x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cazul Şereş – Zsolt: DNA s-a răzgîndit

Cazul Şereş – Zsolt: DNA s-a răzgîndit

de Dana Piciu    |    26 Iul 2008   •   00:00
Cazul Şereş – Zsolt: DNA s-a răzgîndit

Soluţia de neîncepere a urmăririi penale dată de procurorul de caz în dosarul foştilor miniştri Zsolt Nagy şi Codruţ Şereş a fost infirmată deoarece "nu s-a administrat toată probaţiunea care se impunea în acest caz".

Soluţia de neîncepere a urmăririi penale dată de procurorul de caz în dosarul foştilor miniştri Zsolt Nagy şi Codruţ Şereş a fost infirmată deoarece "nu s-a administrat toată probaţiunea care se impunea în acest caz".


Anunţul a fost făcut ieri de purtătorul de cuvînt al DNA, Livia Săplăcan, după ce, în urmă cu zece zile, procurorii anticorupţie stabiliseră neînceperea urmăririi penale pentru Zsolt Nagy şi Codruţ Şereş,  dar şi pentru foştii consilieri ministeriali Dorinel Mucea şi Radu Donciu, ca şi pentru consultantul bulgar Stamen Stanchev.

La 15 iulie, procurorii DNA au dispus neînceperea urmăririi penale faţă de foştii miniştri Zsolt Nagy şi Codruţ Şereş în dosarul în care se făceau investigaţii cu privire la posibile sume ce ar fi fost plătite în anumite proceduri de privatizare. De asemenea, procurorii DNA au mai dispus NUP şi în cazul celor doi foşti consilieri ministeriali Dorinel Mucea şi Radu Donciu, precum şi în cazul consultantului internaţional Stamen Stancev.

Potrivit rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale, s-a constatat că, în cazul celor cinci, faptele, respectiv luare şi dare de mită şi primire de foloase necuvenite, nu există. Imediat după aflarea veştii, şeful DNA, Daniela Morar, a spus că soluţia va fi verificată, iar dacă e "corectă pe fond şi pe formă" va rămîne aşa, dacă nu, va fi infirmată. Infirmarea soluţiei dată de procurorul de caz vine în contextul în care mandatul procurorului general al DNA, Daniel Morar, va expira la12 august. NUP-ul dat de DNA în dosarul Şereş-Zsolt a fost o  lovitură grea pentru imaginea instituţiei, alimentînd acuzaţiile de neprofesionalism la adresa procurorilor anticorupţie.  De altfel, un scurt bilanţ al activităţii instituţiei conduse de Morar arată multe dosare restituite procurorilor DNA pentru refacerea actelor procedurale şi acuzaţi achitaţi în instanţă.


NUMIRE. Pînă acum, oficial nu se ştie încă dacă lui Daniel Morar i se va prelungi mandatul la şefia DNA sau va fi numită o altă persoană în această funcţie. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat în urmă cu cîteva zile că decizia privind numirea conducerii DNA va fi anunţată în următoarele două săptămîni, pentru că aşteaptă analize din partea subalternilor săi cu privire la activitatea DNA. La rîndul său, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, şi-a exprimat speranţa că va avea o consultare cu ministrul Justiţiei pe marginea numirii procurorului-şef al DNA, atributul acestei numiri aparţinînd Ministerului Justiţiei. Ea a refuzat să-şi spună punctul de vedere în această chestiune pe motiv că ministrul Justiţiei nu trebuie să-l afle de la televizor, ci dintr-o discuţie între ei doi. Presa a vehiculat în ultima vreme numele lui Codruţ Olaru, şeful DIICOT, ca succesor al lui Morar, dar Kovesi a spus că nu crede că acesta va prelua "în acest moment" mandatul de la DNA.

Pe de altă parte, vicepreşedintele PSD Victor Ponta declara miercuri că, dacă mandatul lui Daniel Morar va fi prelungit, social-democraţii vor depune moţiune, deoarece Morar este considerat de PSD "un om care şi-a încălcat toate atribuţiile judiciare" şi "a făcut poliţie politică împotriva celor care au trecut în opoziţie în decembrie 2004". În replică, Morar a catalogat drept "infantile" acuzaţiile lui Ponta.


COMENTARII. Fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş a precizat că decizia procurorului-şef al DNA de a infirma soluţia de neîncepere a urmăririi penale este "subiectivă şi puternic motivată politic". "Este surprinzătoare această decizie, pentru că, timp de doi ani, Daniel Morar a susţinut că nu poate să intre peste procurorul de caz. Decizia nu are nimic de-a face cu profesionalismul şi generează neîncredere în DNA şi în actul de justiţie", a spus Şereş, sugerînd că această decizie ar putea avea legătură cu "trocul politic pentru a-şi salva scaunul". Fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy a refuzat să comenteze decizia DNA.

×
Subiecte în articol: politic morar şereş