x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CCR a decis: Guvernului Ponta 3 este constituțional

CCR a decis: Guvernului Ponta 3 este constituțional

08 Mar 2014   •   09:28
CCR a decis: Guvernului Ponta 3 este constituțional
Sursa foto: LIVIU ADASCALITEI / MEDIAFAX FOTO
UPDATE 13:28 - Judecătorii CCR au decis ca inadmisibilă sesizarea privind validarea de către Parlament a noului Guvern. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. Potrivit unor surse judiciare. au fost opt voturi la unul. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie. Motivarea va fi publicată în Monitorul Oficial.

UPDATE 10:00
- Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat sâmbătă că încă mai are obiect sesizarea depusă în legătură cu validarea de către Parlament a noului Guvern.

“Sesizarea PDL are în continuare obiect. Noi aplicăm Constituția. Noi nu facem scenarii. La procedura CCR nu există renunțare la judecată. Aici, după ce suntem sesizați, noi trebuie să dăm o soluție”, a spus șeful CCR, care a precizat că sesizarea PDL are în continuare obiect.

Zegrean a precizat că nu a găsit o situaţie similară într-un alt stat din UE, subliniind că lucrurile care se întâmplă în România în democraţiile consolidate nu se mai întâmplă.

Zegrean a spus că noul Guvern este în vigoare, arătând că acesta a îndeplinit procedura parlamentară şi că miniştrii au depus jurământul. 'Sigur că da, ei sunt miniştri, Guvernul este la locul lui. (...) Nu mai există Ponta II, gata, Ponta II a plecat. Vroiaţi să dăm decizie prin care să-i trimitem pe aceştia acasă şi să-i aducem înapoi pe ceilalţi? Nu se poate', a subliniat şeful CCR.

Preşedintele CCR a mai spus că judecătorii nu au primit programul politic, ci doar o scrisoare de la premier în care se spune că acesta a fost trimis la Parlament. "Sigur că va trebui să luăm act de toate, dar noi încă nu am primit programul acela, nu am văzut programul, am primit doar o scrisoare de la primul-ministru că programul a fost trimis la Parlament", a spus Zegrean, care a precizat că, cel mai probabil, judecătorii Curţii vor studia noul program politic.
..........................................................

Curtea Constituţională va discuta astăzi sesizarea prin care a fost contestat votul de încredere al Parlamentului privind modificarea structurii şi a compoziţiei politice a Guvernului. PDL a depus marţi la Camera Deputaţilor către CCR o sesizare de neconstituţionalitate privind noul Guvern.

Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor preciza că sesizarea la CCR privind noul Guvern este semnată de 52 de deputaţi, 37 ai PDL şi "o parte a grupului deputaţilor neafiliaţi cei care formează aşa-numitul grup din Mişcarea Populară", respectiv 15.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, declara miercuri că sesizarea privind validarea de către Parlament a noului Guvern reprezintă o situaţie absolut nouă.

Miniştrii Cabinetului Ponta III au depus miercuri, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură, după ce preşedintele şi premierul au ajuns la un acord. Acesta prevede ca Executivul să-şi asume răspunderea în Parlament pentru un nou program politic, dată fiind modificarea structurii politice. Programul politic a fost trimis deja la Parlament, iar asumarea răspunderii Guvernul pe acest document ar putea avea loc marţi.

Membrii Cabinetului care au depus jurământul la Cotroceni sunt:

* Gabriel Oprea - viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne
* Daniel Constantin - viceprim-ministru, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
* Hunor Kelemen - viceprim-ministru, ministrul Culturii
* Ioana-Maria Petrescu - ministrul Finanţelor Publice
* Korodi Attila - ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice
* Constantin Niţă - ministrul Economiei
* Alexandru-Răzvan Cotovelea - ministrul pentru Societatea Informaţională
* Nicolae Bănicioiu - ministrul Sănătăţii
* Rovana Plumb - ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice
* Dan Şova - ministrul Transporturilor
* Gabriela Szabo - ministrul Tineretului şi Sportului
* Adriana-Doina Pană - ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură
* Florin-Nicolae Jianu - ministrul delegat pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism
* Răzvan-Eugen Nicolescu - ministrul delegat pentru Energie
* Eugen Nicolicea - ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul
* Bogdan Stanoevici - ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni
* Aurelia Cristea - ministrul delegat pentru Dialog Social

Ieri, conducerile Senatului şi Camerei Deputaţilor au transmis Curţii Constituţionale puncte de vedere faţă de sesizarea PDL cu privire la schimbarea structurii Guvernului. Birourile Permanente ale celor două Camere consideră că sesizarea democrat-liberalilor este lipsită de temei juridic şi propun respingerea ei.

„Există o decizie a Curţii Constituţionale care este foarte clară: obligaţiile Parlamentului în momentul în care unilateral Guvernul decide modificarea structurii şi a componenţei politice. Ştim care sunt limitele nostre. Dacă Parlamentul accceptă cererea Guvernului, atunci adoptă un proiect de hotărâre care se publică în Monitorul Oficial”, a declarat Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Un punct de vedere similar a fost transmis la CCR şi de Biroul Permanent al Senatului, a anunţat preşedintele interimar al Senatului, Cristian Dumitrescu:

„A fost respectată întru totul legalitatea în ceea ce priveşte adoptarea hotărârii, este perfect legală şi este opozabilă şi pe cale de consecinţă propunem să fie respinsă sesizarea PDL”, a spus Cristian Dumitrescu.

×