x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce cadouri au primit Anastase şi Geoana în 2011

Ce cadouri au primit Anastase şi Geoana în 2011

30 Dec 2011   •   15:48
Ce cadouri au primit Anastase şi Geoana în 2011

Sculpturi, picturi, covoare tesute manual, albume de arta, obiecte decorative, dar si scrumiere, seturi de cesti de cafea cu farfurioare sau pahare mici, fara picior, pentru rachiu - acestea au fost cadourile, insumand peste 5000 de euro, primite de presedintii celor doua Camere in 2011.

Cele mai scumpe cadouri au fost primite, in 2011, de catre presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, acestea, 15 la numar, insumand 3565 de euro.
Cel mai scump cadou primit de Anastase a fost evaluat la 1000 de euro, el constand intr-o geanta din piele sintetica continand un covor lucrat manual cu motive traditionale, oferit de delegatia parlamentara din Republica Azerbaidjan, iar cel mai ieftin a fost evaluat la 25 de euro si a constat intr-un album intitulat "Travel in Georgia", oferit de presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili.Anastase a primit obiecte decorative, albume, vaze de cristal, sculpturi, tablouri.
Roberta Anastase nu a pastrat niciunul dintre cadouri, bunurile primite cu titlu gratuit cu prilejul actiunilor de protocol in exercitarea mandatului in 2011 ramanand in patrimoniul Camerei Deputatilor.
Fostul presedinte al Senatului Mircea Geoana a primit, in 2011, 22 de cadouri, in valoare totala de 2127 de euro. La fel ca Anastase, Geoana nu si-a insusit niciunul dintre bunurile primite cu titlu gratuit cu prilejul actiunilor de protocol in exercitarea mandatului.
Cel mai scump cadou primit de Geoana a fost evaluat la 515 euro si a constat intr-un covor din lana tesut manual, iar cel mai ieftin a costat 8 euro si a constat intr-o farfurie din ceramica alba.
Geoana a mai primit un serviciu de cafea, un bol de forma semisferica, o scrumiera din portelan alb, albume fotografice, un stilou cu bila confectionat din rasina, un stilou cu penita din aur, diferite casete din lemn, un set de sase pahare mici, fara picior, pentru rachiu, din cristal turnat si slefuit, covoare din lana tesute manual, un ceas electronic cu quarz de perete, o pictura in ulei.
Tot 22 de cadouri a primit in 2011 si presedintele Comisiei de politica externa a Senatului, Titus Corlatean, acestea insumand 1075 euro.
Corlatean a pastrat cadourile, fiindu-i restituite, printre altele, o caseta continand o ceasca de cafea cu farfurioara, in valoare de 15 euro, un album monografic evaluat la 30 de euro, un platou ceramic de 15 euro, un suport pentru lumanare din sticla, de 10 euro, o pictura in tempera, de 120 de euro, un platou de metal, de 50 de euro.
Au mai primit cadouri senatorii Cristian Diaconescu, Mircea Diaconu, Petru Filip, Petre Daea, Teodor Melescanu, Georgica Severin, Raymond Luca.
Actualul presedinte al Senatului, Vasile Blaga, care a preluat functia la sfarsitul anului 2011, nu figureaza in evidenta Comisiei de Evaluare si inventariere a bunurilor primite cu titlu gratuit.
Potrivit legii, demnitarii trebuie sa declare cadourile de peste 50 de euro primite in exercitiul functiei. Cadourile estimate a valora pana in 200 euro pot fi pastrate de demnitar, cele evaluate peste aceasta suma putand fi pastrate daca demnitarul achita diferenta intre 200 euro si valoarea cadoului respectiv (Mediafax).

×