x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CCR: DNA poate ancheta doar infracțiuni, nu și emiterea unei HG

CCR: DNA poate ancheta doar infracțiuni, nu și emiterea unei HG

de Ion Alexandru    |    27 Noi 2017   •   10:21
CCR: DNA poate ancheta doar infracțiuni, nu și emiterea unei HG
Sursa foto: GrigorePopescu

Sesizarea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, referitoare la existența unui conflict juridic de natură consti­tuțională între Guvern și Parchet, ocazionat de anchetarea de către DNA a celor două hotărâri de Guvern prin care Insula Belina și Brațul Pavel au fost trecute la Consiliul Județean Teleorman, a fost respinsă, la sfârșitul săptămânii trecute, de către Curtea Constituțională. Însă, CCR a stabilit că procurorii pot ancheta doar săvârșirea unor posibile infracțiuni, nu și legali­tatea sau oportunitatea adoptării unei hotărâri de Guvern.

Plenul Curții Constituționale a luat, astfel, în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituți­onală dintre Executiv și Ministerul Public, declanșat de cercetarea penală a legali­tății HG nr. 858/2013, respectiv a HG nr. 943/2013. În urma deliberărilor, Curtea a constatat, cu unanimitate de voturi, că nu există acest conflict juridic, iar cele două hotărâri de Guvern reprezintă acte admi­nistrative individuale, a căror adoptare sau emitere poate face obiectul cercetării penale. Dar doar în legătură cu stabilirea existenței unor fapte penale care „au precedat” sau „au însoțit” adoptarea sau emiterea lor.

Astfel, Curtea arată că Legea Funda­mentală permite cercetarea săvârșirii unor posibile infracțiuni, dar nu permite deschiderea unui dosar penal legat de oportunitatea sau legalitatea emiterii unei hotărâri de Guvern. Pe de altă parte, CCR arată că nu există similitu­dini între această situație și cea reținută în cuprinsul Deciziei 68/2017, aceasta din urmă statuând faptul că Parchetul nu poate ancheta, sub nicio formă, ordonanțele de urgență ale Guvernului, acestea fiind acte normative, nu individuale. Raționamentul Curții urmează să fie cuprins în motivarea hotărârii ce va fi publi­cată în Monitorul Oficial. Chiar și așa, decizia este definitivă și general obligatorie.

Reamintim că DNA i-a deschis fostului vicepremier Sevil Shhaideh dosar penal pentru abuz în serviciu pentru că a inițiat și promovat, în anul 2013, o hotărâre de Guvern, în urma căreia Insula Belina și Braţul Pavel au fost trecute din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a Consiliului Județean Teleorman. Această hotărâre de Guvern a fost precedată de un act similar, inițiat de către fostul ministru al Fondu­rilor europene, Rovana Plumb, pentru care, însă, Parlamentul nu a dat aviz în vederea începerii urmăririi penale.

Decizia CCR a fost anunțată de președintele Valer Dornea­nu. Motivarea va face lumină în acest caz controversat

Este prematur să exprim un punct de vedere, pentru că am luat şi eu cunoştinţă de dispozitiv, dar cred că trebuie să vedem şi consideren­tele. Vă aduc doar un argument - nu uitaţi că a fost decizia cu privire la abuzul în servi­ciu, când dispozitivul a fost «se respinge», iar considerentele erau de instituire a unui prag. Cred că este prudent şi corect să aşteptăm considerentele, să vedem ce au considerat judecătorii când au dat decizia Tudorel Toader

×