x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Candidatura la prezidențiale și remanierea pot rupe Coaliția

Candidatura la prezidențiale și remanierea pot rupe Coaliția

de Ion Alexandru    |    15 Iul 2019   •   07:49
Candidatura la prezidențiale și remanierea pot rupe Coaliția

Premierul Viorica Dăncilă a precizat, la sfârșitul săptămânii trecute, că toate ministerele sunt evaluate și că nu exclude o eventuală remaniere și a miniștrilor ALDE, nu doar cei ai PSD. Anunțul vine după ce, tot săptămâna trecută, liderul social-democrat a admis că este posibil să candideze și pentru președinția României, “dacă partidul i-o va cere”, în condițiile în care Călin Popescu Tăriceanu și-a expus, deja, speranța ca ALDE, Pro România și PSD să aibă un candidat comun.

 

Urmează o perioadă plină la PSD, care riscă să răcească relațiile cu partenerii din Coaliția de Guvernare. În interiorul partidului condus de Viorica Dăncilă circulă informația potrivit căreia, astăzi, în cadrul Comitetului Executiv Național, se va discuta despre remaniere, însă nu sunt vizați doar miniștrii PSD, ci și cei ai ALDE, în special ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu. Scenariul luat în calcul este acela ca PSD să facă schimb cu ALDE pentru acest portofoliu. Social-democrații dorind să preia acest minister și să-i ofere, la schimb, lui Tăriceanu, portofoliu de vicepremier, odată cu plecarea lui Viorel Ștefan la Curtea de Conturi a Uniunii Europene. Tot pe surse se pare că de o posibilă remaniere este vizat și ministrul Energiei, Anton Anton. Un posibil înlocuitor al acestuia ar fi tot un membru ALDE, Toma Petcu, care a mai deținut funcția de ministru de resort.

Fără să pronunțe nume, Viorica Dăncilă a recunoscut că pe lista remanierilor se află și portofoliile deținute de ALDE. “Nu facem o evaluare pe partid. Am discutat cu partenerii din Coaliție. Le-am explicat care este situația la cele opt minstere și urmează să luăm o decizie și din punct de vedere politic. Decizie pe care o să o comunicăm luni”, a precizat liderul PSD

 

În ceea ce privește plecările din Guvern din partea PSD, Viorica Dăncilă ar fi decisă să “taie în carne vie”. Pentru început, va avea loc “o remaniere restrânsă”, pe lista căreia se află miniștrii Carmen Dan, Răzvan Cuc, Petre Daea, dar și Ana Birchall și Daniel Suciu.

Ulterior, PSD va organiza un congres, în care se va lua în discuție restructurarea Executivului, pentru reducerea numărului actual al ministerelor, de 27, însă pentru asta este nevoie de un vot în Parlament. Ceea ce înseamnă că o astfel de mișcare nu poate fi făcută decât odată cu începerea noii sesiuni parlamentare.

 

Alegerile din toamnă, alt motiv de tensiune între PSD și ALDE

Un alt posibil motiv de disensiuni în Coaliție este recentul anunț făcut de Dăncilă cu privire la posbila ei candidatură pentru funcția prezidențială. Posibilitate reconfirmată, la sfârșitul săptămânii trecute, la Teleorman, unde a participat la alegerile din organizația județeană. Aceasta a precizat că PSD își dorește, într-o măsură covârșitoare, ca partidul să aibă propriul candidat și că doar “PSD va decide care este cea mai bună soluție pentru alegerile prezidențiale”. “Dacă partidul îmi va cere acest lucru, nu voi da înapoi”, a mai adăugat premierul. PSD-iștii nu exclud, însă, și o susținere pentru primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, în eventualitatea unei candidaturi. Asta, în condițiile în care ALDE îl va desemna pentru funcția prezidențială pe liderul Călin Popescu Tăriceanu, acesta asumându-și intrarea în cursă chiar și fără sprjinul partenerilor de guvernare.

×
Subiecte în articol: Viorica Dăncilă