x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CCR a respins sesizarea PNL privind votul din Parlament în cazul lui Ponta

CCR a respins sesizarea PNL privind votul din Parlament în cazul lui Ponta

15 Iul 2015   •   12:53
CCR a respins sesizarea PNL privind votul din Parlament în cazul lui Ponta
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Curtea Constituţională a României a respins miercuri sesizarea PNL privind neconstituţionalitatea articolului 157 din Regulamentul Camerei Deputaţilor şi a hotărârii acestui for legislativ prin care nu s-a aprobat cererea de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta.

CCR a respins ca neîntemeiată sesizarea PNL privind neconstituţionalitatea articolului 157 din Regulamentul Camerei Deputaţilor şi ca inadmisibilă sesizarea privind hotărârea prin care nu s-a aprobat cererea de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a solicitat CCR să respingă sesizarea grupului parlamentar PNL privind neconstituţionalitatea art. 157 alin. 7 din regulamentul acestui for legislativ şi hotărârea prin care nu s-a început urmărirea penală în cazul deputatului Victor Ponta, pentru că această sesizare nu se susţine, declara luni social-democratul Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei.

"În urma discuţiilor şi votului pe care l-am dat astăzi în Biroul permanent, cu unanimitate de voturi am răspuns şi punctul de vedere al Biroului permanent al Camerei Deputaţilor este acela că această sesizare a grupului PNL nu se susţine şi solicităm să fie respinsă prin hotărâre de către CCR. E punctul de vedere al Camerei Deputaţilor la această sesizare a grupului PNL", preciza Iordache, după şedinţa Bp.

Prim-vicepreşedintele liberal Ludovic Orban anunţa săptămâna trecută că sesizarea transmisă Curţii Constituţionale este semnată de 105 deputaţi PNL. El susţinea atunci că procedura de dezbatere şi de vot a cererii de începere a urmăririi penale împotriva unui membru sau al unui fost membru al Guvernului încalcă grav mai multe prevederi constituţionale.

"Prin mecanismul instituit prin articolul 157, plenul Camerei Deputaţilor nu votează cererea de urmărire penală formulată de procurorul general, ci votează, în baza raportului comisiei, proiectul de hotărâre iniţiat de Comisia juridică", explica Orban, precizând că astfel nu se votează cererea procurorului general.

El arăta că un vot în plen împotriva proiectului de hotărâre al Comisiei juridice nu înseamnă adoptarea cererii procurorului general, ci respingerea proiectului de hotărâre şi retrimiterea la comisie.

În legătură cu hotărârea Camerei Deputaţilor privind respingerea cererii de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta, Ludovic Orban declara că sunt încălcate prevederi constituţionale importante, respectiv articolul 109, care stipulează că numai Camera Deputaţilor poate să ceară urmărirea penală, articolul 16, care prevede că cetăţenii sunt egali în faţa legii şi că nimeni nu este mai presus de lege, şi articolul 124 privind împiedicarea înfăptuirii justiţiei.

La începutul acestei săptămâni, Ludovic Orban, lider al grupului PNL din Camera Deputaţilor, afirma că procedura instituită prin art. 157 din Regulamentul forului legislativ a fost "premeditată de PSD" pentru a găsi soluţii de amânare a supunerii la vot a cererilor de urmărire penală.

"După cum vedeţi, în Biroul permanent a existat voinţa de modificare a Regulamentului şi a fost trimis Regulamentul spre interpretare şi propunere de amendare la Comisia de regulament. În schimb, în Comisia de regulament până la sfârşitul sesiunii nu s-a întâmplat nimic. De altfel, eu am şi declarat că, în cazul în care nu se modifică Regulamentul, vom ataca la CCR", a afirmat deputatul liberal, după şedinţa Biroului permanent al Camerei.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: ccr pnl vot Victor Ponta parlament respingere