x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Candidatul viu, scos cîştigător

Candidatul viu, scos cîştigător

de Cristinel C. Popa    |    17 Iun 2008   •   00:00
Candidatul viu, scos cîştigător

IAŞI ● Locuitorii din Voineşti au ales ca primar un mort
Deşi candidatul PSD la Primăria Voineşti, Neculai Ivaşcu, în vîrstă de 57 de ani, care a murit chiar în ziua votării, a fost ales primar al localităţii, ieri Biroul Electoral Central a decis să valideze alegerile şi să îl declare cîştigător pe candidatul aflat în viaţă, Gheorghe Dobreanu.



IAŞI ● Locuitorii din Voineşti au ales ca primar un mort
Deşi candidatul PSD la Primăria Voineşti, Neculai Ivaşcu, în vîrstă de 57 de ani, care a murit chiar în ziua votării, a fost ales primar al localităţii, ieri Biroul Electoral Central a decis să valideze alegerile şi să îl declare cîştigător pe candidatul aflat în viaţă, Gheorghe Dobreanu.

Conform rezultatelor prezentate de Biroul Electoral Judeţean, Neculai Ivaşcu a obţinut cu 23 de voturi în plus faţă de contracandidatul său, liberalul Gheorghe Dobreanu. Reprezentanţii PSD Iaşi se gîndesc însă să conteste decizia BEC. "Ar fi trebuit să se organizeze alte alegeri, în care noi să participăm cu un alt candidat, atît timp cît este vorba de un vot politic", a spus Doru Tompea, şeful de campanie al PSD Iaşi. Desemnarea liberalului ca primar face ca acum PSD şi PNL să fie la egalitate în privinţa primăriilor din judeţ cîştigate: cîte 37. Fostul ministru al Justiţiei, membru în Biroul Electoral Central, a explicat această situaţie: "Legea prevede un caz asemănător atunci cînd doi candidaţi sunt la balotaj. După ce s-a tipărit buletinul de vot, dacă un candidat se retrage sau decedează, cum e cazul acesta, este desemnat cîştigător următorul candidat. Oricum, voturile exprimate după decesul candidatului nu mai erau valabile. Era previzibil că aceasta va fi decizia BEC, deoarece a aplicat aceleaşi principiu ca în cazul în care un candidat se retrage".

PRIMAR DE 18 ANI. Primar al comunei încă din 1990, Neculai Ivaşcu a încetat din viaţă chiar la 15 iunie, dimineaţa, el suferind de diabet, ciroză şi hepatită cronică. Cu toate acestea, votarea nu a fost oprită, sătenii putîndu-şi exprima opţiunile pînă la închiderea urnelor, la ora 21:00. Ivaşcu a fost internat de urgenţă, din cauza unor tulburări neurologice. El a fost luat de acasă de o ambulanţă, la ora 5:00. A fost internat întîi la clinica de gastroenterologie, după care a fost transferat la neurochirurgie. În ambulanţă a început să aibă tulburări cardiace, iar în jurul orei 9:20 a fost înregistrat decesul. Cristian Nechifor, şeful de campanie al PSD pe judeţul Iaşi, a spus că Neculai Ivaşcu i-a telefonat sîmbătă seara. "Mi-a povestit că a fost sunat de prefect, care l-a luat la întrebări în legătură cu modul în care face campanie în Voineşti. Acest lucru mi-a fost confirmat şi de alte persoane. Nu ştiu dacă acţiunea murdară a dlui Marius Bodea nu are legătură cu prezenţa în staff-ul dsale a dlui Tiberiu Simion, recunoscut cu antecedente de acest fel", a afirmat Cristian Nechifor. La rîndul său, prefectul spune că a vorbit cu primarul din Voineşti: "Aveam informaţii că se pregăteşte la Voineşti acelaşi lucru care s-a petrecut la Ştefăneşti. L-am sunat sîmbătă seară pe primarul din Voineşti şi l-am rugat să mă anunţe dacă vor apărea probleme în comună".

În ciuda situaţiei, la Voineşti procesul electoral nu a fost suspendat, BEC hotărînd ca alegerile să nu fie întrerupte, chiar dacă unul dintre candidaţi a decedat.

Geoană ameninţă cu Justiţia

Preşedintele PSD, Mircea Geoană (foto), a declarat ieri că procesul electoral în comuna Voineşti a fost viciat de hotărîrea "profund ilegală şi imorală" a BEC de a desemna drept cîştigător pe al doilea clasat în alegeri, după decesul candidatului PSD, care întrunise cele mai multe voturi. Geoană a exprimat condoleanţe pentru candidatul PSD la Primăria Voineşti, Neculai Ivaşcu, care a decedat duminică, în timpul desfăşurării procesului electoral. El a afirmat că situaţia de la Voineşti este "extrem de ciudată", în condiţiile în care Biroul Electoral Central (BEC) a decis să nu anuleze scrutinul după decesul candidatului PSD şi l-a desemnat cîştigător al alegerilor pe contracandidatul acestuia în turul doi. Geoană a apreciat că BEC ar fi trebuit după decesul candidatului PSD să decidă repetarea alegerilor pentru funcţia de primar, la care să participe candidaţii tuturor partidelor înscrise în cursa electorală. Geoană a spus că dacă BEC nu va da curs solicitării de repetare a alegerilor în Voineşti, PSD se va adresa Justiţiei, iar dacă nici în acest caz nu va fi invalidată decizia BEC, va organiza un referendum în comuna respectivă pentru repetarea alegerilor.

×