x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CCR a respins sesizarea privind legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare

CCR a respins sesizarea privind legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare

de Agerpres    |    25 Iun 2014   •   18:22
CCR a respins sesizarea privind legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare

Curtea Constituţională a României a respins miercuri, cu majoritate de voturi, sesizarea PDL şi PNL privind legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare.

Judecătorii au constatat că sesizarea este neîntemeiată în raport de criticile formulate.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

În 18 iunie, deputatul PNL Theodor Nicolescu a anunţat că grupurile parlamentare ale celor două formaţiuni vor sesiza CCR în privinţa legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare.

Deputatul liberal a spus că acest subiect ridică două tipuri de probleme de neconstituţionalitate.

"Primul dintre ele se referă la faptul că legea a fost modificată substanţial în Camera Deputaţilor comparativ cu forma care a trecut la Senat, încălcându-se astfel principiul bicameralismului. Avem, de exemplu, domenii care nici măcar nu au trecut în dezbatere la Senat, cum ar fi acela privind înstrăinarea unor acţiuni deţinute de Ministerul Economiei prin Departamentul pentru Energie, cu titlu gratuit, către autorităţile locale. Este un amendament formulat în Comisia juridică a Camerei, însă el nu a trecut pe la Senat. Există o mulţime de astfel de amendamente precum cel referitor la modificarea legii taximetriei, în condiţiile în care noi, ca Parlament, suntem sesizaţi cu o lege în acest sens. Eu cred că în felul acesta se încalcă principiul bicameralismului şi sperăm ca cei de la CCR să ne dea dreptate", a afirmat Nicolescu.

El s-a referit şi la situaţii legate de abilitarea în domeniul legilor organice.

"Avem şi chestiuni de interpretare privind legea de abilitare, dar vom cere Curţii să definească ce s-ar înţelege prin art.115 alin.1, acolo unde se spune că legea de abilitare trebuie să prevadă domeniul de reglementare", a arătat acesta. 

×