x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CCR trebuie să ţină UDMR în Guvern

CCR trebuie să ţină UDMR în Guvern

de Adriana Duţulescu    |    09 Noi 2010   •   00:00
CCR trebuie să ţină UDMR în Guvern
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional
PDL se bazează pe o decizie a Curţii, care să permită asumarea răspunderii pe Educaţie
Liderii PDL le-au dat asigurări partenerilor din UDMR ieri, în şedinţa coaliţiei, că problema asumării răspunderii pe Legea educaţiei va fi rezolvată în cel mai scurt timp. Argumentul lui Emil Boc şi al oamenilor săi a fost acela că judecătorii de la CCR, care astăzi vor emite motivaţia sentinţei de săptămâna trecută, vor rezolva ei înşişi conflictul generat de sentinţă, printr-o chichiţă juridică. Mai precis, democrat-liberalii se aşteaptă ca CCR să facă referire la un conflict juridic între Guvern şi Parlament, dar fără să se precizeze clar că procedura asumării răspunderii, demarată deja, ar fi neconstituţională. Conform unor surse din cadrul coaliţiei, liderii UDMR nu s-au arătat foarte convinşi de argumentele şi de optimismul pedeliştilor, dar au dat un termen de două săptămâni coaliţiei pentru a găsi soluţii, renunţând să mai preseze cu ameninţarea ieşirii de la guvernare.

Vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat luni că în cadrul şedinţei coaliţiei s-a stabilit ca Legea educaţiei să fie finalizată până la sfârşitul lui 2010, astfel încât ea să poată fi aplicată pentru anul şcolar 2011-2012.

"Aşteptăm motivarea CCR, după aceea vedem ce e de făcut. În orice caz, ceea ce am decis şi astăzi (în cadrul şedinţei coaliţiei - n.r.) - că legea trebuie să intre în valabilitate până la sfârşitul anului, şi nu e pro­blema UDMR, să fie foarte clar. E problema României, trebuie să avem o nouă lege coerentă a educaţiei, nu să cârpim cum am făcut anul acesta", a explicat Borbely.

Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a anunţat la rândul său că liderii coaliţiei iau în calcul o nouă asumare a răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei dacă motivarea deciziei anterioare a Curţii Consti­tu­ţionale va permite acest lucru.

Boureanu a precizat că nu există disensiuni în coaliţie privind necesitatea adoptării rapide a Legii educaţiei. "Suntem decişi să trecem împreună peste situaţia creată în ultima săptămână. Precizez că atât punctul de vedere al PDL, cât şi al par­te­nerilor de coaliţie a fost ferm şi acelaşi: nu există o problemă în coaliţie, există o nemulţumire la nivelul tuturor partidelor generată de decizia finală a Curţii Consti­tu­ţionale", a declarat Boureanu la finele şedinţei de luni a Biroului Permanent Naţional al democrat-liberalilor.

Vicepreşedintele PDL a precizat că soluţia este la CCR. "Există două variante practic pentru această promovare. În măsura în care după motivarea CCR ni se va putea permite, suntem pregătiţi să mergem din nou cu asumarea răspunderii în Parlamentul României. În măsura în care motivarea din decizia CCR nu permite o nouă asumare a răspunderii, vom urgenta procedurile de adoptare la Senat", a spus deputatul PDL.

×
Subiecte în articol: politic