x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Câtă încredere mai au românii în oamenii politici

Câtă încredere mai au românii în oamenii politici

de Sînziana Duţă    |    29 Aug 2017   •   08:30
Câtă încredere mai au românii în oamenii politici
Sursa foto: DIANA OROS

Președintele Klaus Iohannis rămâne omul politic în care românii au cea mai mare încredere, cu un capital de 54%, acesta fiind urmat de premierul Mihai Tudose cu 48%, potrivit unui sodaj dat publicităţii de AVANGARDE. În ceea ce privește miniștrii actualului Executiv, Lia Olguța Vasilescu se bucură de cea mai mare popularitate

Datele ANANGARDE arată că 54% dintre români au o părere bună despre președintele Klaus Iohannis, în vreme ce 34% dintre conaţionali au o părere proastă despre șeful statului. Iohannis este depășit în topul încrederii doar de şeful SMURD Raed Arafat, acesta bucurându-se de o simpatie de 82%. Al doilea politician în clasamentul încrederii este premierul Mihai Tudose – 48% dintre români au o părere bună despre şeful Executivului, în timp ce 19% au o părere proastă. Surprinzător, liderul PSD Liviu Dragnea nu apare în sondajul publicat de AVANGARDE. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este văzut cu ochi buni de 46% dintre români, însă 47% din electorat au o părere proastă despre liderul ALDE.

PSD ar câştiga detaşat alegerile

Sondajul mai arată că Lia Olguța Vasilescu este cel mai apreciat ministru din Cabinetul Tudose. 47% dintre români au o părere bună despre ministrul Muncii şi Justiţiei sociale (29% părere proastă). Pe locul al doilea se află ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu (45% părere bună), urmat de ministrul Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh (38% părere bună). În topul preferințelor românilor se află și ministrul de Interne, Carmen Dan, care se bucură de 31% încredere (26% părere proastă, 18% nu au auzit de ea). În schimb, 30% dintre cei intervievați au o părere bună despre ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, iar 21% nu au habar cine este acesta. Procente asemănătoare a acumulat și ministrul Agriculturii, Petre Daea (26% părere bună, 23% părere proastă, 24% nu știu cine este).

Potrivit AVANGARDE, dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri generale, PSD ar câștiga detașat cu 46% din voturi, fiind urmat de PNL – 25%, ALDE  - 7%, USR – 6% şi UDMR 5%. Cu 4%, PMP, partidul lui Traian Băsescu, n-ar trece pragul electoral.

Sondajul Avangarde a fost realizat la comanda Antena 3, în perioada 11- 23 august 2017, pe un eșantion reprezentativ de 710 persoane, iar datele au fost culese telefonic.

 Fostul preşedinte Ion Iliescu este apreciat de 29% dintre români, în vreme ce 57% au o părere proastă despre preşedinele de onoare al PSD. Traian Băsescu se mai bucură de simpatia a 23% din electorat, 69% dintre români având o părere proastă despre liderul PMP.

 

 Fostul primar al Craiovei a devenit, în doar opt luni, cel mai bine cotat ministru din Cabinetul Tudose, la un procent distanţă în spatele premierului.

×