x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cât ne vor costa pensiile speciale ale aleşilor

Cât ne vor costa pensiile speciale ale aleşilor

de Andreea Dumitrache    |    06 Ian 2016   •   19:36
Cât ne vor costa pensiile speciale ale aleşilor

Peste opt sute de mii de euro pe lună ne vor costa pensiile speciale pe care le vor încasa foştii parlamentari. Potrivit unor surse din conducerea Camerei Deputaţilor, sunt în jur de 700 de foşti şi actuali aleşi, pregătiţi să-şi depună cererile pentru a încasa indemnizaţiile.

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial pe 29 decembrie, aşa că într-o lună de zile trebuie elaborate normele de aplicare. Asta înseamnă că până pe 29 ianuarie, conducerea Senatului şi Camerei Deputaţilor trebuie să stabilească aceste norme, adică modalitatea de depunere a cererilor de pensie, personal sau prin poştă.

Un lucru este sigur, toate aceste cereri trebuie să ajungă la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor sau al Senatului. După ce actele vor fi depuse, indemnizaţiile speciale vor intra în plată de luna următoare.

Foştii parlamentari îşi vor încasa pensiile începând din luna martie. Cei care sunt încă în funcţie, trebuie să aştepte să-şi termine mandatul. Vasile Rădulescu a fost deputat în prima legislatură, 1990-1992.

Acum este preşedintele Asociaţiei Foştilor Parlamentari, asociaţie în care sunt înscrişi în jur de 120 de foşti demnitari. Are propriile calcule şi spune că, în total, nu vor fi mai mult de 300, cei care vor încasa indemnizaţiile pentru limită de vârstă.

O lege mult așteptată

„Sunt mulţi foşti parlamentari care sunt prin toate colţurile ţării, la Botoşani, prin Ardeal, mă rog, şi m-au întrebat şi ei dacă trebuie să vină la Bucureşti. La ora actuală nu ştim încă, aşteptăm ca birourile reunite ale celor două camere să stabilească procedura.

Marea majoritate se încadrează la un mandat şi nu sunt 700, vă spun eu, cu cei prognozabili, pentru că trebuie să aibă vârsta, să nu fi fost condamnaţi, sunt mai multe condiţii care trebuie îndeplinite. Mulţi dintre ei sunt profesori, sunt ingineri cu pensii de 1.400- 1.500 de lei, care au avut doar un mandat”, a declarat Vasile Rădulescu pentru Jurnalul Naţional.

Rămâne de văzut câţi şi care dintre foştii parlamentari vor face cerere pentru pensia specială. Indemnizaţia este cuprinsă între 2.000 şi 6.000 de lei, în funcţie de numărul de mandate.

O povară în plus

Indexarea pensiilor cu 5% are un impact bugetar de 2,42 miliarde lei, aferent unui numar de 4,68 milioane de pensionari. Punctul de pensie creşte de la 830,2 lei la la 871,7 lei.

La această sumă, se adaugă aproape10 milioane de euro anual pentru foştii parlamentari care vor primi pensiile direct de la Parlament.

"Aduceţi-vă aminte, au intrat minerii peste noi, au dat cu cheile pe acolo, am avut noroc cu Raţiu şi cu Ion Alexandru. Au ieşit cu crucea că ne masacrau ăia acolo, am făcut Constituţia, am făcut stema, am făcut multe"
- Vasile Rădulescu, fost deputat

 

×
Subiecte în articol: pensii speciale pensiile speciale ccr legi