x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CCR a pasat Curţii de Justiţie Europene sesizarea referitoare la nerecunoaşterea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex

CCR a pasat Curţii de Justiţie Europene sesizarea referitoare la nerecunoaşterea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex

29 Noi 2016   •   16:35
CCR a pasat Curţii de Justiţie Europene sesizarea referitoare la nerecunoaşterea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex
Sursa foto: Anca Arambasa

Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat pronunţarea asupra sesizării referitoare la nerecunoaşterea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, arătând marţi că judecătorii vor adresa întrebări preliminare Curţii de Justiţie Europene. 

"Am hotărât cu majoritate de voturi să ne adresam cu un grup de întrebări preliminare Curţii de Justiţie Europene, de la care aşteptăm răspuns (...). Cauza am suspendat-o până când primim răspunsul", a spus Dorneanu. El a afirmat că s-a stabilit un termen de control pe 30 martie 2017 şi că, pentru moment, Curtea de Justiţie Europeană nu are un termen în care trebuie să dea răspuns.

El a menţionat că întrebările vor fi trimise în jur de 15 decembrie. "Ni s-a cerut de către părţi, am apreciat şi noi că este important să vedem în ce măsură reglementările europene au impact asupra reglementărilor noastre şi să vedem care sunt şi practicile pe care Curtea de Justiţie Europeană le are în această privinţă", a adăugat preşedintele CCR referitor la trimiterea întrebărilor. 

În iulie, Asociaţia ACCEPT şi Coaliţia antidiscriminare au prezentat cazul soţilor Relu Adrian Coman şi Robert Clabourn Hamilton, cetăţean american, care au dat în judecată statul român în urma refuzului de recunoaştere a căsătoriei lor, oficiată în 2010 la Bruxelles. Iustina Ionescu, avocatul cuplului, a anunţat în octombrie că a solicitat CCR să adreseze două întrebări Curţii de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg pentru clarificarea termenului de "soţi". 

Pe de altă parte, în luna mai, Coaliţia pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativă de revizuire a Constituţiei, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, iniţiativa fiind semnată de 3 milioane de cetăţeni. În luna iulie, CCR a constatat că această propunere legislativă cetăţenească îndeplineşte condiţiile privind exercitarea iniţiativei. Curtea indica, în motivarea deciziei, că prin înlocuirea sintagmei "între soţi" cu sintagma "între un bărbat şi o femeie" se realizează doar o precizare în privinţa exercitării dreptului fundamental la căsătorie, scrie Agerpres.

Citeşte şi: 

GALERIE FOTO! Marşul "Dumnezeu nu face politică" a avut loc sâmbătă, în Capitală

 

UPDATE. Homo-căsătoriile, la CCR. Curtea nu poate spune simultan „Da”

 

Sute de participanţi la Marşul Diversităţii; steagul curcubeu a fluturat pe şoseaua Kiseleff

 

Povestea unui cuplu gay care a înfiat un copil în România

 

 

×