni in valoare de 178,5 milioane de euro. De cealalta parte, cel mai sarac candidat la Senat al UN PSD+PUR este Radu Serban (locul 4 pe lista PSD Caras-Severin), a carui avere inseamna doar 2/3 dintr-un spatiu comercial, in valoare de 70 milioane de lei. La Camera Deputatilor, cel mai instarit candidat al UN PSD+PUR este fostul ministru al Mediului, Petru Lificiu, care ocupa locul 4 pe listele de la Galati. El are depozite bancare in valoare de 1,5 milioane de dolari si 5 miliarde de lei, este proprietarul a 5 apartamente, trei case si a unei vile de vacanta. Anual, Lificiu incaseaza creante insumand 120.000 de euro. Cel mai sarac candidat pentru un mandat de deputat, pe listele UN PSD+PUR, este Ana Toparceanu - locul 4 la Alba - care a declarat doar un apartament a carui valoare este 347 milioane de lei.

Click pentru a mari imaginea Click pentru a mari imaginea
BUCURESTI. Candidatul Aliantei D.A. la Camera, Calin Popescu Tariceanu, are un cont curent de 400.000 de euro
BUCURESTI. Candidatul Aliantei D.A. la Camera, Calin Popescu Tariceanu, are un cont curent de 400.000 de euro
Click pentru a mari imaginea Click pentru a mari imaginea
HARGHITA. Parlamentar si in prezent, Verestoy Attila este de departe cel mai bogat candidat al UDMR la Senat
CONSTANTA. Peremistul Dorel Onaca candideaza pentru Senat si are trei apartamente si doua case de vacanta

PNL-PD. La Senat, in Capitala, numarul doi pe lista Aliantei D.A. este Ionut Popescu, detinatorul a patru apartamente si al unui set de actiuni la 13 firme, printre care Azomures, BRD, Rocar, Rompetrol, Perom, Banca Transilvania, precum si la diferite SIF-uri. Valoarea totala a actiunilor si a fondurilor este de peste 19 miliarde de lei. Radu Campeanu, autodeclarat pensionar, pe locul 6 la Senat - Bucuresti, este si el printre cei mai bogati reprezentanti ai Aliantei D.A. Are 48 de hectare de teren agricol, 10 hectare de padure, 19 hectare de pasune alpina, un apartament si o casa de vacanta, pentru toate nefiind platitor de impozit. Are un autoturism Renault din 2004 si o Dacie din 2002, iar conturile sale numara 1,8 miliarde de lei si 11.000 de euro. La Camera Deputatilor, in Capitala, cel mai instarit este Calin Popescu Tariceanu, cu un cont curent de 400.000 de euro. Detine actiuni in valoare de 9,7 miliarde lei. Numarul doi pe lista din Capitala, Cozmin Gusa, are un cont de 60.000 de euro, 44 de milioane de lei investiti in Fondul pentru dezvoltare turistica Sighisoara si actiuni la alte trei firme, doua apartamente, o casa, o vila de vacanta si doua motociclete Kawasaki si Yamaha. Un candidat care nu are nici o proprietate ocupa locul trei la Arges e Andrei Gerea, director la filiala locala a Bancii Tiriac.

PRM. Printre saracii declarati ai PRM se numara si candidatul pe locul doi pe listele pentru Senat la Alba, Dana Monica Serb, care si-a trecut in declaratia de avere doar 0,72 hectare de teren agricol. La extrema cealalta se situeaza candidatul pe primul loc la Senat in Constanta, Dorel Onaca. El are 1.000 metri patrati de teren intravilan, 3 apartamente, doua case de vacanta, un autoturism Audi, un Jeep Granucherone, un cont curent de 100.000 de dolari si este actionar la sase societati comerciale. La Camera Deputatilor, cel mai bogat este candidatul in judetul Tulcea, Nati Meir. El detine un apartament, o casa de locuit, un depozit de 1.000.000 de dolari in Elvetia si un alt depozit de 500.000 de dolari in Romania. Meir are creante de aproximativ 200.000 de euro. Si Dan Zamfirescu, candidat la Calarasi, detine trei apartamente, o casa de vacanta, un autoturism Dacia, o Toyota, un Volkswagen, un depozit de 140.000 de euro si este actionar la doua societati comerciale, care ii aduc fiecare un venit mai mare de 5.000 de euro pe an. De asemenea, mai are doua apartamente in indiviziune cu mama sa. La polul opus se afla candidatul pe locul doi la Arges, Dumitriu Dragos, care nu are decat o casa de locuit.

UDMR. Cel mai bogat candidat pentru Senat al UDMR este chiar actualul senator Verestoy Attila, din a carui declaratie de avere reiese ca detine 9 ha teren agricol, 6500 + 350 mp teren intravilan, 3 apartamente, o casa de vacanta de 50 mp, un auto Audi, un cont curent de 7.600.000 lei, depozite de 107.000.000 lei, certificate trezorerie de 48.000.000 lei, depozit echivalent a 150.000 euro in Ungaria, dar si creante de 50.000 euro, 7.123 parti sociale sau actiuni in valoare de 1.000.000 lei nominal la o societate, dar si un portofoliu de actiuni ale unor societati cotate la bursa in valoare totala de 35.000.000 lei. Cei mai saraci candidati ai UDMR la Senat sunt Bethlendi Stefan (Cluj), Maita Mayit (Dolj), Daiszler Piroska (Ialomita), Molnar Tunde (Ilfov), Kadar Miklos (Maramures), care declara ca nu detin nimic. Antal Istvan este cel mai bogat candidat al UDMR la Camera Deputatilor. Antal detine 9 ha teren agricol, 13,5 ha teren forestier, un apartament, doua case de locuit, un spatiu comercial, doua autoturisme, conturi si depozite de 9.800 euro. Peste 50 de candidati UDMR la Camera declara ca nu au nici o proprietate personala.

Grupaj realizat de: Silviu Sergiu, Monica Iordache, Carmen Vintila, Aniela Nine
×