x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Castelul Peles - Noi negocieri cu Regele Mihai

Castelul Peles - Noi negocieri cu Regele Mihai

de Aniela Nine    |    11 Noi 2005   •   00:00
Castelul Peles - Noi negocieri cu Regele Mihai

Guvernul urmeaza sa inceapa negocieri cu familia regala in vederea unei "posibile preluari" a Castelului Peles dupa ce fostului suveran i se vor retroceda proprietatile, conform Legii 10/2001, a anuntat ieri ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu.

Bogdan Olteanu a confirmat ca Executivul a realizat un prim contact cu familia regala, "o discutie informala", in urma careia s-a decis ca Adrian Vasiliu si Andrew Popper, avocatul, si respectiv negociatorul Casei Regale, sa se intalneasca pentru discutii cu reprezentantii Executivului. "Guvernul Romaniei va depune toate eforturile pentru a pastra Castelul Peles in proprietatea statului roman. Pentru aceasta, Executivul si-a exprimat disponibilitatea ca ulterior retrocedarii sa negocieze cu familia regala o formula de posibila preluare a Castelului Peles", a precizat ministrul Olteanu. El a mai spus ca si familia regala a manifestat "disponibilitatea" de a discuta despre destinatia si viitorii proprietari ai Pelesului. Olteanu s-a declarat convins ca familia regelui va dori ca Muzeul Peles sa ramana in circuitul turistic.

Cat priveste eventuala suma pe care Guvernul ar putea sa o ofere, Olteanu a precizat ca un punct de incepere a negocierilor ar putea fi evaluarea facuta atunci cand Executivul a incheiat prima tranzactie cu familia regala, in baza careia a fost elaborat proiectul de lege privind despagubirea fostului suveran.

RETROCEDARE. Urmare a deciziei Curtii Constitutionale, familia regala va putea beneficia de retrocedarea in natura a tuturor imobilelor care tin de Castelul Peles, acestea urmand sa fie restituite de unitatile detinatoare, respectiv Ministerul Culturii si Cultelor si RAPPS. In ceea ce priveste Palatul Elisabeta, numai Regele Mihai va mai avea drept de folosinta pe viata, acest drept fiind anulat pentru mostenitorii Maiestatii sale o data cu declararea ca neconstitutionala a legii de despagubire a fostului suveran Mihai.

REGRETE. De altfel, Bogdan Olteanu a declarat ca Guvernul isi exprima regretul fata de decizia de miercuri a Curtii Constitutionale prin care Legea privind despagubirea Regelui Mihai I a fost declarata, in ansamblul sau, neconstitutionala. "Acea lege, care a beneficiat in Parlament de sustinerea tuturor partidelor politice, cu exceptia PRM, ar fi permis, pe de o parte, o impacare cu trecutul, cu greseli politice majore facute la sfarsitul anilor ’40, iar, pe de alta parte, ar fi permis pastrarea in patrimoniul national a Palatului Peles si a muzeului Palatului Peles", a spus Olteanu.

DEMERSURI
"Majestatea sa este dezamagita de aceasta pronuntare. Vom continua demersurile pe Legea 10/2001 pana la obtinerea in natura a intregului domeniu Peles. Notificarile sunt facute, nu trebuie decat sa fie reluate in discutie. De astazi incep demersurile. Nu avem in vedere un demers la CEDO"
Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale
×
Subiecte în articol: politic olteanu familia peleş