x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Carmen Dan: Jandarmeria nu a fost violentă

Carmen Dan: Jandarmeria nu a fost violentă

26 Sep 2018   •   10:50
Carmen Dan: Jandarmeria nu a fost violentă

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat ieri în cadrul audierilor din Senat cu privire la incidentele de pe 10 august, că Jandarmeria nu a fost violentă ci doar a asigurat ordinea publică, având deja un an şi opt luni de experienţă cu astfel de proteste spontane. Ministrul susţine că preşedintele Klaus Iohannis s-a antepronunţat când a vorbit despre violenţele Jandarmeriei.

„Jandarmeria gestionează genul acesta de manifestaţii publice, aducând în prim plan acea componentă de dialog şi comunicare pe care o are, şi asta plecând de la faptul că acel caracter de spontaneitate reglementat dă naştere la foarte multe interpretări. Şi cred că suntem cu toţii de acord că nu mai putem vorbi de spontaneitate atunci când avem organizarea acestor activităţi de protest online. Nu poţi spune despre o instituţie a statului că a fost violentă când, de un an şi opt luni, în condiţiile acestor prevederi legale, gestionează aceste adunări, făcând tot ce stă în puterea acestei instituţii pentru ca aceste proteste să nu degenereze”, a declarat ministrul.

Carmen Dan consideră că este necesară actualizarea Legii 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, astfel încât orice misiune a structurilor statului să nu mai poată fi vreodată pusă sub semnul îndoielii. „Să dezbatem împreună în aşa fel încât să fie un act care să servească cu totul realităţilor curente”, a spus ministrul

„Şi până la momentul 10 august a acţionat cu multă maturitate şi chiar în data de 10 august noi am făcut dovada că intervenţia Jandarmeriei a fost doar în sensul asigurării ordinii publice, nu a restabilirii. Şi această intervenţie s-a desfăşurat gradual, până la momentul în care ne-am aflat sub incidenţa prevederilor care dispun în sensul reacţiei în forţă, în condiţiile în care avem create condiţiile atentării la integritatea corporală a forţelor de ordine şi a manifestanţilor”, a explicat Carmen Dan. 


Klaus s-a antepronunţat

Ministrul de Interne susţine că preşedintele Klaus Iohannis s-a antepronunţat în ceea ce priveşte faptul că Jandarmeria a acţionat violent la mitingul din 10 august.  „Consider că preşedintele României s-a antepronunţat, pentru că toată lumea îşi aminteşte ieşirea publică, imediat după evenimentele din 10 august, în care s-a pronunţat foarte clar în sensul constatării publice că Jandarmeria a acţionat violent. Ulterior, i-a cerut procurorului general să se sesizeze şi cred că Parchetul General nu este în coordonarea Administraţiei Prezidenţiale”, a declarat Dan. 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Carmen Dan